Γιατί πονάει τόσο πολύ το αυτί; Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να σας «συστηθεί» και ως «αυτί του κολυμβητή», μια διακριτή μορφή λοίμωξης, για την οποία πρέπει να ενημερωθείτε ώστε να μην πλέετε σε πελάγη… βαρηκοΐας 

Άσχετα με την ενασχόλησή σας ή μη, με την κολύμβηση, μπορεί να τύχει και σε εσάς, σε κάποια περίοδο στη ζωή σας, να παρουσιάσετε ένα πρόβλημα υγείας που βασανίζει τους κολυμβητές! Ναι σωστά ακούσατε, και αν αναγνωρίσετε ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα που απειλούν προσωρινά έστω την ακοή σας, θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας.

Όπως εξηγεί ο δρ. Shearer Eliot, ιατρός στο τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας και Βελτίωσης Επικοινωνίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, το πρόβλημα της εξωτερικής ωτίτιδας, το οποίο αποκαλείται και «αυτί του κολυμβητή», είναι μια επώδυνη φλεγμονή του ακουστικού πόρου που προκαλείται από βακτηριακή ή μυκητιακή μόλυνση.

Η προαναφερόμενη μόλυνση, και κατ’ επέκταση, φλεγμονή του ακουστικού πόρου, οφείλεται είτε σε βακτήρια, όπως ο  Pseudomonas aeruginosa ή ο Staphylococcus aureus, ενώ οι πιο συνηθισμένοι μύκητες που την προκαλούν είναι οι Candida και Aspergillus.

Το «αυτί του κολυμβητή» είναι μια φλεγμονή του εξωτερικού ωτός. Αντιθέτως η  μέση ωτίτιδα είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή του αυτιού λόγω της συγκέντρωσης μικροβίων στην τυμπανική κοιλότητα και συγκεκριμένα  στο μέσο αυτί που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο. Παρουσιάζεται συνήθως στα παιδιά, ωστόσο αποτελεί πάθηση που συχνά αντιμετωπίζουν και οι ενήλικες.

Σε τι οφείλεται το «αυτί του κολυμβητή»

Ορισμένοι από τους συνήθεις παράγοντες  που μπορεί να προκαλέσουν εξωτερική ωτίτιδα είναι:

  • η κολύμβηση
  • το τραύμα στον ακουστικό πόρο από τη χρήση μπατονέτας, ωτοασπιδών ή ακουστικών βαρηκοΐας
  • το στενό ακουστικό κανάλι  ή το αποφραγμένο με συγκέντρωση κεριού.

Στα συμπτώματα του «αυτιού του κολυμβητή», περιλαμβάνονται:

  • πόνος και κνησμός στο αυτί
  • μειωμένη ικανότητα ακοής.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής εκδηλώνει σφοδρό πόνο που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Θεραπεία

Για μια ήπια «λοίμωξη του κολυμβητή», αρκούν αντιμυκητιασικές σταγόνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΩΡΛ. Ενδεχομένως να χρειαστεί και καθαρισμός του ακουστικού πόρου ή και χορήγηση  αντιβιοτικών. Με την κατάλληλη αγωγή η λοίμωξη θα υποχωρήσει μέσα σε μια εβδομάδα.

Αν θέλετε να προφυλάξετε τα αυτιά σας πρέπει να:

  • βεβαιωθείτε ότι παραμένουν στεγνά μετά το κολύμπι
  • μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες. Χρησιμοποιείστε μια πετσέτα για το στέγνωμα του αυτιού.
  • αποφύγετε τις ωτοασπίδες.

Πηγή: ygeiamou.gr

The post Γιατί πονάει τόσο πολύ το αυτί; Η κατάλληλη αντιμετώπιση first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Αϋπνία: Το δημοφιλές χάπι που αναστρέφει τη φλεγμονή και τους κινδύνους του ανεπαρκούς ύπνου – Δίνεται και για την καρδιά

Ανακαλύψτε την τέλεια άσκηση: Δυναμώνει το σώμα, προστατεύει την καρδιά, βελτιώνει ύπνο και διάθεση

Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More