Συστατικό από πασίγνωστο πράσινο λαχανικό διαλύει τους θρόμβους και σώζει από το εγκεφαλικό

Ένα λαχανικό που ταυτίζεται με την προσπάθεια απώλειας βάρους κρύβει το μυστικό για νέα, αποτελεσματικά φάρμακα στην αντιμετώπιση του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Τριετής μελέτη -και πρώτη παγκοσμίως στο είδος της- από το Ινστιτούτο Καρδιολογικής Έρευνας της Αυστραλίας (HRI), έδειξε ότι ένα πασίγνωστο σταυρανθές λαχανικό μπορεί να γίνει φύλακας έναντι των εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν κύρια αιτία θανάτου αλλά και αναπηρίας σήμερα.

Το μπρόκολο, όπως έδειξαν τα προκλινικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο ACS Central Science, περιέχει μια φυσική ένωση που αποτρέπει τον σχηματισμό δυνητικά επικίνδυνων για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο θρόμβων και ενισχύει επιπλέον την αποτελεσματικότητα των αντιθρομβωτικών φαρμάκων.

Πρόκειται για επαναστατική ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για ανάπτυξη νέων, σωτήριων φαρμάκων, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Xuyu (Johnny) Liu, ο οποίος εξήγησε για τη διαδικασία της ινωδόλυσης: «όταν ένας ασθενής υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, του χορηγείται ιστικός ενεργοποιητής πλασμινογόνου (tPA), ένα είδος φαρμάκου που διασπά τον θρόμβο για να επιβραδύνει την εξέλιξη της βλάβης στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, είναι επιτυχής μόνο στο 20% των περιπτώσεων».

60% μεγαλύτερη επιτυχία

«Διαπιστώσαμε σε μια προκλινική δοκιμή ότι το ποσοστό επιτυχίας της χορήγησης tPA αυξάνεται στο 60%, όταν το φάρμακο χορηγείται με την ένωση που προέρχεται από το μπρόκολο. Είναι συναρπαστικό ότι αυτή η φυσική ένωση δεν συνδέθηκε με συμπτώματα αιμορραγίας, μια κοινή παρενέργεια από τη λήψη αντιπηκτικών παραγόντων που ελέγχονται για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε τραυματιοφορείς να αντιμετωπίζουν περιστατικά ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου χορηγώντας συνδυαστικά φάρμακο με βάση το μπρόκολο και tPA στη διαδρομή προς το νοσοκομείο» δήλωσε ο Δρ Liu.

Οι αρχικές δοκιμές έδειξαν επίσης ότι η χορήγηση της ένωσης μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη συμπτωμάτων στο εγκεφαλικό επεισόδιο. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» σχολίασε ο Δρ Liu.

Η ανακάλυψη του ωφέλιμου συστατικού του λαχανικού ήταν έργο της 25χρονης διδακτορικής φοιτήτριας Ivy Guan, η οποία εργάζεται στην ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ Liu. «Αρχικά, με κέρδισε το ερευνητικό αντικείμενο επειδή έχω έντονο ενδιαφέρον για τη αξιοποίηση φυσικών προϊόντων ως φάρμακα. Πολλές από τις έρευνες που πραγματοποιώ περιορίζονται σημαντικά στο εργαστήριο, αλλά είναι κάτι που μπορεί να βγει στον κόσμο και να επηρεάσει τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή και να τους ενθαρρύνει για πιο υγιεινό τρόπο ζωής» δήλωσε.

Η ερευνητική ομάδα στρέφει τώρα την προσοχή της σε κλινικές δοκιμές, με την πιθανότητα μια νέα προληπτική και αντιπηκτική θεραπεία για το εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι διαθέσιμη σε μόλις πέντε χρόνια.

Ο Δρ Liu πιστεύει ότι το φάρμακο μπορεί να έχει ευρύτερη χρήση σε ασθένειες που σχετίζονται με την πήξη του αίματος ή το σχηματισμό θρόμβων.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που έχουμε απομονώσει μια φυσική ένωση που μπορεί να έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα. Οι μελέτες μας θα συνεχίσουν να διερευνούν πώς οι εξαιρετικά καθαρές ενώσεις λαχανικών μπορούν να ωφελήσουν την αντιμετώπιση ασθενειών. Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς η φύση μας δίνει δώρα για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Ήδη έχουμε ανακαλύψει μια άλλη ένωση από διαφορετικό λαχανικό που φαίνεται πολλά υποσχόμενη στις θρομβωτικές παθήσεις» ανέφερε ο Δρ Liu.

Πηγή: ygeiamou.gr

The post Συστατικό από πασίγνωστο πράσινο λαχανικό διαλύει τους θρόμβους και σώζει από το εγκεφαλικό first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Αϋπνία: Το δημοφιλές χάπι που αναστρέφει τη φλεγμονή και τους κινδύνους του ανεπαρκούς ύπνου – Δίνεται και για την καρδιά

Ανακαλύψτε την τέλεια άσκηση: Δυναμώνει το σώμα, προστατεύει την καρδιά, βελτιώνει ύπνο και διάθεση

Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More