ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΠΕΡΗ

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται, για τις δύο κυριότερες παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού: Την νυχτερινή ποδαράτη του τελευταίου Σαββάτου και την Μεγάλη της Κυριακής της Τυρινής, λίγο πριν ξημερώσει η Καθαρά Δευτέρα

Τα τελευταία χρόνια, όσοι παρακολουθούμε δια ζώσης, ή από τους τηλεοπτικούς δέκτες, τις παρελάσεις αυτές, γινόμαστε μάρτυρες, ενός ποιοτικού «κενού», μετά την παρέλευση μιάμιση – δύο ωρών περίπου, από την έναρξή της. Ξαφνικά, το καλλιτεχνικό και γενικότερα αισθητικό αποτέλεσμα, των συμμετεχόντων, από εκεί και πέρα, αρχίζει να φθίνει…

Οι στολές πιο προχειροραμένες, τα άρματα του Δήμου και των πληρωμάτων έχουν τελειώσει, οι συμμετέχοντες σε φανερή πλέον ευθυμία λόγω του αλκοόλ και με ελαφρώς ακραία συμπεριφορά, τα πληρώματα υπερμεγέθη σε συμμετοχή ατόμων, χωρίς κάποιο ρυθμό στην κίνηση, χωρίς άρματα, χωρίς πλήρη ενδυμασία του θέματος του γκρουπ και με καπνογόνα! Υπερβολικά πολλά καπνογόνα, αναμμένα χωρίς λόγο, που δυσκολεύουν τις ανάσες των συμμετεχόντων και κυρίως, των θεατών στις άκρες του δρόμου. Είναι τα λεγόμενα «χύμα» πληρώματα, τα υπεράριθμα ή, όπως τα λέγαμε παλαιοτέρα, τα «γουνάκια».

Αυτά τα πληρώματα έχουν αρχηγό (ή αρχηγούς), άτομα που δεν τους ενδιαφέρει το αισθητικό αποτέλεσμα. Για να το πούμε, όσο πιο κομψά γίνεται, άτομα που δεν τους ενδιαφέρει το καρναβάλι, παρά το οικονομικό όφελος από αυτό, εκμεταλλευόμενοι φυσικά, την αδυναμία της εκάστοτε διοργανώτριας Δημοτικής αρχής να «συμμαζέψει» όλο αυτόν το κόσμο… Την πελατεία τους οι αρχηγοί αυτοί, την βρίσκουν σε σχολεία, φροντιστήρια, αθλητικούς συλλόγους, καφετέριες κλπ χώρους ή «κοινωνικές ομάδες» που η νεολαία μπορεί να μαζευτεί εύκολα και που στο τέλος των παρελάσεων θα τους έχει αποφέρει τεράστια ποσά στην τσέπη τους, κυρίως αφορολόγητα.

Από την μια ακούγεται λογικό, γιατί μόνο οι νεαροί έχουν την τάση, το κέφι και την όρεξη να ξεφαντώνουν, πιωμένοι, χοροπηδώντας ξέφρενα, στους ρυθμούς της καρναβαλικής μουσικής, χωρίς να τους ενδιαφέρει η «εικόνα» που στέλνει το καρναβάλι μας, μέσω της τηλεόρασης, σ όλο τον κόσμο.

Στον αντίποδα, τι έχουμε; Περίπου 60-70 γκρουπ, τα λεγόμενα «ποιοτικά» και καλαίσθητα, όχι υπεράριθμα (τα περισσότερα με λιγότερα από τα 300 άτομα που επιτρέπει ο καρναβαλικός κανονισμός), αποτελούμενα ως επί το πλείστον, από μεγαλύτερης ηλικίας καρναβαλιστές, έμπειρους, με άριστες γνώσεις (οι περισσότεροι) στην κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων. Άρα το αισθητικό καρναβαλικό αποτέλεσμα και η εικόνα της παρέλασης είναι πολύ καλή.

Μπορούμε όμως να σταματήσουμε τις συμμετοχές εκεί και να τελειώνει η παρέλαση; Σαφώς όχι.! Μοιραία με την πάροδο των χρόνων οδηγούμαστε στη συρρίκνωση του «καλού» κομματιού και στην γιγάντωση του «χύμα» κομματιού της παρέλασης. Αν δεν γίνει σωστή μεταλαμπάδευση της «καρναβαλικής παιδείας» σε νεώτερες γενιές καρναβαλιστών, μοιραία το πίσω κομμάτι θα φτάσει μπρός και η παρέλαση θα έχει μεν ενιαία μορφή και εμφάνιση, χαμηλή ορατότητα, λόγω καπνογόνων και επειδή δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τις παλαιότερες όμορφες παρελάσεις, θα είναι και ως τηλεοπτικό προϊόν, χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Σε πόσα χρόνια θα συμβεί αυτό το μοιραίο; Άγνωστο.. Ας ελπίσουμε ότι κάτι η αντοχή των μεγαλυτέρων καρναβαλιστών, κάτι οι κατά καιρούς τονωτικές ενέσεις με νεαρά άτομα που παρασύρονται από γονείς, συγγενείς και φίλους, παλαιάς καρναβαλικής «κοπής» και έτσι «μπολιάζονται» με το σωστό καρναβαλικό μικρόβιο, τα χρόνια αυτά να είναι αρκετά. Μετά… «στάχτη και μπούρμπερη»

Τζίμης Ν. Πολίτης

Λίγα λόγια για τον γράφοντα

Ο Τζίμης Πολίτης γεννήθηκε στην Πάτρα, με Λευκαδίτικη καταγωγή. Καρναβαλιστής, από το 1975 και ερασιτέχνης ηθοποιός, από το 1999. Την αγάπη του για το θέατρο και την υποκριτική την ανακάλυψε συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές «δοκιμασίες» του Κρυμμένου Θησαυρού στο Πατρινό Καρναβάλι

Από το 2006 είναι παρουσιαστής καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων. Από το 2010 είναι τηλεοπτικός σχολιαστής, των καρναβαλικών παρελάσεων.

Έχει συνεργασθεί ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης με πολλές θεατρικές ομάδες της πόλης και τα τελευταία 9 χρόνια σταθερά συνεργάζεται με το θέατρο «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+»

Έχει συμμετοχή σε ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές διαφημίσεις και διαδικτυακά σποτ και έχει εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με δυο θεατρικά κείμενα («Πατήρ και Υιός στο ίδιο Πνεύμα», εκδόσεις ΜΠΟΤΙΛΙΑ, 2023)

Η αγάπη του για το θέατρο του έχει δώσει την χαρά και την ικανοποίηση, να έχει πρωταγωνιστήσει σε παράσταση με κείμενο προερχόμενο από τον πατέρα του, σε παράσταση με κείμενο δικό του, να έχει σκηνοθετηθεί από επαγγελματίες σκηνοθέτες και να έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει επαγγελματίες ηθοποιούς.

kliktv.gr

The post ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΠΕΡΗ first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Μίνως Μάτσας – «Αίμα»

Γεράσιμος Κανάκης ‘Ωδή στην ελευθερία’

‘Άμλετ’ στο Κηποθέατρο Παπάγου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More