Οικοδόμηση Ναυτιλιακής Συνεργασίας: Μιλάνο 2024 εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης με την Κίνα

Το Milan 24 αποτελείται από δύο κύριες φάσεις — τη φάση του λιμανιού και τη θαλάσσια φάση.

Η 12η έκδοση της Πολυμερούς Ναυτικής Άσκησης – 2024 (ΜΙΛΑΝ) διεξάγεται στο Visakhapatnam από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 50 χώρες και σχεδόν 20 πλοία από φιλικά κράτη σε σύγκριση με πέρυσι όπου συμμετείχαν μόνο 39 χώρες.

Αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με την Πράξη Ανατολικής Πολιτικής της Ινδίας και τις προσεγγίσεις της στον Ινδο-Ειρηνικό για την παροχή Ασφάλειας και Ανάπτυξης για όλους στην Περιφέρεια (SAGAR) προσκαλώντας Φιλικές Ξένες Χώρες (FFCs) στην ανατολική ακτή στο Visakhapatnam κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η άσκηση περιλαμβάνει διάφορες ναυτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελιγμών μεγάλης δύναμης, προηγμένων επιχειρήσεων αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και επιχειρήσεων αντεπιφανειακού πολέμου.

Ποιοι είναι οι στόχοι του

Το Milan 24 αποτελείται από δύο κύριες φάσεις — τη φάση του λιμανιού και τη θαλάσσια φάση.

Η φάση του λιμανιού στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Αντίθετα, η θαλάσσια φάση θα επικεντρωθεί σε κοινές ναυτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις.

Η Ινδία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη ναυτική της δύναμη στις επερχόμενες ασκήσεις του Μιλάνου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της να διασφαλίσει μια ασφαλή και σταθερή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με την Κίνα.

Στο πλαίσιο της διεκδικητικότητας της Κίνας στην περιοχή, οι ασκήσεις του Milan 24 θα είναι μάρτυρες μιας αρμάδας 50 ναυτικών που θα συγκλίνουν στον στρατηγικά ζωτικής σημασίας Κόλπο της Βεγγάλης, στέλνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και τη διατήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης.

Γιατί πρέπει να συμμετέχουν οι χώρες Ινδο-Ειρηνικού;

Η αυξανόμενη μυϊκή κάμψη της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των περιφερειακών ενδιαφερομένων, απαιτώντας συντονισμένες προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Το Πεκίνο γνωρίζει ότι χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ επιδιώκουν τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων στη διαμάχη της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. Το Πεκίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προκάλεσαν τη Μανίλα για τη διαμάχη στη Νότια Κίνα στη Θάλασσα.

Για να δείξει την υποστήριξή της, η Ινδία, για πρώτη φορά, ζήτησε ρητά να προσχωρήσει όχι μόνο στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αλλά και στη Διαιτητική απόφαση του 2016 στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2023. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ ανύψωσαν τη σχέση τους σε μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση στις 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Αυτή η ενισχυμένη θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία από τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ θα μπορούσε να κάνει την Κίνα ακόμη πιο επιφυλακτική.

Με την αυξανόμενη ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας στις αρχές του τρέχοντος έτους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποκλιμάκωσης και συγκρούσεων μεταξύ των δύο.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων (PCG) κατηγόρησε την Κίνα για «επικίνδυνους και παρεμποδιστικούς» ελιγμούς ενώ το σκάφος της περιπολούσε κοντά στο Scarborough Shoal στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τέσσερα πλοία της κινεζικής πολιτοφυλακής βρίσκονταν επίσης κοντά στο κοπάδι.

Χώρες ASEAN στο Milan 24

Όλες οι χώρες της ASEAN αναμένεται να συμμετάσχουν στο Milan 24. Η συμμετοχή από όλες τις χώρες της ASEAN στο Milan 24 θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους λόγους ασφαλείας:

Με την ενεργή συμμετοχή σε εκδηλώσεις όπως το Milan, οι χώρες μπορούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Το MILAN παρέχει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών, πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια στη θάλασσα. Η πλήρης συμμετοχή από τις χώρες της ASEAN επιτρέπει μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με κοινές απειλές για την ασφάλεια, όπως η πειρατεία, η τρομοκρατία και η παράνομη διακίνηση, ενισχύοντας έτσι τη συλλογική ικανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων.

Ανάπτυξη ικανοτήτων: Η συμμετοχή στο Milan προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη ικανοτήτων σε τομείς όπως η επιβολή του ναυτικού νόμου, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και η αντιμετώπιση καταστροφών. Με τη συμμετοχή σε ασκήσεις και εργαστήρια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι χώρες της ASEAN μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν σε απειλές για την ασφάλεια στον θαλάσσιο τομέα.

Διαχείριση Κρίσεων: Σε περίπτωση θαλάσσιας κρίσης ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η συμμετοχή όλων των χωρών της ASEAN στο Milan διασφαλίζει μια συντονισμένη και ταχεία αντίδραση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις για την επανάληψη των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων, καθώς και τη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας και πρωτοκόλλων για την ανταλλαγή πληροφοριών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Προώθηση της τάξης βάσει κανόνων: Η πλήρης συμμετοχή στο Milan επιβεβαιώνει τη δέσμευση των χωρών της ASEAN να τηρούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ναυτικών νόμων και κανονισμών. Συμμετέχοντας ενεργά σε πολυμερείς πρωτοβουλίες ασφάλειας όπως το Milan, τα κράτη της ASEAN συμβάλλουν στην προώθηση ενός σταθερού και προβλέψιμου περιβάλλοντος στον θαλάσσιο τομέα.

Πώς μπορεί η Ινδία να αξιοποιήσει το Milan 24

• Η Ινδία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Milan 2024 ως ευκαιρία για την ενίσχυση της θαλάσσιας συνεργασίας με φιλικά έθνη. Η εστίαση της άσκησης στις κοινές ναυτικές επιχειρήσεις αποτελεί μια πλατφόρμα για την Ινδία να συνεργαστεί στενά με τις συμμετέχουσες χώρες για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

• Η Ινδία θα πρέπει να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει μια ασφαλή και σταθερή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με την Κίνα. Μέσω της ενεργού συμμετοχής και της ηγεσίας στις ασκήσεις του Milan, η Ινδία μπορεί να επιδείξει την αποφασιστικότητά της να υποστηρίξει την ασφάλεια στη θάλασσα και να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

• Η Ινδία θα πρέπει να τονίσει την προσήλωσή της στους διεθνείς νόμους και συμβάσεις, ιδιαίτερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Προωθώντας την τήρηση των καθιερωμένων κανόνων και κανόνων, η Ινδία μπορεί να τοποθετηθεί ως υπεύθυνος θαλάσσιος παράγοντας που δεσμεύεται να τηρεί τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

• Η Ινδία πρέπει να συνεργαστεί ενεργά με άλλες χώρες του Ινδο-Ειρηνικού που συμμετέχουν στο Milan για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Με την ενθάρρυνση συνεργασιών και συνεργατικών προσπαθειών, η Ινδία μπορεί να συνεργαστεί με ομοϊδεάτες χώρες για την αντιμετώπιση κοινών απειλών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της διεκδικητικότητας της Κίνας στην περιοχή.

• Η Ινδία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Milan 2024 ως ευκαιρία για να αντιμετωπίσει τη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να εκφράσει υποστήριξη στις χώρες που επιδιώκουν τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων στην επίλυση του ζητήματος. Υπερασπίζοντας την ειρηνική επίλυση και την τήρηση του διεθνούς δικαίου, η Ινδία μπορεί να συμβάλλει σε προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην προώθηση της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

• Η Ινδία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Milan ως πλατφόρμα για την προώθηση του διαλόγου και της διπλωματίας μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών. Συμμετέχοντας σε εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλαγές, η Ινδία μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και συνεργασία με περιφερειακούς εταίρους, συμβάλλοντας σε ένα ειρηνικό και ασφαλές θαλάσσιο περιβάλλον στον Ινδο-Ειρηνικό.

Πηγή

The post Οικοδόμηση Ναυτιλιακής Συνεργασίας: Μιλάνο 2024 εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης με την Κίνα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

«Πυρά» Βέμπερ σε Ράμα: «Δεν λάβατε μέτρα για να αποτρέψετε τη ντροπιαστική επίθεση κατά του Μπελέρη»

Κομισιόν για την Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% βλέπει το 2024 – Υποχώρηση πληθωρισμού στο 1,9% και ανεργία στο 9% έως το 2026

Κορυδαλλός: Τη μαχαίρωσαν για να τη ληστέψουν – Έφυγαν με λεία 19.000 ευρώ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More