Στις «φλόγες» οι Βαλεαρίδες: Oι ντόπιοι… κλειδώνουν τα χωριά τους στη «Μύκονο της Ισπανίας»

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στις Βαλεαρίδες Νήσους για να διαμαρτυρηθούν κατά του μαζικού τουρισμού και του υπερπληθυσμού 

Εξαγριωμένοι ντόπιοι απέκλεισαν και τις 22 εισόδους σε ένα ειδυλλιακό χωριό που ονομάζεται «Μύκονος της Ισπανίας», σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους τουρίστες να το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η τελευταία απέλπιδα πράξη διαμαρτυρίας κατά των ξένων έρχεται καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Μαγιόρκα και τη Μενόρκα το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον «μαζικό τουρισμό».

Οι κάτοικοι της Binibeca Vell στη νότια ακτή της Mενόρκα έχουν αγανακτήσει με τους επισκέπτες που περιφέρονται στους δρόμους του χωριού τους. Είναι ένα δημοφιλές σημείο για όσους θέλουν να βγάλουν selfie και τους ινφλουένσερ, όμως οι ντόπιοι φωνάζουν πλέον «αρκετά».

Οι απογοητευμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών αποφάσισαν να μπλοκάρουν την κοινότητα με αλυσίδες που προειδοποιούν τους τουρίστες να μείνουν έξω τη νύχτα. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον εμβληματικό προορισμό πρέπει να το κάνουν από τις 11 π.μ το πρωί μέχρι τις 8 μ.μ το βράδυ. Ενώ ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των Βαλεαρίδων Νήσων, οι διαδηλωτές λένε ότι το κόστος των διακοπών βαραίνει τους ντόπιους και οτι η ζωή τους έχει γίνει πλέον αφόρητη.

Η Κάρμε Ρέινες εκπρόσωπος μίας συλλογικότητας που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, είπε: «Θέλουμε οι αρχές να σταματήσουν τις πωλήσεις ακινήτων σε ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει εδώ πάνω από πέντε χρόνια και να θέσουν περισσότερους ελέγχους στα καταλύματα διακοπών».

Ο Χαβιέ Καρμπονέλ, κτηματομεσίτης στη Μαγιόρκα, πρόσθεσε: «Θέλουμε λιγότερο μαζικό και περισσότερο βιώσιμο τουρισμό». Εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας είπε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση στη Μαγιόρκα, ενώ μερικές εκατοντάδες παρέλασαν στη Μενόρκα.

Η ομάδα Ορνιθολογίας και Προστασίας της Φύσης της Μενόρκα (GOB Menorca) ανέφερε στον ιστότοπό της ότι διαμαρτύρεται «για τη μαζικοποίηση του τουρισμού , το πρόβλημα της πρόσβασης στη στέγαση, τη διαχείριση του νερού και την οικονομική διαφοροποίηση του νησιού».

«Ησυχία παρακαλώ» γράφει η πινακίδα στη «Μύκονο της Ισπανίας]

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές μετέτρεψαν την Plaza de la Biosfera της Μενόρκα σε ψεύτικη παραλία με ξαπλώστρες, πετσέτες και γυαλιά ηλίου. Είναι η τελευταία σε μια σειρά διαμαρτυριών στα νησιά της Ισπανίας κατά του μαζικού τουρισμού. Οι διαδηλώσεις στη Μενόρκα και τη Μαγιόρκα έλαβαν χώρα ταυτόχρονα με μια αντιτουριστική πορεία στη Βαρκελώνη και μόλις μια μέρα μετά την πορεία διαμαρτυρίας στην Ίμπιζα.

Ο Ραφαέλ Χιμένες, εκπρόσωπος του Prou ​​Ibiza που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία της Παρασκευής, δήλωσε: «Θέλουμε περιορισμό στα νέα τουριστικά μέρη και απαγόρευση περισσότερων παράνομων διαμερισμάτων. «Αν υπάρχουν λιγότερα διαμερίσματα στην αγορά, ανεβαίνει η τιμή»

Και τον Απρίλιο, χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του μαζικού τουρισμού στα Κανάρια Νησιά λέγοντας ότι η περιοχή «δεν είναι προς πώληση». Ο πρόεδρος των νησιών είπε εκείνη την εποχή ότι ένιωθε «περήφανος» ότι η περιοχή είναι κορυφαίο τουριστικό μέρος στην Ισπανία, αλλά αναγνώρισε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι.

Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι εξαγριωμένοι κάτοικοι της Μενόρκα που ζουν σε μια πόλη-θέρετρο γνωστή ως «Η Μύκονος της Ισπανίας» είχαν αποκλείσει τους δρόμους σε μία απέλπιδα τελευταία προσπάθεια να εμποδίσουν τους παραθεριστές να εισβάλουν στα ιδιωτικά τους ακίνητα.

Οι σχεδόν 200 ιδιοκτήτες σπιτιού του Binibeca Vell, που βρίσκεται στα νότια του νησιού Mενόρκα, δήλωσαν ότι δεν θέλουν επισκέπτες πριν από τις 11 το πρωί ή μετά τις 8 το βράδυ. Αντιτουριστικές πινακίδες κολλημένες σε χοντρό σχοινί και αλυσίδες είχαν αναρτηθεί σε όλα τα hotspot των διακοπών.

Οι ντόπιοι παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι οι θορυβώδεις τουρίστες δεν σέβονται τα σπίτια τους ανεβαίνουν σε σκάλες, ιδιωτικά μπαλκόνια ακόμη και στις πόρτες των σπιτιών τους καθώς αναζητούν το τέλειο σημείο για βόλτα ή για μία«σέλφι»

Η Binibeca, φημισμένη για τις ασβεστωμένες εξοχικές κατοικίες και τα στριφογυριστά σοκάκια της, μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 500 μόνιμους κατοίκους το καλοκαίρι, αλλά κάθε χρόνο περίπου 800.000 τουρίστες συρρέουν και προκαλούν όλεθρο στους ντόπιους. Οι νέοι αποκλεισμοί είναι το πρώτο αντιτουριστικό μέτρο της Binibeca προτού οι κάτοικοι ψηφίσουν για το αν θα απαγορεύσουν εντελώς τους παραθεριστές τον Αύγουστο.

Σοκαρισμένοι τουρίστες αποδοκιμάστηκαν και χλευάστηκαν από ορισμένους ντόπιους καθώς έτρωγαν βραδινά γεύματα σε βεράντες στην πλατεία Weyler της Πάλμα. Οι διαδηλωτές ακούστηκαν επίσης να φωνάζουν στους «τουρίστες να πάνε σπίτι τους» καθώς περνούσαν από την κεντρική πλατεία στη διαδρομή 20 λεπτών προς την εμβληματική οδό Paseo del Borne.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν μια τεράστια διαδήλωση στις Βαλεαρίδες Νήσους τον επόμενο μήνα στο αποκορύφωμα της εορταστικής περιόδου, με πιθανή ημερομηνία την 21η Ιουλίου. Σε μία επίδειξη ενότητας οι ντόπιοι θα διαδηλώνουν σε όλο το αρχιπέλαγος, που βρίσκεται στην ανατολική Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Μενόρκα και Φορμεντέρα.

Οι διοργανωτές προβλέπουν ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία αυτού του είδους στην Ισπανία από τότε που χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στα Κανάρια Νησιά στις 20 Απριλίου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν τότε ότι 30.000 άνθρωποι είχαν λάβει μέρος μόνο στην πορεία της Τενερίφης, αλλά οι ηγέτες των διαδηλώσεων υπολόγισαν ότι ο αριθμός ήταν 80.000.

Πηγή

The post Στις «φλόγες» οι Βαλεαρίδες: Oι ντόπιοι… κλειδώνουν τα χωριά τους στη «Μύκονο της Ισπανίας» first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ελβετία: Τέσσερις νεκροί και δύο αγνοούμενοι έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να βοηθήσει τα άτομα με την αυτοάνοση νόσο να διατηρήσουν τις δεξιότητες σκέψης;

Κικίλιας: «Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα – Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κερατέα»

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More