Πώς θα βρεις κίνητρο στη ζωή σου;

Πώς θα βρεις κίνητρο στη ζωή σου; Ποιο είναι το κίνητρο 3.0, όπως το ονομάζει ο Daniel H. Pink, συγγραφέας του βιβλίου Κίνητρο;

Η αναπάντεχη αλήθεια για όσα μας παρακινούν, θα είναι αυτό που θα βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθειά σου να πετύχεις κάτι, από τον επαγγελματικό τομέα μέχρι την κοινωνική σου ζωή και τις προσωπικές σχέσεις.

Ποιο είναι το κίνητρο 3.0

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δε διαφέρει πολύ από τον υπολογιστή. Στα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας το ισχυρότερο «λειτουργικό σύστημα» ήταν το κίνητρο 1.0, το ένστικτο της επιβίωσης.

Μπαίνοντας στη βιομηχανική εποχή, αρχίσαμε να λειτουργούμε με βάση το κίνητρο 2.0, το «καρότο και μαστίγιο» ή, αλλιώς, την προσμονή για ανταμοιβή μετά την εκπλήρωση του καθήκοντος. «Η μέθοδος του καρότου και του μαστιγίου είναι πλέον ξεπερασμένη» υποστηρίζει ο συγγραφέας.

Πώς θα βρεις κίνητρο στη ζωή σου;

Το σύστημα χρειάζεται αναβάθμιση με έμφαση σε τρία στοιχεία:

  • Αυτονομία: Η επιθυμία να διευθύνουμε μόνοι τις ζωές μας.
  • Αριστοτεχνία: Η θέληση να γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε κάτι που βρίσκουμε ότι έχει νόημα.
  • Σκοπός: Η λαχτάρα να κάνουμε ό,τι κάνουμε προς όφελος κάποιου πράγματος μεγαλύτερου από τον εαυτό μας.

Αυτά, όπως εξηγεί ο Daniel H. Pink, είναι η βάση του κινήτρου της ενδογενούς ανάγκης για αυτοβελτίωση. Και είναι προφανές ότι αυτή η ενδογενής ανάγκη προσδιορίζει συνολικά το πώς κινείσαι και δρας στη ζωή σου, από τις καθημερινές σου σχέσεις μέχρι το πώς προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερη, μέσα από τη διατροφή, την άσκηση ή την επιμόρφωσή σου.

*Το άρθρο είναι βασισμένο στο βιβλίο Κίνητρο: Η αναπάντεχη αλήθεια για όσα μας παρακινούν του Daniel H. Pink (Keybooks).

ΠΗΓΗ

The post Πώς θα βρεις κίνητρο στη ζωή σου; first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Χειροπέδες σε 45χρονο στη Ρόδο: Βιντεοσκοπούσε την θετή του κόρη την ώρα που έκανε μπάνιο

Στον Έβρο η ΠτΔ – Θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία»

Απίστευτο: Αποκαλούσαν «κότα» τον γνωστό δημοσιογράφο της ΕΡΤ που έδειρε την σύντροφό του

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More