Κόκκινα δάνεια: Εφαρμογή που «σφίγγει τα λουριά» στους servicers και βαριά πρόστιμα

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ενισχύει την προστασία των δανειοληπτών και θέτει αυστηρούς κανόνες για τους servicers που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια.

Μεγάλο βάρος στη διαφάνεια και την ενημέρωση των δανειοληπτών θα δίνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους servicers. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο νομοσχέδιο ανέφερε ότι παράλληλα ενισχύεται το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους.

Θα υπάρξει ειδική εφαρμογή έτσι ώστε οι servicers να ενημερώνουν τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό πληρωμών, το υπόλοιπο πίστωσης. Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία οι οφειλέτες θα μπαίνουν με προσωπικούς κωδικούς. Οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν την πληροφορία και σε καθορισμένη ημερομηνία.

Μάλιστα, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό το πλαίσιο που θα αφορά στον σεβασμό της προσωπικής ζωής των οφειλετών όπως και σε ό,τι αφορά την παρενόχλησή του από τους servicers. Οι τελευταίοι θα πρέπει να ενημερώνουν και έγγραφα για τις οφειλές, ενώ οι οδηγίες αυτές θα συνδεθούν με τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Θεσπίζεται, συνεπώς, ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας για τους servicers και καλύτερης εξυπηρέτησης για τον δανειολήπτη. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τις κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι τις 500.000 ευρώ αλλά και ακόμα και το κλείσιμο της εταιρείας.

Πηγή

The post Κόκκινα δάνεια: Εφαρμογή που «σφίγγει τα λουριά» στους servicers και βαριά πρόστιμα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοσικλέτα – Μία τραυματίας

Πώς είναι ο πατέρας που θέλουμε να γίνουμε

Πόσο επικίνδυνο είναι αν χτυπήσει κεραυνός το αεροσκάφος που ταξιδεύετε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More