Απολογισμός Κολυδά: Η σκόνη δεν ξεπλύθηκε, από πού προήλθε το απόκοσμο χρώμα

Ο Θοδωρής Κολυδάς παρουσίασε και ένα μικρό μάθημα μετεωρολογίας 

Τα βασικά συμπεράσματα από το επίπονο πέρασμα της αφρικανικής σκόνης από την Ελλάδα παρουσίασε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σε μια σειρά αναρτήσεων στα social media.

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΚΟΝΗΣ – ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Την περίοδο της άνοιξης, οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Λιβύη εμποδίζουν την περαιτέρω ανατολική διάδοση των κυκλώνων αυτών και η μεταφορά πραγματοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο. Προς το πέρας του καλοκαιριού οι χαμηλές πιέσεις κοντά στις Βαλεαρίδες νήσους έχουν ως αποτέλεσμα η μεταφορά σκόνης να συντελείται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο»

? ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΚΟΝΗΣ – ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ
Την περίοδο της άνοιξης, οι κυκλώνες #Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν #σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω… pic.twitter.com/KgMGNtR41v

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 24, 2024

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχε κάνει τον εξής απολογισμό:

«ENHMΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ – ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

  1. Το μακρινό το ταξίδι της σκόνης το είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Στη δεύτερη φωτογραφία μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις είχε σήμερα το μεσημέρι το Κίεβο στην Ουκρανία
  2. Η Ευρώπη και η χώρα μας με την δυνατότητα λήψης νέων δορυφορικών φωτογραφιών του Copernicus από τον Sentinel5 από το 2017 , έχουν την δυνατότητα να απεικονίσουν τις συγκεντρώσεις σκόνης ακόμη και με νέφωση. Είναι μεγάλο κέρδος για τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών.

3 . Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης τις οποίες σας τις μεταφέρω . Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της ΕΜΥ (με εξαίρεση αυτές του 1902,1931 και 1951 – καταλαβαίνετε τον λόγο). Αν κάποιος άλλος συνάδελφος γνωρίζει κάποια άλλη περίπτωση, είναι ευπρόσδεκτη η προσθήκη του.

Αναλυτικά , έχουμε στις 7 Μαρτίου 1902, 28 Μαρτίου 1931 , 23 Απριλίου 1965 , στις 14 Απριλίου 2008, 21 Μαίου 2008 και 17 Απριλίου 2005 (τρίτη φωτογραφία). Υπάρχουν επίσης στις 25/2/2001, 24/2/2006 , 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.

  1. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ειδικά για την Αθήνα αποτελεί το εντονότερο γεγονός

Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή -όπως γίνεται συνήθως-, οπότε η σκόνη δεν “ξεπλύθηκε” και παρέμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το “απόκοσμο” χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός , όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα.

Καλό σας βράδυ.»

? ENHMΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ – ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
1. Το μακρινό το ταξίδι της σκόνης το είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Στη δεύτερη φωτογραφία μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις είχε σήμερα το μεσημέρι το Κίεβο στην Ουκρανία
2. Η Ευρώπη και η χώρα μας… pic.twitter.com/ece0zgkTuz

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 24, 2024

Πηγή

The post Απολογισμός Κολυδά: Η σκόνη δεν ξεπλύθηκε, από πού προήλθε το απόκοσμο χρώμα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λίβανος: Σχέδιο εκεχειρίας με το Ισραήλ υπέβαλλε η πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα

Ο Τραμπ πρότεινε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More