Οι τρεις χώρες που καταλήγει ο λαθραίος αφρικανικός χρυσός

Η έκθεση της ΜΚΟ Swissaid διαπίστωσε ότι 435 μετρικοί τόνοι χρυσού, αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων βγήκαν λαθραία από την Αφρική το 2022

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο κύριος προορισμός για χρυσό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που διακινούνται λαθραία από την Αφρική κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση της ΜΚΟ Swissaid διαπίστωσε ότι 435 μετρικοί τόνοι χρυσού, αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο οποίος εξορύσσεται κυρίως από μικρής κλίμακας ή βιοτεχνικούς ανθρακωρύχους, βγήκαν λαθραία από την Αφρική το 2022. Περίπου 405 μετρικοί τόνοι αυτού του χρυσού πήγαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τη μελέτη, που φέρνει στο φως το al-Monitor.

Αξιωματούχος των ΗΑΕ δήλωσε ότι η χώρα του Κόλπου έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου χρυσού με νέους κανονισμούς για τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters. Σε μια προσπάθεια να πατάξουν το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2023 τα Εμιράτα εφάρμοσαν κανονισμούς που απαιτούν από τα διυλιστήρια χρυσού των ΗΑΕ να εφαρμόζουν τη δέουσα επιμέλεια στην προμήθειά τους.

Ορισμένα διυλιστήρια χρυσού των ΗΑΕ, όπως η Emirates Gold DMCC, έχουν ανασταλεί από τον «κατάλογο καλής παράδοσης» της χώρας, μια πιστοποίηση υπεύθυνης προμήθειας που τους παρέχει πρόσβαση στην αγορά χρυσού των Εμιράτων.

Ωστόσο, ο Marc Ummel, επικεφαλής της Swissaid για τα εμπορεύματα και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, επέκρινε το ρυθμιστικό τοπίο των ΗΑΕ. «Εάν συνεχίζουμε να βλέπουμε περισσότερους από 400 τόνους παράνομου χρυσού να εισέρχονται στα ΗΑΕ κάθε χρόνο, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι η εφαρμογή των κανονισμών στα ΗΑΕ υστερεί σοβαρά», δήλωσε στο Reuters.

Είπε ακόμη ότι μεγάλες ποσότητες λαθραίου χρυσού ξεπλένονται με τη διέλευση από τα ΗΑΕ.

Οι δύο άλλοι βασικοί προορισμοί

Διαπιστώθηκε ότι η Ινδία και η Ελβετία είναι οι δύο άλλοι μεγάλοι ξένοι εισαγωγείς αφρικανικού χρυσού. Το 2022, σχεδόν το 80% του αφρικανικού χρυσού που εισήχθη στο εξωτερικό πήγε στην Ινδία, την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Στην αφρικανική ήπειρο, μεγάλο μέρος του βιομηχανικού χρυσού που εξορύσσεται εξάγεται στη Νότια Αφρική.

Ο Ummel χαρακτήρισε υποκριτές ορισμένους διυλιστές στην Ελβετία επειδή δεν προμηθεύονται απευθείας αφρικανικό χρυσό αλλά εισάγουν σημαντικές ποσότητες από τα ΗΑΕ.

«Η κατάσταση αυτή είναι προβληματική, διότι εδώ και πολλά χρόνια λαθραίος χρυσός που ενδεχομένως συνδέεται με συγκρούσεις ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφορτώνεται νόμιμα στην Ελβετία», είπε.

Από το 2009, η τιμή του χρυσού έχει διπλασιαστεί, οδηγώντας σε μια έκρηξη της βιοτεχνικής εξόρυξης, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομη. Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι χειρονάκτες μεταλλωρύχοι της Αφρικής παρήγαγαν μεταξύ 443 και 596 μετρικούς τόνους χρυσού το 2022, το 70% του οποίου είναι αδήλωτο. Οι βιομηχανικοί μεταλλωρύχοι στην ήπειρο εκτιμάται ότι παράγουν περίπου 500 μετρικούς τόνους ετησίως.

Το λαθρεμπόριο χρυσού από την Αφρική έχει υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2012 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή

The post Οι τρεις χώρες που καταλήγει ο λαθραίος αφρικανικός χρυσός first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Black Friday… δύο εβδομάδες νωρίτερα! – Τα καταστήματα ξεκίνησαν από σήμερα τις προσφορές

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More