Όπως η Κοπεγχάγη, το Μόναχο ή η Ζυρίχη, το Παρίσι και η γύρω περιοχή θέλουν οι κάτοικοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα νερά του Σηκουάνα για να δροσίζονται
Ο καθαρισμός του θολού ποταμού Σηκουάνα προκειμένου να μπορέσουν οι αθλητές να κολυμπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού φέτος το καλοκαίρι ήταν μια από τις πιο μακροχρόνιες, πιο ακριβές και υψηλές προσπάθειες των Αγώνων.
Όπως αναφέρει ο Guardian το κρατικό σχέδιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ περιελάμβανε πολλά χρόνια εργασίας για τη διαχείριση των λυμάτων, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, τους σταθμούς φιλτραρίσματος και τις λεκάνες καταιγίδας για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης του ποταμού από τα απόβλητα λυμάτων.
Είναι ένα άκρως πολιτικό εγχείρημα που ξεπερνά κατά πολύ τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες του Παρισιού εκτινάσσονται στα ύψη εν μέσω της κλιματικής κρίσης.
Μετά τους Αγώνες, οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τοπικές παραλίες και περιοχές κολύμβησης στους ποταμούς Σηκουάνα και Μάρνη που θα είναι ανοιχτές από το 2025.
«Όταν περνάς ένα ποτάμι, θέλεις απλώς να μπεις και να κολυμπήσεις», είπε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία, όπως και ο Εμμανουέλ Μακρόν, σχεδιάζει να κολυμπήσει στον Σηκουάνα τον επόμενο μήνα.
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το τρίαθλο θα ξεκινήσουν στην μνημειώδη γέφυρα Pont Alexandre III, ένα θαύμα της μηχανικής του 19ου αιώνα κοντά στους πρόποδες των Ηλυσίων Πεδίων, με τον Πύργο του Άιφελ να φαίνεται στο βάθος.
Το νερό του ποταμού θα ελέγχεται τακτικά πριν από κάθε εκδήλωση και οι αρχές είναι βέβαιες ότι θα είναι καθαρό. Μέχρι τη στιγμή των Αγώνων, το 75% της εντοπισμένης βακτηριακής ρύπανσης θα έχει εξαλειφθεί, δεσμεύονται – υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί.
Δεν υπάρχει σχέδιο Β για τους Ολυμπιακούς αγώνες, είπε ο νομάρχης της περιοχής του Παρισιού Μαρκ Γκιγιόμ, εκτός από την αναβολή της ημερομηνίας κατά λίγες ημέρες σε περίπτωση παρατεταμένης, πολύ δυνατής βροχής που θα μπορούσε να ρίξει προσωρινά μη επεξεργασμένο νερό στο ποτάμι.
Ο Σηκουάνας στο Παρίσι είναι ένας σχετικά μικρός και στενός ποταμός και ήταν πάντα υπό πίεση των λυμάτων των μεγάλων κοινοτήτων που ζουν κατά μήκος του.
Όταν τα κτίρια κατοικιών κατασκευάστηκαν βιαστικά στα περίχωρα του Παρισιού κατά τη διάρκεια της στεγαστικής κρίσης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πολλά δεν ήταν σωστά συνδεδεμένα με τα δίκτυα αποχέτευσης.
Το πρόβλημα στις δεκαετίες μετά ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ανθρώπινα απόβλητα. Όταν υπήρχε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή του Παρισιού, το νερό της βροχής που εισέρχονταν στο αποχετευτικό σύστημα προκαλούσε υπερχείλιση, με ακατέργαστα λύματα να απορρίπτονται κατευθείαν στον Σηκουάνα και να αυξάνουν την παρουσία βακτηρίων από τα κόπρανα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αργή βελτίωση.
«Η ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα βελτιώνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, αλλά οι Αγώνες μάς οδήγησαν να επιταχύνουμε τη διαδικασία, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο νομάρχης, Pierre-Antoine Molina, γενικός γραμματέας δημόσιας πολιτικής του Παρισιού.
«Η ποιότητα του νερού έχει βελτιωθεί μέσω τριών διαφορετικών προσεγγίσεων. Πρώτον, βελτιώνοντας την απόδοση των εγκαταστάσεων λυμάτων μας. Στη συνέχεια, με τον εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού συστήματος προκειμένου να διαχωριστούν τα όμβρια και τα λύματα με πιο συστηματικό τρόπο. Τέλος, χρειάστηκε να διορθώσουμε τις λανθασμένες συνδέσεις στο σύστημα, κατά τις οποίες τα λύματα απορρίπτονταν στα συστήματα όμβριων υδάτων και αντίστροφα.» Μελέτες είχαν δείξει, είπε, ότι χιλιάδες κτίρια επηρεάστηκαν, αφού είχαν συνδεθεί σε λάθος δίκτυο.
Οι αρχές έχουν καταμετρήσει περισσότερα από 30 είδη ψαριών στον Σηκουάνα στο Παρίσι, σε σύγκριση με τρία το 1970.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι χαρούμενοι για τις αλλαγές είναι όσοι ζουν στα περίπου 250 πλωτά σπίτια στο Παρίσι, μερικοί από τους οποίους δεν είχαν κατάλληλες συνδέσεις με το σύστημα αποχέτευσης , που σημαίνει ότι τα απόβλητά τους πήγαιναν στον Σηκουάνα. Μετά από ένα πρόγραμμα βελτιώσεων που επιδοτούνται από το κράτος, σχεδόν όλα είναι πλέον σωστά συνδεδεμένα στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης.
«Ο καθαρισμός πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αλλάξει τη σχέση των Παριζιάνων με το νερό», δήλωσε ο Saint-Laurent, πρώην μέλος του Γαλλικού Ναυτικού.
«Δεν θα είναι απλώς ένα ενδιάμεσο νερού για να περάσεις βιαστικά σε μια γέφυρα. Μεγάλωσα στην άκρη του Σηκουάνα στη Νορμανδία, έμαθα να κολυμπάω στον Σηκουάνα στα επτά μου. Έτσι ιστορικά, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή γιατί οι άνθρωποι στην πόλη θα ανακτήσουν το ποτάμι».
Σημειώνεται ότι ειδικά σκάφη θα πλέουν στον ποταμό για να μαζεύουν τα απορρίμματα, από πλαστικά μπουκάλια μέχρι κλαδιά δένδρων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πηγή
The post Παρίσι: 1,4 δισ για να καθαρίσει ο Σηκουάνας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων first appeared on Kliktv.gr.