ΟΗΕ: Ανησυχία για τους πρόσφυγες από τα σκληρά μέτρα που υπέγραψε ο Μπάιντεν

«Τα νέα μέτρα θα στερήσουν την πρόσβαση στο άσυλο σε πολλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνή προστασία» τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε χθες Τρίτη «βαθιά ανησυχία» για τη σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής για το άσυλο, που ανακοινώθηκε την Τρίτη πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καλώντας την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

«Τα νέα μέτρα θα στερήσουν την πρόσβαση στο άσυλο σε πολλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνή προστασία, οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς βιώσιμη επιλογή ως προς το να πάνε κάπου όπου θα είναι ασφαλείς» και δεν θα διατρέχουν κίνδυνο βίαιης επαναπροώθησης, τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στη Γενεύη.

Ο 81χρονος πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του, υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο στερείται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια των ΗΠΑ το δικαίωμα να ζητούν άσυλο όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως — βρίσκεται πάνω από το όριο αυτό το τρέχον διάστημα.

Το κείμενο, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα στις 00:01 τοπική ώρα (στις 07:01 ώρα Ελλάδας), διευκολύνει επίσης τις απελάσεις στο Μεξικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

«Κάθε άνθρωπος που ισχυρίζεται πως έχει βάσιμο λόγο να φοβάται ότι θα υποστεί διωγμό στη χώρα καταγωγής του δικαιούται να φθάνει σε ασφαλή τόπο και το αίτημά του (να του προσφερθεί άσυλο) να εξετάζεται προτού απελαθεί», θύμισε η UNHCR.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και παροτρύνουμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους περιορισμούς που υπονομεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου», συμπλήρωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας πως είναι «δεσμευμένη» να υποστηρίξει την αμερικανική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να «μεταρρυθμίσει σε βάθος» τους ελέγχους στα σύνορα και το σύστημα ασύλου.

Πηγή

The post ΟΗΕ: Ανησυχία για τους πρόσφυγες από τα σκληρά μέτρα που υπέγραψε ο Μπάιντεν first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Δούκας κατά Μητσοτάκη και Μαρινάκη: «Το Μαξίμου ενορχηστρώνει τις επιθέσεις εναντίον μου»

Μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική – Πολλές περιοχές «βυθισμένες» στο σκοτάδι

Συνελήφθη 53χρονος που κατάρτιζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More