Την εκτίμηση πως μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αρχίζει αβέβαιη περίοδος αντιποίνων, εκφράζεται στο κύριο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.
Όπως αναφέρει, η Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι η κυρίαρχη επικράτειά της είχε στοχοποιηθεί και στοχεύοντας το Ισραήλ από το έδαφος της, ξεκινά μια άμεση αντιπαράθεση που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.
Εστιάζοντας στην επίθεση του Ιράν, εξάρει το αντιαεροπορικό σύστημα άμυνας του Ισραήλ, σημειώνοντας πως καμία άλλη χώρα κόσμο δεν θα είχε υποστεί τέτοιο κατακλυσμό με τόσο μικρές ζημιές.
Επισημαίνει ότι το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνη προτείνει η κατάσταση να παραμείνει εκεί, το οποίο θέλουν ο Λευκός Οίκος και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένη με μια ηχηρή στρατιωτική και διπλωματική νίκη, δεδομένου, ότι όχι μόνο η Ουάσιγκτον, αλλά το Λονδίνο, το Παρίσι ακόμη και το Αμμάν έσπευσαν σε βοήθειά του, σε μια αντίδραση της οποίας η ταχύτητα και ο συντονισμός ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Ωστόσο, κατά την γνώμη του, παραμένει η προσβολή της άμεσης επίθεσης, η υποτιθέμενη στάση του Ιράν ως ασυμβίβαστου εχθρού του Ισραήλ και η μονιμότητα αυτής της απειλής, που εκλαμβάνεται ως υπαρξιακή.
Μάλιστα, εκτιμά πως το εβραϊκό κράτος μπορεί να το δει αυτό ως ευκαιρία και ενισχυμένη νομιμότητα για να χτυπήσει με τη σειρά του το ιρανικό έδαφος, ιδίως τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει.
Είναι ικανό να το κάνει αυτό, χωρίς την αμερικανική βοήθεια, διερωτάται.
Σε ό,τι αφορά τη γαλλική βοήθεια που παρείχε η Γαλλία για την αναχαίτιση των drones και των πυραύλων του Ιράν, όπως επισημαίνεται στην ίδια εφημερίδα, τα γαλλικά πυρά από αυτές τις βάσεις στην Ιορδανία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). φέρεται να κατέστρεψαν ιρανικά μη επαναδρωμένα, που θα μπορούσαν να τις απειλήσουν, ιδιαίτερα στην Ιορδανία. Πηγή που γνωρίζει περί της γαλλικής παρέμβασης, δεν θέλησε να «κάνει κανένα σχόλιο» για πιθανή παρέμβαση γαλλικών αεροπλάνων Rafale, που εδρεύουν στα ΗΑΕ, αλλά ιδιαίτερα στην Ιορδανία, κοντά στο Αμμάν. «Η Γαλλία έχει πολύ καλή τεχνολογία, μαχητικά και ραντάρ και γνωρίζω, ότι συνέβαλε στην παρακολούθηση του εναέριου χώρου», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ γαλλική πηγή εκμυστηρεύτηκε, ότι «η γαλλική συνεισφορά παρέμεινε περιορισμένη».
Μαζί με τη Γαλλία, στην επιχείρηση αναχαίτισης συμμετείχαν και η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι έπαιξαν μακράν τον κύριο ρόλο σε αυτόν τον διεθνή συνασπισμό, που δημιούργησαν τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξουν το Ισραήλ, καθώς, η συντριπτική πλειονότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων που αναχαιτίστηκαν ήταν από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα «Iron Dome» ή Arrow 3 ή τα αμερικανικά που είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ ή την Ιορδανία.
Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Με αυτή την πρωτοφανή επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η Τεχεράνη αναλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους, όχι μόνο όσον αφορά τα πιθανά αντίποινα στο έδαφός της, αλλά και όσον αφορά τους περιφερειακούς μετασεισμούς, επισημαίνει η Le Monde. Η επίθεση σηματοδοτεί μια επανασύνδεση μεταξύ των σουνιτικών χωρών και του Ισραήλ, αφού η διαδικασία εξομάλυνσής τους διακόπηκε από τον πόλεμο στη Γάζα. Η Ιορδανία άνοιξε τον εναέριο χώρο της στον ισραηλινό στρατό, μια ισχυρή χειρονομία.
Διπλωματικά, το Ιράν δεν πείθει κανέναν επικαλούμενο την αυτοάμυνα και εδραιώνει το καθεστώς του παρία, σημειώνεται. Η προοπτική κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, με την απομάκρυνση της λιβανέζικης σιιτικής πολιτοφυλακής από τα σύνορα, φαίνεται να διακυβεύεται.
Τέλος, φαίνεται πιθανό ότι η ιρανική επίθεση θα υποβιβάσει τη Γάζα στην τάξη των κρίσεων. Με την επίθεση στο Ισραήλ, η Τεχεράνη έσβησε τις αυξανόμενες εκκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαρτηθεί υπό όρους η στρατιωτική βοήθεια προς το εβραϊκό κράτος.
The post «Ισραήλ-Ιράν: πόσο μακριά θα φτάσει η κλιμάκωση;» – Ο κίνδυνος της άμεσης αντιπαράθεσης first appeared on Kliktv.gr.