Τελικά δεν θα γυρίσει στην Ελλάδα «δικαιωμένη», αλλά απογοητευμένη από τη στάση του ευρωκοινοβουλίου αλλά και του ΠΑΣΟΚ, σκέφτεται να τα… βροντήξει όλα και να συνεχίσει τη ζωή της στην Ιταλία η Εύα Καϊλή, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του Qatargate, του μεγάλου σκανδάλου που συντάραξε την ΕΕ.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε συνέντευξη στην Corriere Dela Serra σχολιάζοντας τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο διαφθοράς με πρωταγωνιστές μέλη του ευρωκοινοβουλίου και… χρήματα του Κατάρ, αλλά και την υποστήριξη που δεν είχε από την πολιτική της παράταξη.
«Θεωρώ εξωφρενική τη σιωπή ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν τόσο αντισυνταγματικό περιορισμό, όπως αυτός του δικαιώματός μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να μιλήσω για όλα όσα διέρρευσαν έντεχνα» τόνισε η κυρία Καϊλή, ενώ άφησε αιχμές για την πολιτική της παράταξη, σημειώνοντας ότι «ελπίζοντας σε πολιτικό πλεονέκτημα, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα και οι Σοσιαλδημοκράτες, αντί να υπερασπιστούν τα θεσμικά όργανα, προσπάθησαν, πριν από τις εκλογές, να κρύψουν την αδυναμία τους να σεβαστούν τις αρχές της ΕΕ».
«Έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που επιτρέπει στο δικαστικό σώμα να παρεμβαίνει στην πολιτική, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου» πρόσθεσε η Εύα Καϊλή που τοποθετεί τον εαυτό της στο ρόλο του θύματος, μιλώντας για δίωξη με πολιτικό χαρακτήρα.
Μάλιστα, όπως είπε, αναμένεται να στραφεί και νομικά εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «που παραβίασε το δικαίωμά μου να ακουστώ και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».
Εκτός Ευρωκοινοβούλιου
Η Εύα Καϊλή υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς δεν της επιτρέπεται. «Ήλπιζα ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να δουν την αλήθεια πριν ψηφίσουν τον Ιούνιο, αλλά η απαγόρευση να μιλάω γι’ αυτήν την υπόθεση καθιστά αδύνατο για μένα να είμαι ακόμη και υποψήφια» σημείωσε.
Όσον αφορά στο μέλλον της, η Εύα Καϊλή υποστήριξε ότι στόχος της είναι να αφοσιωθεί στη στήριξη γυναικών και παιδιών, που είναι θύματα των αποτυχιών του συστήματος.
Παράλληλα, μιλώντας στην Corriere Dela Serra αποκάλυψε ότι δεν θα συνεχίσει να μένει στο Βέλγιο, με την Ιταλία να είναι ο πιθανότερος προορισμός της.
«Μάλλον θα μετακομίσω στην Ιταλία» εξηγώντας ότι αυτό δεν θα γίνει λόγω του πρώην συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά «επειδή είναι μια χώρα που θεωρώ σπίτι για διάφορους λόγους και επειδή στην Ιταλία υπάρχει μια όμορφη λέξη, όπως η «garantismo», που πρέπει να μεταφραστεί σε όλη την Ευρώπη».
«Στην Ιταλία υπάρχουν ορισμένα κόμματα που αντιτίθενται σε δίκες με πολιτικά κίνητρα και ζητούν σεβασμό για το ανεξάρτητο από το κόμμα τεκμήριο αθωότητας» κατέληξε.
Ποιος θυμάται το Qatargate;
Αν και έχουν περάσει 16 μήνες από την αποκάλυψη του σκανδάλου, το Qatargate ήρθε ξανά στην επικαιρότητα λόγω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Αρκετά στελέχη του ευρωκοινοβουλίου έχουν αναφερθεί στα όσα αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 από την έρευνα των βελγικών Αρχών, τονίζοντας ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει.
Με ανησυχία πληροφορήθηκα ότι αντικαταστάθηκε ο ανακριτής, τώρα ανακύπτουν ερωτήματα για πιθανά σφάλματα επί της διαδικασίας. Ωστόσο η κύρια διαδικασία δεν έχει καν αρχίσει, δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει τελικά καταδικαστική απόφαση. Περιμένουμε τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης…» σημείωσε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» Ντάνιελ Φρόιντ, μιλώντας στη DW.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιον ακριβώς ρόλο είχε διαδραματίσει η κυρίας Καϊλή. Για το ποια ακριβώς συμμετοχή είχε, θα αποφανθεί η βελγική Δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο Φρόιντ για το ρόλο που είχε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στο σκάνδαλο διαφθοράς.
«Το άλλο μεγάλο ερώτημα -που δεν απαντήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τη σύλληψη της κυρίας Καϊλή και των υπολοίπων- είναι ποιες αποφάσεις επρόκειτο να επηρεαστούν. Ακούσαμε για βαλίτσες γεμάτες μετρητά, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος τους. Επηρεάστηκαν κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Για παράδειγμα, υπάρχει μία συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, με την οποία η Qatar Airways αποκτά πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς ουρανούς και αυτή παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα…» πρόσθεσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Παράλληλα, το SPIEGEL ONLINE ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα και μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο της Εύας Καϊλή που σκιαγραφούν μία διαφορετική εικόνα: «πως η Καϊλή διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο στην υποτιθέμενη εγκληματική οργάνωση του Παντσέρι».
«Από τα μηνύματά της με ανώτατους αξιωματούχους του Κατάρ διαπιστώνεται πόσο αφοσιωμένη και πόσο κοντά βρισκόταν η Καϊλή στη χώρα του Κόλπου» συμπληρώνει το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας ότι η κυρία Καϊλή ερευνάται μαζί με τέσσερις βοηθούς της λόγω «σοβαρών υποψιών για κατ’ εξακολούθηση απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες κατά το διάστημα 2014-2020».
«Η Καϊλή φέρεται να έχει λάβει και μίζες (kickbacks): οι βοηθοί της φαίνεται να επέστρεφαν στην Καϊλή μέρος των μισθών τους και των εξόδων τους για επαγγελματικά ταξίδια. Εάν η ζημία ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και αποδειχθεί πως αφορά κάποιο θεσμικό όργανο της Ε.Ε., αναφέρεται στο έγγραφο, η Καϊλή απειλείται στην Ελλάδα με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών και πρόστιμο» προσθέτει το SPIEGEL ONLINE.
The post Εύα Καϊλή: Δεν με υπερασπίστηκαν Ε.Ε. και ΠΑΣΟΚ – Αναμένεται να στραφεί και νομικά εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου first appeared on Kliktv.gr.