Πού ζουν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη – Νέα Υόρκη, η «πρωτεύουσα των Κροίσων»

Η Βομβάη (Μουμπάι) είναι πλέον η ασιατική πρωτεύουσα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με το Πεκίνο να χάνει για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.279 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, σύμφωνα, με τον κατάλογο του Ινστιτούτου Hurun

Η Βομβάη είναι πλέον η ασιατική πρωτεύουσα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα πλούσιων του Ινστιτούτου Hurun. Είναι η πρώτη φορά που η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ινδίας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ασία.

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας «πλούσιων πόλεων» για το 2024 βρίσκεται η Νέα Υόρκη (με 119 δισεκατομμυριούχους), ακολουθούμενη από το Λονδίνο (97). Στην Ασία, η Βομβάη – η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας «φιλοξενεί» 92 δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τον Hurun. Ακολουθούν το Πεκίνο (91) και η Σαγκάη (87).

Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

1 Νέα Υόρκη 119
2 Λονδίνο 97
3 Βομβάη 92
4 Πεκίνο 91
5 Σαγκάη 87
6 Σενζέν 84
7 Χονγκ Κονγκ 65
8 Μόσχα 59
9 Νέο Δελχί 57
10 Σαν Φρανσίσκο 52

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.279 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 5% από το 2023, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών, η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 814 δισεκατομμυριούχους, παρόλο που η χώρα έχασε 155 δισεκατομμυριούχους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 800 δισεκατομμυριούχους ενώ η Ινδία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με 271.

«Η Κίνα είχε μια κακή χρονιά», σημείωσε η ερευνητική εταιρεία. «Η δημιουργία πλούτου στην Κίνα έχει περάσει από βαθιές αλλαγές αυτά τα τελευταία χρόνια, με τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων από ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μειώνεται».

Οι 10 κορυφαίες χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

1 Κίνα 814
2 Ηνωμένες Πολιτείες 800
3 Ινδία 271
4 Ηνωμένο Βασίλειο 146
5 Γερμανία 140
6 Ελβετία 106
7 Ρωσία 76
8 Ιταλία 69
9 Γαλλία 68
10 Βραζιλία 64

Ο Κινέζος Zονγκ Σανσάν, ιδρυτής και πρόεδρος του γίγαντα εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, διατήρησε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Ο Κολιν Χουάνγκ, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ξεπέρασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tencent, Mα Χουατένγκ και κατέκτησε τη δεύτερη θέση φέτος.

Οι ΗΠΑ – οι οποίες πρόσθεσαν 109 δισεκατομμυριούχους το 2023 – έχουν μόνο 14 δισεκατομμυριούχους λιγότερους από την Κίνα, σύμφωνα με το Hurun.Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένας σημαντικός μοχλός για την αύξηση των «Κροίσων» στις ΗΠΑ, έδειξε η έκθεση.

«Ενώ ο [Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia] Τζένσεν Χουάνγκ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλούς τίτλους των εφημερίδων καθώς η Nvidia ξεπέρασε το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύοντάς τον στο Top 30 της λίστας Hurun ως αποτέλεσμα, οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τη Microsoft, την Google, την Amazon, την Oracle και τη Meta έχουν δει σημαντικές αυξήσεις στον πλούτο τους καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην αξία που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε η έκθεση.

O Mπέζος και η Τέιλορ Σουίφτ

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg έδειξε ότι ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είναι οι δύο κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ με καθαρή περιουσία 201 δισ δολαρίων και 190 δισ δολαρίων αντίστοιχα.

Η Tέιλορ Σουίφτ μπήκε στη λίστα της Hurun Research με καθαρή περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού ξεκίνησε την περιοδεία της Eras τον Μάρτιο και εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο μέχρι στιγμής. «Περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας της προέρχεται από δικαιώματα και περιοδείες, συμπεριλαμβανομένων 190 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρώτο σκέλος της περιοδείας της Eras και 35 εκατομμυρίων δολαρίων από την ταινία της. Τα υπόλοιπα ενισχύονται από την αξία του μουσικού της καταλόγου, ιδίως μετά την πώληση των έξι πρώτων άλμπουμ της στη Shamrock Capital για 300 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020», ανέφερε η έκθεση.

H Tέιλορ ΣουίφτΑΡ

Μετά τις ΗΠΑ, η Ινδία είχε τις μεγαλύτερες νέες προσθήκες με 84 νέα μέλη στον εξαιρετικά πλούσιο κατάλογό της. Το έθνος της Νότιας Ασίας είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο αφού το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Τον Δεκέμβριο, το χρηματιστήριο της Ινδίας ξεπέρασε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και έγινε το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο και τώρα αποτιμάται σε πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο πρόεδρος της India’s Reliance Industries Mουκές Αμπάνι συνεχίζει να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο ενδέκατος πλουσιότερος στον κόσμο, με συνολική καθαρή περιουσία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Τον Ιανουάριο, ο Γκαουτάμ Αντάνι, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Adani, ξεπέρασε για λίγο τον Μουκές, αλλά τώρα βρίσκεται τρεις θέσεις πίσω με καθαρή περιουσία 97,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Πηγή

The post Πού ζουν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη – Νέα Υόρκη, η «πρωτεύουσα των Κροίσων» first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Μαλάτεια της Τουρκίας – Οι πρώτες πληροφορίες

Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία: Ταρακουνήθηκαν τέσσερις περιοχές

Κίνηση στους δρόμους: «Χάος» στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική οδό

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More