Εορτολόγιο 30 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 είναι η Μεσοπεντηκοστή και τιμάται η μνήμη του Οσίου Ισαακίου του ομολογητού, των Μαρτύρων Ναταλίου και Χριστίνης και της Αγίας Εμμελείας

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Εμμέλεια, Εμμελεία *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες έχει γιορτή αυτό το όνομα

Όσιος Ισαάκιος ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Δαλμάτων

Ο Άγιος Ισαάκιος, ο ιδρυτής της Μονής των Δαλματών, έζησε στα μέσα του 4ου αιώνα, δρώντας κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

Ως μοναχός, κατά την παράδοση, επέκρινε δημόσια τον αυτοκράτορα Ουάλη για την προτίμησή του προς την αίρεση του Αρειανισμού και γι’ αυτό φυλακίστηκε.

Έγινε γνωστός όταν προέβλεψε τον θάνατο του αιρετικού αυτοκράτορα και γι’ αυτό ο διάδοχός του Θεοδόσιος Α΄ τον απελευθέρωσε, αποκατέστησε την Ορθοδοξία και απαγόρευσε τον Αρειανισμό.

Ο Άγιος επέστρεψε στο μοναστήρι του (των Δαλματών) όπου και πέθανε στις 30 Μαΐου του 383. Επί Πέτρου του Μεγάλου ανακηρύχθηκε ως ο προστάτης Άγιος της δυναστείας των Ρωμανώφ.

Απολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως

Τύπος πέφηνας, τῆς ἐγκρατείας, καὶ ἑδραίωμα, τῆς Ἐκκλησίας, Ἰσαάκιε Πατέρων ἀγλάϊσμα ἐν ἀρεταῖς γὰρ φαιδρύνας τὸν βίον σου, Ὀρθοδοξίας τὸν λόγον ἐτράνωσας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαο ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Πηγή

The post Εορτολόγιο 30 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Φωτιά στο Λουτράκι

Η πορεία του καπνού από την Κερατέα έως τη Κρήτη – Ταξίδεψε 235 χλμ σε 3 ώρες

Δεν φαντάζεστε τι βρήκε μέσα σε αυτό το γιγάντιο αυγό (vid)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More