Απίστευτο και όμως… κρητικό! Θα επιτηρούν με drones τα κοπάδια

Μη επανδρωμένο αερόχημα τέθηκε πιλοτικά στη διάθεση κτηνοτρόφων στον Αποκόρωνα

Ο ψηφιακός κόσμος φτάνει μέχρι τις βουνοκορφές των Λευκών Ορέων μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το οποίο βάζει στη ζωή των κτηνοτρόφων τα drones!

Μη επανδρωμένο αερόχημα τέθηκε πιλοτικά στη διάθεση κτηνοτρόφων στον Αποκόρωνα παρέχοντας τους τη δυνατότητα να αναζητήσουν χωρίς κόπο και κίνδυνο τα κοπάδια τους σε δύσβατα εδάφη, ακόμη και να ελέγξει τα αποθέματα της τροφής τους!

Μπορεί να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας στους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινά και με όποιες συνθήκες τη μάχη τους στα κακοτράχαλα βουνά των Λευκών Ορέων, όμως οι νέες τεχνολογίες μπορεί να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη ,λύνοντας τους κυριολεκτικά τα χέρια.

Το drone που διατέθηκε σε κτηνοτρόφους του Αποκόρωνα στα Χανιά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Χαμαιλέων με μέτοχο το ΜΑΙΧ, έρχεται να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία του κτηνοτρόφου, καθώς μπορεί να εντοπίζει και να συγκεντρώνει τα ζώα.

Oι ερευνητές του προγράμματος εξηγούν πως δεν πρόκειται απλά για ένα μη επανδρωμένο μέσο, είναι η ιδέα ενός μη επανδρωμένου βοσκού που γεννήθηκε μέσω του προγράμματος Χαμαιλέων.

Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με κάμερες που βοηθούν τους κτηνοτρόφους να ελέγχουν τα κοπάδια τους. Είναι δε τόσο προηγμένης τεχνολογίας που είναι δυνατή ακόμη και η τοποθέτηση μικροφώνου που θα επιτρέπει στον κτηνοτρόφο να μιλά ή να σφυρίζει στα ζώα του ενώ οι ίδιος βρίσκεται στο ποιμνιστάσιο ή και στο σπίτι του.

Ο εξοπλισμός έχει ειδικές υπερφασματικές κάμερες που μπορούν ακόμη και να μετρήσουν τη θερμοκρασία των ζώων και χρησιμοποιώντας αλγόριθμους να συγκρίνουν πληροφορίες και να εντοπίζουν τα άρρωστα ζώα, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση πιθανών ασθενειών στο κοπάδι.

Την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στα βουνά των Λευκών Ορέων κατέγραψε εκπρόσωπος της Ραδιοτηλεόρασης της Πορτογαλίας.

Πηγή: neakriti.gr

The post Απίστευτο και όμως… κρητικό! Θα επιτηρούν με drones τα κοπάδια first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Απίστευτο: Σμήνος πεταλούδων πέταξε 4.200 χιλιόμετρα πάνω από τον Ατλαντικό χωρίς να σταματήσει

Πώς να διορθώσετε μόνοι σας τις ζημιές στο σπίτι

Επαναπατρίστηκαν δύο μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία από την Ελβετία

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More