Εμπραχίμ Ραϊσί: Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα

FILE PHOTO: Iran’s President Ebrahim Raisi attends a news conference in Tehran, Iran August 29, 2022. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Επιβεβαιώνεται ο θάνατος του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, σε συντριβή ελικοπτέρου από τον αντιπρόεδρο της χώρας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο 63χρονος πρόεδρος Ραϊσί, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι συνετρίβη την Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2021, ενώ ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών την ίδια χρονιά.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες». Την ίδια πληροφορία έδωσε Ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ιράν: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Προέδρου Ραΐσι – «Kαμιά ένδειξη ζωής» στον τόπο της συντριβής

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι , τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους.

Αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δυστυχώς φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο κάηκε ολοσχερώς.

Είχε προηγηθεί η είδηση για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν . Η επιβεβαίωση έγινε από την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραΐσι και η κατάσταση δεν είναι καλή.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Γεννημένος το 1960 απέκτησε διδακτορικό στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Shahid Motahari. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εισαγγελέας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ανήλθε από γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης το 1994 σε ανώτατο δικαστήριο της χώρας μέχρι το 2019.

Τα δύο χρόνια του στο «τιμόνι» της ανώτατης δικαιοσύνης του Ιράν χαρακτηρίστηκαν από την εντεινόμενη καταστολή των διαφωνούντων και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν.

Ο Ραΐσι έγινε πρόεδρος του Ιράν στις 19 Ιουνίου 2021, αφού κέρδισε τις ιστορικά μη ανταγωνιστικές προεδρικές εκλογές. Πολλοί Ιρανοί με μεταρρυθμίσεις είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε εκλογές που θα υπήρχε προκαθορισμένο συμπέρασμα. Η συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μόλις 48,8% – η χαμηλότερη από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν το 1979.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ραΐσι τον Νοέμβριο του 2019, επικαλούμενος τη συμμετοχή του στην «επιτροπή θανάτου» του 1988 ως εισαγγελέας, -σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών- που υποδηλώνει ότι το δικαστικό σώμα του Ιράν ενέκρινε την εκτέλεση τουλάχιστον εννέα παιδιών μεταξύ 2018 και 2019.

Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Ιρανός ηγέτης που βρίσκεται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 2021, έτρεξε εναντίον του προκατόχου του, πρώην προέδρου Χασάν Ροχανί, ενός μετριοπαθούς, και κέρδισε 18 εκατομμύρια από τα σχεδόν 29 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Η ορκωμοσία του φάνηκε να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο σκληρής εποχής που θα μπορούσε να προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα. Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.

Ποιοι επέβαιναν στο ελικόπτερο

Συνολικά εννιά άτομα ήταν στο ελικόπτερο που συνετρίβη. Πέρα από τον Ιρανό πρόεδρο στο Bell 212 ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν.

Επιπρόσθετα σε αυτό βρίσκονταν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και ένας πιλότος, ο συγκυβερνήτης, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας άλλος σωματοφύλακας.

The post Εμπραχίμ Ραϊσί: Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ξάνθη: Πέντε φωτιές σε μία ημέρα

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 29χρονος που κολυμπούσε σε παραλία της Κεραμωτής

Φωτιά Χίος: Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 5 πυροσβέστες και 1 πολίτης – Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More