Η δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας στην 24η Σύνοδο της Unesco αναδεικνύει την αντίθεσή της προς την παράνομη απόκτηση και έκθεση πολιτιστικών αγαθών. Παράλληλα, επισημαίνει τη στήριξή της προς την Ελλάδα στην προσπάθειά της να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόκτησής τους από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η αναγνώριση αυτής της έλλειψης επίσημων εγγράφων από την Τουρκία ενδυναμώνει τον διάλογο για την επιστροφή των αρχαίων αγαλμάτων και μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εκπρόσωπος της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, επικροτώντας την ελληνική αντιπροσωπεία, υπογράμμισε την ανάγκη για λεπτομερή ανάλυση των γεγονότων. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το “φιρμάνι” του Έλγιν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της απόκτησης των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.
Η θέση της Τουρκίας ανοίγει νέους διαπραγματευτικούς ορίζοντες. Συγχρόνως, ο επικεφαλής του Parthenon Project, Γιάννης Λέφας, προβλέπει μια λύση έως τον Ιανουάριο με τη δημιουργία ενός διακρατικού ιδρύματος με κοινή διοίκηση Ελλάδας και Βρετανίας.
Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την ανταλλαγή αρχαιοτήτων μεταξύ των δύο μουσείων. Αυτή η συμμετοχή της Τουρκίας αναζωπυρώνει τις ελπίδες για μια δίκαιη και νομιμότητας περικυκλωμένη λύση στο πολύπλοκο θέμα της επιστροφής των πολιτιστικών αρχαιοτήτων.
The post Νέα Προοπτική για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Η Τουρκία Πρωτοστάτησε στην Αναζήτηση Λύσεων first appeared on Kliktv.gr.