Αρκάς: Η καυστική μετεκλογική «καλημέρα» για το μήνυμα της κάλπης

Ο Αρκάς, με το χαρακτηριστικό του καυστικό ύφος, δεν άφησε ασχολίαστες τις ευρωεκλογές του 2024, παρουσιάζοντας έναν σκίτσο που συνοψίζει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα. Στη σημερινή «Καλημέρα», απεικονίζει έναν ψηφοφόρο μέσα στο εκλογικό παραβάν, ο οποίος ενώ τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στο φάκελο για να το ρίξει στην κάλπη, εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν οι πολιτικοί θα λάβουν πραγματικά υπόψη το μήνυμα της κάλπης.

Το σχόλιο του Αρκά είναι αιχμηρό και αποτυπώνει την απογοήτευση του ψηφοφόρου με μια δόση ειρωνείας: «Θα πάρουν το μήνυμα, αλλά ως συνήθως θα μείνει στο ‘διαβάστηκε’». Με αυτόν τον τρόπο, ο Αρκάς τονίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στις προθέσεις και τις ενέργειες των πολιτικών, υπονοώντας ότι τα μηνύματα των εκλογών συχνά αγνοούνται ή αντιμετωπίζονται επιφανειακά.

Αυτό το σκίτσο του Αρκά, όπως πολλά άλλα, αποτελεί έναν καθρέφτη της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, προσφέροντας ταυτόχρονα τροφή για σκέψη και κριτική.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.

The post Αρκάς: Η καυστική μετεκλογική «καλημέρα» για το μήνυμα της κάλπης first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πελαργός ετών 12: Ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ελλάδα

Η πρώτη αντίδραση της Φανής Χαλκιά για την έκρηξη στο beach bar: Ξεκίνησε μικρός πόλεμος

Κυβερνοασφάλεια: Θωράκιση κρίσιμων Δομών και Φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More