Τώρα που θα ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε στην θάλασσα είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε. Αν έχουμε για παράδειγμα πληγές στο δέρμα μας, πώς θα κολυμπήσουμε με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύσουμε να μολυνθεί ή να ερεθιστεί χειρότερα;
Η κάλυψη των πληγών μπορεί να τις προστατεύσει από περαιτέρω τραυματισμό ή μόλυνση, ενώ κολυμπάτε. Δεδομένου ότι οι πισίνες και οι παραλίες έχουν πολλά βακτήρια, είναι καλύτερο να δράσετε προληπτικά και να διασφαλίσετε ότι βακτήρια δεν θα εισχωρήσουν βακτήρια στην πληγή σας και δεν θα την επιδεινώσουν.
Συμβουλές για να αδιαβροχοποιήσετε μια πληγή:
Εφαρμόστε αντιβιοτικό
Μία ώρα πριν μπείτε στο νερό, συνιστάται η εφαρμογή μιας αντιβιοτικής κρέμας στην πληγή, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βακτηριακή λοίμωξη, ακόμα κι περάσει νερό μέσα από την αδιαβροχοποίηση.
Κάλυψη της πληγής
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ντύσετε σωστά τις πληγές σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει τα σωστά αξεσουάρ επιδέσμου και γνωρίζετε τη σωστή εφαρμογή τους.
Κατά την επίδεση της πληγής, είναι σώφρον να κάνετε ένα χαλαρό δέσιμο, επειδή η υπερβολική πίεση μπορεί να ανοίξει ξανά την πληγή και να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσής της. Θα βοηθούσε αν αποφύγετε επίσης τους απορροφητικούς επιδέσμους τραυμάτων, καθώς μπορούν να μουλιάσουν και να βραχεί η πληγή εκ των έσω.
Η καλύτερη επιλογή είναι να καλύψετε την πληγή σας με αδιάβροχο γύψο γιατί είναι σχεδιασμένοι να προστατεύουν πλήρως μια πληγή. Διατίθενται από φαρμακεία σε μορφή αδιάβροχου επιδέσμου με ελαστική ταινία που σφραγίζει τα όρια. Η σφράγιση διασφαλίζει ότι δεν μπορεί να διεισδύσει νερό στην πληγή, γεγονός που την διατηρεί ασφαλή και στεγνή.
Εκτός από το νερό, κρατά και χημικά έξω. Επομένως, είναι επίσης ιδανική επιλογή για κολύμπι σε πισίνες γεμάτες με χημικές ουσίες, όπως το χλώριο. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν την πληγή.
Αφότου εφαρμόσετε τον αδιάβροχο γύψο, φροντίστε να τον “σφραγίσετε” στη θέση του με χειρουργική ταινία. Ορισμένες ταινίες είναι κατασκευασμένες και για αδιαβροχοποίηση. Ταυτόχρονα, αφαιρούνται εύκολα.
Με τον κατάλληλο επίδεσμο και ταινία, η πληγή σας μπορεί να παραμείνει στεγνή και απαλλαγμένη από βακτήρια. Φροντίστε να διατηρείτε την πληγή και τον επίδεσμό σας καθαρά όλη την ημέρα. Επίσης, θυμηθείτε να ελέγχετε το δέσιμο ανά τακτά διαστήματα. Μερικές φορές, δεν θα παρατηρήσετε αμέσως ότι η πληγή σας είναι ήδη υγρή, γι’ αυτό προσέξτε την!
Αφού σφραγίσετε την πληγή, μπορείτε να την καλύψετε με άλλη μία στρώση. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ είναι υλικό από βαμβάκι. Το βαμβάκι μπορεί να απορροφήσει την υγρασία, η οποία μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στην πληγή σας εάν ο γύψος ξεκολλήσει. Προτιμήστε νάιλον και πολυεστέρα, καθώς επιτρέπουν καλύτερη εφίδρωση μακριά από το δέρμα. Επομένως, το δέρμα διατηρείται στεγνό από κάτω.
Πότε πρέπει να ΜΗΝ κολυμπήσετε αν έχετε δερματική πληγή
Παρόλο που μπορείτε να αδιαβροχοποιήσετε καλά την πληγή πριν το κολύμπι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε προσεκτικοί και να καταλάβετε πότε είναι η τέλεια στιγμή για κολύμπι και πότε όχι:
Μην κολυμπάτε:
Εάν έχετε ανοιχτές πληγές
Εάν η πληγή σας είναι κόκκινη
Εάν η πληγή σας εξακολουθεί να αιμορραγεί
Εάν το τραύμα σας έχει ράμματα, αποφύγετε το κολύμπι και περιμένετε μέχρι να τα αφαιρέσει γιατρός
Εάν η πληγή σας βρίσκεται στο κεφάλι ή στο πρόσωπό σας
Μην κολυμπάτε εάν έχετε λοίμωξη στο αυτί για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές
Εάν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο ή εύθραυστο και ταυτόχρονα έχετε πληγή
Η καλύτερη στιγμή για κολύμπι είναι όταν η πληγή σας επουλώνεται και δεν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης. Αλλά ακόμα και τότε, οι παραπάνω συμβουλές για τη στεγανοποίηση της πληγής είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν για να διασφαλιστεί η σωστή επούλωσή της.
Πηγές: safehandshhc.com, medicalmonks.com
Πηγή
The post Θάλασσα: Πώς καλύπτουμε δερματικές πληγές πριν το μπάνιο first appeared on Kliktv.gr.