Συναγερμός στην Καραϊβική: Ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο φθάνει στην Κούβα

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο θα επισκεφθεί την Κούβα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ

Ένα ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο – το οποίο δεν θα φέρει πυρηνικά όπλα – θα επισκεφθεί την Αβάνα την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι κομμουνιστικές αρχές της Κούβας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan και τρία άλλα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής φρεγάτας Admiral Gorshkov, ενός πετρελαιοφόρου και ενός ρυμουλκού διάσωσης, θα ελλιμενιστούν στην κουβανική πρωτεύουσα από τις 12 έως τις 17 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας.

«Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα, επομένως η στάση τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», ανέφερε το υπουργείο. Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που αναμενόταν να φτάσουν στην Καραϊβική για στρατιωτική άσκηση. Είπαν ότι η άσκηση θα είναι μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής απάντησης στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία ήταν αξιοσημείωτη αλλά όχι ανησυχητική. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πρόσφατα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει «ασύμμετρα μέτρα» αλλού στον κόσμο ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία με στόχο να προστατεύσει το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η ασυνήθιστη ανάπτυξη του ρωσικού στρατού τόσο κοντά στις ΗΠΑ – ιδιαίτερα του ισχυρού υποβρυχίου – έρχεται εν μέσω μεγάλων εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση πολεμά μια ρωσική εισβολή. Η επίσκεψη των ρωσικών σκαφών στην Κούβα θα επικαλύπτεται επίσης με την επίσκεψη του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 στην Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ συναντήθηκε με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα για την ετήσια στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία έξω από το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κούβα ήταν ένα σημαντικό κράτος-εταίρος της Σοβιετικής Ένωσης. Η ανάπτυξη σοβιετικών εγκαταστάσεων πυρηνικών πυραύλων στο νησί πυροδότησε την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962, όταν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έφτασαν κοντά στον πόλεμο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κούβας έχουν γίνει πιο στενές μετά τη συνάντηση του 2022 μεταξύ Ντίαζ-Κανέλ και Πούτιν. Κατά την άφιξη του ρωσικού στόλου στο λιμάνι της Αβάνας, θα εκτοξευθούν 21 χαιρετισμοί προς το έθνος από ένα από τα πλοία, ενώ η Αβάνα θα απαντήσει με πυρά πυροβολικού από τις επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή

The post Συναγερμός στην Καραϊβική: Ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο φθάνει στην Κούβα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Εγκυμοσύνη: Πως η ηλικία του πατέρα επηρεάζει την υγεία του μωρού

Θεσπρωτία: Εβδομηντάχρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Σύνοδος Κορυφής: Αντιδρά η Μελόνι στους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More