Τι είναι η «Δίαιτα της πληροφορίας» (που μάλλον χρειαζόμαστε όλοι);

Αν η πληροφορία είναι η τροφή του πνεύματος, τότε σκέψου μήπως τρέφεσαι ανθυγιεινά και ήρθε η ώρα να κάνεις τη «Δίαιτα της πληροφορίας».

Όχι στα ταχυφαγικά πνευματικά σκουπίδια

Ένα βιβλίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι καθημερινά καταναλώνουμε πάρα πολλές άχρηστες πνευματικές… θερμίδες, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να ασφυκτιά. Και προφανώς έχει δίκιο, αφού η ασταμάτητη, μη ποιοτική πληροφόρηση που περνάει κάθε μέρα μπροστά από τα μάτια μας μάλλον μας εξωθεί σε πνευματική… παχυσαρκία, νωθρότητα και τοξίνωση. Όπως ακριβώς ισχύει και με την καθημερινή διατροφή μας, η ασυνείδητη υπερκατανάλωση ταχυφαγικών πνευματικών σκουπιδιών μας εξουθενώνει διανοητικά. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Η δίαιτα της πληροφορίας: Μια υπόθεση συνειδητής κατανάλωσης» (The Information Diet: A Case for Conscious Consumption) και συγγραφέας ο Αμερικανός Clay Johnson.

Ας γίνουμε επιλεκτικοί

Ζούμε σε έναν κόσμο αφθονίας της πληροφορίας. Πολλοί ξοδεύουμε 11 ώρες από τις 24 που έχει η μέρα καταβροχθίζοντας ασταμάτητα και λαίμαργα πληροφορίες από οθόνες και ηχεία, όπως οι παχύσαρκοι καταναλώνουν με πάθος τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και το λίπος. Μόνο που θα έπρεπε να διαλέγουμε προσεκτικά με ποια πληροφόρηση θα θρέψουμε τον εγκέφαλό μας.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, θα πρέπει να σκεφτούμε τι είδους πληροφορίες έχουμε ανάγκη να αναζητήσουμε, ποιες πρέπει να αποφύγουμε και πώς θα καταφέρουμε τελικά να είμαστε επιλεκτικοί ως αναγνώστες, θεατές και ακροατές (όπως ακριβώς κάνουμε και με τη διατροφή μας). Γιατί αν είμαστε ό,τι τρώμε, όπως έχει λεχθεί, τότε σίγουρα κινδυνεύουμε να γίνουμε ό,τι διαβάζουμε και ακούμε.

Υγιεινή… διατροφή της πληροφορίας
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βιβλίου, η υπερβολική κοινωνική δικτύωση και η εντρύφηση σε κουτσομπολιά και άχρηστες πληροφορίες κλέβουν τον χρόνο μας χωρίς να μας ωφελούν οδηγώντας μας τελικά στην άγνοια. Και, το κυριότερο, όσο περισσότερα τέτοια σκουπίδια μας προσφέρονται, τόσο περισσότερα θέλουμε (όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ζαχαρωτά και τα βλαβερά αλλά νόστιμα λιπαρά).

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι να κόψουμε. Η απάντηση έρχεται από τις δίαιτες κατά της παχυσαρκίας: Αν ρωτήσεις έναν διατροφολόγο, θα σου πει ότι δίαιτα δεν σημαίνει να μην τρως τίποτα, αλλά να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Να τρως δηλαδή κάτι νόστιμο μεν, ισορροπημένο δε, για λόγους υγείας. Αντίστοιχα λοιπόν για το πνεύμα, δίαιτα σημαίνει να διαβάζεις κάτι ωφέλιμο και καλό για την ψυχική σου υγεία, κάτι που ανεβάζει τη νοημοσύνη σου.

ΠΗΓΗ

The post Τι είναι η «Δίαιτα της πληροφορίας» (που μάλλον χρειαζόμαστε όλοι); first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

«Πυρά» Βέμπερ σε Ράμα: «Δεν λάβατε μέτρα για να αποτρέψετε τη ντροπιαστική επίθεση κατά του Μπελέρη»

Κομισιόν για την Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% βλέπει το 2024 – Υποχώρηση πληθωρισμού στο 1,9% και ανεργία στο 9% έως το 2026

Κορυδαλλός: Τη μαχαίρωσαν για να τη ληστέψουν – Έφυγαν με λεία 19.000 ευρώ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More