Εγκέφαλος: Πώς τον βοηθάει ο μεσημεριανός ύπνος

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Μπορεί να επηρεαστεί από αμέτρητους παράγοντες. Και φυσικά, ο ύπνος είναι ένας από αυτούς. Έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων δείχνει τώρα πόσο και με ποιόν τρόπο ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να οφελήσει τον εγκέφαλο μας.
Οι άνθρωποι που κοιμούνται μια ωρίτσα τα μεσημέρια, τονώνουν τον εγκέφαλό τους, έχοντας καλύτερη μνήμη και πιο καθαρή σκέψη, σαν να είναι έως πέντε χρόνια νεότεροι, σύμφωνα με την μελέτη.
Όπως λένε βέβαια οι ειδικοί, τα οφέλη υπάρχουν εφόσον δεν το παρακάνουμε με την μεσημεριανή μας σιέστα.
Μεσημεριανός ύπνος και εγκέφαλος
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής Τζουνσίν Λι του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (Journal of the American Geriatrics Society), μελέτησαν περίπου 3.000 άτομα άνω των 65 ετών, από τους οποίους το 60% κοιμούνταν συχνά μετά το φαγητό από μισή έως μιάμιση ώρα.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα νοητικά τεστ. Διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνταν περίπου μια ώρα μετά το φαγητό, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου τη συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου.
Επίσης όσοι κοιμούνταν μια ώρα, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ σε σχέση με όσους κοιμούνταν λιγότερο ή περισσότερο από μια ώρα.
Όσοι κοιμούνταν καθόλου ή ελάχιστα, καθώς και όσοι κοιμούνταν επί ώρες, είχαν στην τρίτη ηλικία έως έξι φορές μεγαλύτερη έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους σε σχέση με όσους έπαιρναν έναν τακτικό ωριαίο ύπνο.
 Πηγή

The post Εγκέφαλος: Πώς τον βοηθάει ο μεσημεριανός ύπνος first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λίβανος: Σχέδιο εκεχειρίας με το Ισραήλ υπέβαλλε η πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα

Ο Τραμπ πρότεινε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More