«Διαβατήρια» για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Volvo Cars προχωρά στην έκδοση του πρώτου παγκοσμίως «διαβατηρίου μπαταρίας» για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Του Γιάννη Σκουφή

Στα διαβατήρια μπαταρίας καταγράφονται η προέλευση των πρώτων υλών, των εξαρτημάτων, το ανακυκλωμένο περιεχόμενο και το ανθρακικό αποτύπωμα κάθε μοντέλου. Για την περίσταση, για το EX90, τη ναυαρχίδα της Volvo, η οποία πρόσφατα μπήκε στην παραγωγή, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλα τα μοντέλα του σουηδικής εταιρείας.

Το διαβατήριο αναπτύχθηκε από τη Volvo, η οποία ανήκει στην κινεζική Geely, σε συνεργασία με την βρετανική startup Circulor, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για την παρακολούθηση των εφοδιαστικών αλυσίδων. Η ανάπτυξή του διήρκησε πάνω από πέντε χρόνια!

Τα διαβατήρια μπαταριών θα είναι υποχρεωτικά για τα ηλεκτρικά οχήματα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Φεβρουάριο του 2027, ενώ οι ιδιοκτήτες Volvo θα έχουν πρόσβαση σε μια απλοποιημένη έκδοση του διαβατηρίου μέσω ενός QR code στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού.

Μια πιο ολοκληρωμένη έκδοση του διαβατηρίου θα παραδίδεται στις ρυθμιστικές αρχές και θα περιλαμβάνει ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση της μπαταρίας για 15 χρόνια, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της αξίας των μεταχειρισμένων EV, και θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια ανά αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον CEO της Circulor, Douglas Johnson-Poensgen.

Τέλος, να πούμε ότι το EX90 ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Volvo στο Charleston, South Carolina, και θα παραδοθεί σε πελάτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πηγή

The post «Διαβατήρια» για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Σε κατάσταση συναγερμού οι χώρες της Καραϊβικής για τον τυφώνα Μπέριλ

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα – Το μέτωπο κινείται προς τον Κοιλιωμένο

Λαμία: Σε κατάσταση μέθης ανήλικη διακομίστηκε στο νοσοκομείο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More