Η γυμναστική πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Κάνει όμως να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι; Και ποια άσκηση επιτρέπεται; Η επιστήμη απαντά. Και η απάντηση είναι… ναι!
Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς είναι να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Όταν ασκείστε, τα λευκά αιμοσφαίρια (αυτά που καταπολεμούν τις λοιμώξεις) ταξιδεύουν στο σώμα σας πιο γρήγορα και κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.
Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας καρδιαγγειακής άσκησης (π.χ. περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο) κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να τρέχετε… μαραθώνιο. Η μέτρια δραστηριότητα είναι το μόνο που χρειάζεστε.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μέτριας έντασης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρυολογημάτων που παθαίνει κανείς κάθε χειμώνα.
Σε μια μελέτη στο American Journal of Medicine, οι γυναίκες που περπατούσαν για μισή ώρα κάθε μέρα για 1 χρόνο είχαν τον μισό αριθμό κρυολογημάτων από εκείνες που δεν ασκούνταν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τακτικό περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε 65χρονους που έκαναν τακτική άσκηση, ο αριθμός των Τ-κυττάρων (ένας συγκεκριμένος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) ήταν τόσο υψηλός όσο εκείνος ατόμων στα 30 τους!
Υπάρχουν φυσικά και άλλα οφέλη του να είστε σωματικά δραστήριοι, όπως λιγότερο άγχος και καλύτερος ύπνος. Το άγχος είναι κακό για το σώμα και το μυαλό σας. Μπορείτε να το απαλύνετε με τακτική άσκηση. Κοιμηθείτε 7 έως 8 ώρες τη νύχτα, επίσης, γιατί είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική άσκηση (όπως το να περνάτε ώρες ολόκληρες στο γυμναστήριο ή να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις) μπορεί να μειώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ακραίες προπονήσεις μειώνουν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και αυξάνουν το επίπεδο των ορμονών του στρες στην κυκλοφορία του αίματος.
Γυμναστική και γρίπη
Προσπαθήστε να το πάρετε χαλαρά. Η ξεκούραση δίνει στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν δεν είναι σε υπερένταση.
Εάν έχετε πυρετό, παραλείψτε την προπόνηση. Οι περισσότεροι συνήθως έχουν πυρετό για 2 έως 5 ημέρες όταν έχουν γρίπη. Σημαίνει ότι το σώμα παλεύει ενάντια στην μόλυνση. Ο υψηλός πυρετός απομακρύνει την υγρασία από το σώμα σας. Το ίδιο και η προπόνηση. Εάν στεγνώσετε πολύ, θα αφυδατωθείτε και αυτό κάνει μεγάλο κακό στην ανάρρωσή σας.
Επίσης, η γρίπη είναι πολύ μεταδοτική. Μπορείτε να την μεταδώσετε σε άλλους για έως και 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σας. Εάν πηγαίνετε σε γυμναστήριο, το σωστό είναι να περιμένετε μέχρι να πέσει ο πυρετός σας από μόνος του για τουλάχιστον 24 ώρες πριν επιστρέψετε στη ρουτίνα σας.
Εάν δεν έχετε ακόμη πυρετό αλλά έχετε άλλα συμπτώματα γρίπης , μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάτε στο γυμναστήριο.
Γυμναστική και κρυολόγημα
Συνήθως είναι ασφαλές να κάνετε γυμναστική αρκεί να “ακούτε” το σώμα σας. Θα πρέπει να προσέχετε για ορισμένες επικίνδυνες καταστάσεις.
Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα. Έτσι, ένας συνδυασμός άσκησης και αποσυμφορητικών φαρμάκων μπορεί να κάνει την καρδιά σας να αντλεί αίμα πολύ δυνατά. Μπορεί να σας προκαλέσει δύσπνοια.
Εάν έχετε άσθμα και κολλήσετε κρυολόγημα, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ασκηθείτε. Μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερο βήχα, συριγμό και δύσπνοια.
Όταν το κρυολόγημα συνοδεύεται από πυρετό, η άσκηση μπορεί να στρεσάρει ακόμα περισσότερο το σώμα σας. Περιμένετε λοιπόν μερικές μέρες για να επιστρέψετε στο κανονικό σας πρόγραμμα άσκησης.
Η πολλή άσκηση μπορεί να αυξήσει τα κρυολογήματα
Δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους, αλλά αν είστε λάτρεις της γυμναστικής, φροντίστε να αφιερώνετε επαρκή χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση μετά από περιόδους έντονης προπόνησης.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν δεν είναι πιεσμένο. Οι επιστήμονες λένε ότι οι αθλητές που προπονούνται εντατικά χωρίς να αυξάνουν τον χρόνο αποθεραπείας τους είναι πιο πιθανό να κρυολογήσουν ή να κολλήσουν γρίπη.
Όταν οι προπονήσεις γίνονται πολύ επίπονες, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις στο σώμα σας μπορεί να μειωθεί. Ταυτόχρονα, η κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού να λειτουργούν σωστά.
Πηγή: webmd.com
The post Γυμναστική: Μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε γρίπη ή κρυολόγημα first appeared on Kliktv.gr.