«Πετώντας πάνω από τα κύματα 1974 – 2024»: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στις 19:00.

Τo Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την επανασυγκρότηση της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας διοργανώνει ανοικτή για το κοινό εκδήλωση προκειμένου να τιμηθεί η ιστορία και η σημαντική μέχρι σήμερα προσφορά του αεροπορικού βραχίονα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στις 19:00.

Η ιστορία της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας ξεκινά από το 1914, έτος κατά το οποίο το Ναυτικό αποκτά δικά του ιπτάμενα μέσα και Αξιωματικοί του εκπαιδεύονται ως χειριστές αεροσκαφών. Μετά από μια ένδοξη και με θυσίες επιχειρησιακή λειτουργία το ιπτάμενο σκέλος του Ναυτικού ενσωματώνεται με την νεοϊδρυόμενη ενιαία Πολεμική Αεροπορία το 1930 και ουσιαστικά παύει να υπάρχει. Πριν 50 χρόνια το Ναυτικό ξεκίνησε την επανασυγκρότηση της Ναυτικής Αεροπορίας εκπαιδεύοντας προσωπικό του ως χειριστές ελικοπτέρων και προμηθεύτηκε τα δικά του ιπτάμενα μέσα.

H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού και της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:00 Έναρξη εκδήλωσης

  • Καλοσώρισμα από τον συντονιστή της εκδήλωσης Αρχιπλοίαρχο εα Αριστείδη Καθρέπτα ΠΝ, Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας.
  • Χαιρετισμός από Πρόεδρο Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας Αντιναύαρχο εα Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάνα ΠΝ

19:15 Ομιλίες

  • Οι απαρχές της Ναυτικής Αεροπορίας. 1912 – 1930”. Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ, Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.
  • Τα πρώτα βήματα του Σμήνους Ελικοπτέρων Ναυτικού. Από τo Αεροδρόμιο Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Ελληνικού μέσω Γαλλίας”. Αντιναύαρχος ε.α. Γεώργιος Μπεζεριάνος ΠΝ, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου.
  • Μεταστάθμευση στην Αμφιάλη και από εκεί στο Κοτρώνι. Από το ΣΜΕΝ στη ΔΕΝ. Νέα ελικόπτερα, νέες προκλήσεις.” Αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Γκορτζής ΠΝ.
  • Aπό τα Albatross στα Οrion P-3. Τα σταθερά φτερά της Ναυτικής Αεροπορίας μεγαλώνουν”. Πλοίαρχος Δημήτριος Καμάρας ΠΝ, ΓΕΝ/ΔΕΞ (Συντονιστής προγραμμάτων Ιπταμένων Μέσων).
  • Απο την ΔΕΝ στη ΔΑΝ. Η σημερινή πραγματικότητα και οι προοπτικές.” Πλοίαρχος Αθανάσιος Φώσκας ΠΝ, Διοικητής Αεροπορίας Ναυτικού.

20:30 Προβολή επετειακού βίντεο που επιμελήθηκε ο Πλοίαρχος ε.α. Γεώργιος Μαραγκουδάκης ΠΝ

20:40 Απονομή αναμνηστικών στους 3 πρώτους χειριστές ελικοπτέρων του ΠΝ

20:45 Πέρας εκδήλωσης

Πηγή

The post «Πετώντας πάνω από τα κύματα 1974 – 2024»: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ο Μιχάλης Πικραμένος αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο του Συμβουλίου της Επικρατείας

Νέο επίδομα ανεργίας: Πόσο θα είναι – Όλες οι αλλαγές

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει – Τι ισχύει για την 6ημερη εργασία

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More