Περπάτημα: Πως μπορεί να «μαρτυρήσει» το Πάρκινσον

Το περπάτημα είναι για πολλούς η καλύτερη άσκηση. Και ένδειξη της υγείας μας. Όπως φαίνεται, ο τρόπος που περπατάμε είναι πολύ σημαντικος για μια έγκαιρη διάγνωση πιθανής εγκεφαλικής νόσου.

Το επιβεβαιώνει και η δρ. Farwa Ali… νευρολόγος της Mayo Clinic που ειδικεύεται στις κινητικές διαταραχές.
Η αξιολόγηση του βαδίσματος ενός ατόμου μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για διάφορες καταστάσεις υγείας του εγκεφάλου.
Πάρκινσον και περπάτημα
Η ελπίδα είναι ότι με μια έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων βάδισης και ισορροπίας θα επιτευχθεί καλύτερη θεραπεία και αποτελέσματα για ασθενείς με εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου.
Η δρ. Ali εξηγεί το πώς λειτουργεί η ανάλυση του βαδίσματος και τι μπορεί να πει στους κλινικούς γιατρούς.
Mayo Clinic Minute: Using gait to help in early diagnosis of neurodegenerative disease
“Το πώς κινείται το σώμα κάποιου στον χώρο, το πώς μοιάζει η ισορροπία του, το τι κάνουν οι αρθρώσεις του, όλα μας δείχνουν πράγματα”, εξηγεί.
Το τεστ βάδισης μπορεί να μετρήσει, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα ή αργά περπατά ένα άτομο σε σύγκριση με συνομηλίκους του. Στη συνέχεια αναλύεται σε υπολογιστή, για να εκτιμηθεί εάν υπάρχει ήδη ένα νευρολογικό πρόβλημα.
“Για παράδειγμα, κάποιος με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να περπατάει πιο αργά ή με μικρότερα βήματα και να μην κινεί αρκετά τα χέρια του”, λέει η δρ. Ali.
Πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες επηρεάζουν το βάδισμα και την ισορροπία πριν καν φτάσουμε στην φάση της επίσημης διάγνωσης. Η δρ. Ali είναι αισιόδοξη για τη βελτίωση των τρόπων μέτρησης και της ποσοτικοποίησης αυτών:
“Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα, αλλά ελπίζω να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα και αξιόπιστα ανωμαλίες βάδισης, να ενισχύσουμε την κλινική διάγνωση και να βοηθήσουμε τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν νωρίτερα ασθενείς με νευροεκφυλιστική νόσο νωρίτερα”.
Προσθέτει ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον λόγο που ένα άτομο μπορεί να έχει προβλήματα με το βάδισμά του. Η ανάλυση του βαδίσματος είναι ένα… βήμα για την κατανόηση της υγείας του εγκεφάλου ενός ατόμου.
Πηγή: mayoclinic.org

The post Περπάτημα: Πως μπορεί να «μαρτυρήσει» το Πάρκινσον first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πρόσκληση για κατάταξη στην Πολεμική Αεροπορία με την 2024 Γ’/ΕΣΣΟ

Ιράκ: Εντοπίστηκαν έξι αυτοσχέδιες βόμβες στο ιστορικό τζαμί Αλ Νουρί της Μοσούλης

Σε κατάσταση συναγερμού οι χώρες της Καραϊβικής για τον τυφώνα Μπέριλ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More