Πρόωρη εμμηνόπαυση: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο

Ως πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρείται η εμμηνόπαυση που ξεκινά πριν τα 40. Και αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Εκτός αυτού, «υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου στους συγγενείς αυτών των γυναικών» σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Corrine Welt, επικεφαλής της τμήματος ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα στο Salt Lake City.
Η εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών είναι σπάνια και κλινικά γνωστή ως «πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια», συνεπάγεται δηλαδή διακοπή της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από τα 40.
Πρόωρη εμμηνόπαυση και καρκίνος
Στη νέα μελέτη, η Welt και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν το ιστορικό υγείας 613 γυναικών από τη Γιούτα με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια και 165 γυναικών που βίωσαν πρόωρη εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό των γυναικών μεταξύ 1995 και 2021.
Οι γυναίκες που πέρασαν πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που πέρασαν εμμηνόπαυση σε φυσιολογικό χρόνο.
Ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών ήταν σχεδόν τετραπλάσιος για τις γυναίκες που βίωσαν πρώιμη εμμηνόπαυση.
Επίσης, εξέτασαν γενεαλογικές πληροφορίες από τη βάση δεδομένων πληθυσμού της Γιούτα για να εντοπίσουν τους συγγενείς κάθε γυναίκας και το ιατρικό ιστορικό τους.
Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξήθηκε κατά 30% μεταξύ των συγγενών δευτέρου βαθμού (δηλαδή θείες, θείους, παππούδες, γιαγιάδες, ανιψιές ή ανιψιούς κ.λπ.) των γυναικών που πέρασαν πολύ νωρίς εμμηνόπαυση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι συγγενείς δευτέρου βαθμού είχαν επίσης 50% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν με καρκίνο των ωοθηκών.
Επηρεάζονταν όμως και οι άνδρες: Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξήθηκε έως και 60% μεταξύ συγγενών πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού (ειδικά πρώτων εξαδέλφων), διαπίστωσε η μελέτη.
Η Welt δήλωσε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου για καρκίνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο.
«Οι γυναίκες που έχουν υπογονιμότητα λόγω χαμηλού αριθμού ωαρίων ή βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού, ειδικά αν έχουν μέλη της οικογένειάς τους με καρκίνο. Οι γιατροί που ασκούν γενική ιατρική, γυναικολογία και θεραπεία γονιμότητας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά ασθενειών και ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι μια από αυτές τις ασθένειες που πρέπει να προσέχουν», δήλωσε η Welt.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

 Πηγή

The post Πρόωρη εμμηνόπαυση: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Αττική: Συνελήφθη 24χρονος για εκδικητική πορνογραφία

Κουνέλα στην κυριολεξία! Αυτή η γυναίκα έχει… 44 παιδιά (vid)

Tips για πιο ευχάριστη γυμναστική στο σπίτι σας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More