Καφές: Ποιος είναι ο καλύτερος αν έχεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Όποιος ζει με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ξέρει πως ο καφές μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Ο καφές διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου. Έτσι λοιπόν η σχέση ανάμεσα στον καφέ και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) δεν είναι τόσο απλή.

Καφές: Μπορεί να ξεκινά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ο καφές και ορισμένα από τα συστατικά του, όπως η καφεΐνη, διεγείρουν τον γαστρεντερικό σωλήνα με διάφορους τρόπους. Ο καφές μπορεί να προκαλέσει μυϊκή δραστηριότητα στο παχύ έντερο, δημιουργώντας μια ώθηση για κένωση των εντέρων. Αυξάνει επίσης την έκκριση γαστρικού οξέος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στο στομάχι.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, τα άτομα που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες καφεΐνης είναι πιο πιθανό να έχουν αλλοιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να συνδυάσουν όλα τα συμπτώματα του IBS, ειδικά εάν είστε υπερευαίσθητοι σε ορισμένα συστατικά, όπως η καφεΐνη.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ. Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (τροφές με χαμηλή ζύμωση και ελάχιστους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) αποφεύγει συγκεκριμένους υδατάνθρακες που είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα.
Συνολικά, όμως, δεν έχει καθοριστεί απόλυτα αν τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κάνει να πίνουν καφέ ή όχι. Το εν λόγω ζήτημα παραμένει θέμα συζήτησης, με αντικρουόμενα αποτελέσματα από έρευνα σε έρευνα.
Μια μελέτη του 2021, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφέ και καφεΐνης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο IBS σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης (πάνω από 3.000 ενήλικες).
Από την άλλη, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2023 έδειξε, ότι σε περισσότερους από 400.000 συμμετέχοντες, όσοι έπιναν καφέ είχαν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης IBS.
Παρόμοια αποτελέσματα σημειώθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη του 2023, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης καφέ (από μισό φλιτζάνι έως πάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Καφές: Πώς επηρεάζει τη δυσκοιλιότητα λόγω IBS
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του 2024, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες δυσκοιλιότητας λόγω της ικανότητάς της να ρυθμίζει την κινητική δυσλειτουργία στο παχύ έντερο και τις διαταραχές στην μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη δυσκοιλιότητα.
Αλλά είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν λειτουργεί το ίδιο για όλους. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν προσθέσετε τον καφέ στη ρουτίνα σας, για να σας βοηθήσει να σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιος τύπος καφέ είναι ασφαλέστερος
Χωρίς την εξειδικευμένη γνώμη ενός γαστρεντερολόγου σχετικά με την κατανάλωση καφέ όταν έχετε IBS, είναι αδύνατο να πούμε ποιος τύπος καφέ είναι ο ασφαλέστερος ή ο καταλληλότερος για εσάς.
Γενικά, το καλύτερο είδος καφέ είναι πάντα εκείνο που δεν επιδεινώνει τα συμπτώματά σας.
Εντούτοις, σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη από το 2023, ο στιγμιαίος καφές και ο αλεσμένος καφές (φίλτρου) συσχετίστηκαν ιδιαίτερα με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Τι γίνεται με τον καφέ χωρίς καφεΐνη;
Εάν η καφεΐνη είναι αυτή που προκαλεί τα συμπτώματα του IBS, τότε ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση.
Ωστόσο, η καφεΐνη είναι μόνο ένα συστατικό του καφέ που μπορεί να επηρεάσει τον γαστρεντερικό σωλήνα. Εάν είστε ευαίσθητοι σε άλλα συστατικά, ίσως χρειαστεί να διαγράψετε και τον καφέ χωρίς καφεΐνη από την λίστα σας.

 Πηγή

The post Καφές: Ποιος είναι ο καλύτερος αν έχεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Black Friday… δύο εβδομάδες νωρίτερα! – Τα καταστήματα ξεκίνησαν από σήμερα τις προσφορές

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More