Όταν τα παιδιά θέλουν να βάλουν τον σκύλο στη θάλασσα: Επιτρέπεται ή όχι; Τι πρέπει να γνωρίζουν;

Όταν πηγαίνετε στην παραλία με το σκυλί σας, ένα από τα πράγματα που βλέπετε να κάνει πρώτα είναι να βουτήξει στο θαλασσινό νερό και αμέσως το ερώτημα που κάνετε στον εαυτό σας είναι κατά πόσο κάνει καλό για το σκυλί σας το θαλασσινό νερό;

Εξαρτάται…

Η κολύμβηση το βοηθάει να εκτονώσει την ενέργειά του, να παίξει, να απολαμβάνει και να διασκεδάζει με την ελευθερία που του δίνεται. Είναι ένα εξαιρετικό άθλημα γι ‘αυτό, αλλά μπορεί επίσης να είναι βλαβερό αν το κάνει χωρίς το σωστό έλεγχο.

Το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές για το δέρμα του σκύλου σας αλλά και για το γαστρικό του σύστημα. Με αυτό δεν θέλουμε να σας πούμε να μην πάρετε το σκυλί σας στην παραλία, αλλά να θυμάστε πάντα μετά το τέλος του μπάνιου να τον πλύνετε με άφθονο νερό και κατά την διάρκεια τη παραμονής σας στη θάλασσα να προσέχετε να μην πιεί θαλασσινό νερό. Τα σκυλιά δεν μπορούν διακρίνουν ότι αυτό που απορροφούν μεταφέρει αρκετό νάτριο, έτσι χρειάζονται τη βοήθειά σας.

Πώς να σταματήσετε το σκυλί σας να πιεί αλμυρό νερό;
Εάν ο σκύλος σας διψάει, θα πιει ό, τι βρίσκει και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Η κατανάλωση αλάτων μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή δηλητηρίαση, έμετο, ζάλη, νεφρική βλάβη, καθώς ακόμα μπορεί να προκαλέσει και κώμα. Η στιγμή που πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί είναι όταν βγαίνει και όταν εισέρχεται στο νερό, εκείνη είναι η στιγμή που ίσως σταματήσει για να πιει θαλασσινό νερό σε περίπτωση που έχει διψάσει. Τον εμποδίζετε να το κάνει και να του προσφέρετε φρέσκο πόσιμο νερό.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχει ήδη καταπιεί το θαλασσινό νερό;
Το πρώτο πράγμα είναι να το αφαιρέσετε από το νερό χωρίς να είστε αγενής, να ψάξετε για μια σκιασμένη περιοχή και να είστε ιδιαίτερα στοργικός μαζί του. Ένας ήρεμος τόνος φωνής θα τον καθησυχάζει. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν το έπινε ή όχι, θα το ξέρετε επειδή θα προέλθει εμετός και θα ζαλιστεί εάν έχει καταπιεί αρκετό αλμυρό νερό. Το αλάτι θα το κάνει να κάνει εμετό και να αισθανθεί αποπροσανατολισμένο, υιοθετήστε μια ήρεμη στάση, ώστε να μην νιώθει νευρικός.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη δηλητηρίαση του θαλασσινού νερού στα σκυλιά;
Κάθε φορά που πάμε με ένα σκύλο στην παραλία πρέπει να φέρουμε ένα μπουκάλι νερό για τέτοιες περιπτώσεις. Το χρειαζόμαστε για να πιει σε περίπτωση που κάνει εμετό. Μετά από αυτές τις πρώτες βοήθειες, πρέπει να επικοινωνήσετε το συντομότερο δυνατόν με τον κτηνίατρο σας, ο οποίος θα κάνει μια εξέταση για να διαπιστώσει εάν υπήρξε δηλητηρίαση. Ίσως δοθούν φάρμακα για να μειώσετε τη διάρροια και τον εμετό που πρέπει να συνταγογραφούνται καθώς επίσης θα δοθεί διατροφή που υποδεικνύεται ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις.

Όσο για το δέρμα του, το θαλασσινό νερό αφήνει κρυστάλλους αλατιού οι οποίοι καθώς κολλήσουν στο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς. Ευτυχώς, η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι πιο απλή από ό, τι αν το καταναλώνει. Κάντε του ένα καλό ντους και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν στην ερώτηση «είναι καλό για τα σκυλιά να κολυμπούν στη θάλασσα;» απαντούμε ναι επειδή βοηθάει να ασκούν το σώμα τους, αλλά πάντα με επίβλεψη, πλένοντας τα όταν τελειώσουν με το μπάνιο τους και φροντίζοντας να παίρνετε πάντα νερό μαζί σας για να ανακτήσουν τη δύναμή τους σε περίπτωση που κάνουν εμετό μετά από κατάποση αλμυρού νερού. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι τα μαξιλαράκια στα πατουσάκια τους τα οποία δεν πρέπει να καίγονται και θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό, όπως επίσης να μην το αφήνεται να περπατά για αρκετή ώρα πάνω σε ζεστή άμμο.

Επιμέλεια: Καρανάσιος Λάζαρος, Κτηνίατρος

ΠΗΓΗ

The post Όταν τα παιδιά θέλουν να βάλουν τον σκύλο στη θάλασσα: Επιτρέπεται ή όχι; Τι πρέπει να γνωρίζουν; first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Παραμένει μεγάλη η διαφορά της ΝΔ – Μέγιστο πρόβλημα πάλι η ακρίβεια

Έβαλε φωτιά σε ένα κουτάκι κόκα κόλα – Δεν φαντάζεστε τι γίνεται

Πόλεις ανά τον κόσμο με πληθυσμό μόλις… έναν κάτοικο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More