Λίγα λόγια για τα κρασιά του Ροδανού

Η κοιλάδα του Ροδανού είναι μια βασική αμπελουργική περιοχή στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Ακολουθεί την πορεία του ποταμού Ροδανού από Βορρά προς Νότο, για σχεδόν 150 μίλια (240 χλμ.) από τη Λυών μέχρι το Δέλτα του Ροδανού (Bouches-du-Rhône), κοντά στις ακτές της Μεσογείου.

Το μήκος της κοιλάδας σημαίνει ότι οι οίνοι Rhone είναι προϊόν μιας ευρείας ποικιλίας τύπων εδάφους και μεσοκλιμάτων. Οι αμπελουργικές περιοχές καλύπτουν τόσο μεγάλη απόσταση ώστε να υπάρχει ευρέως αποδεκτή διαίρεση μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος. Μάλλον τακτοποιημένα, χωρίζονται από μια απόσταση 40 μιλίων μεταξύ των πόλεων Valance και Montelimar, όπου δεν καλλιεργούνται σχεδόν καθόλου αμπέλια.

Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για το Syrah

Η διαίρεση αυτή αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στη γεωγραφία και τις προτιμώμενες ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και στην ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων οίνων. Το μικρότερο και πιο ποιοτικό βόρειο τμήμα επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο Syrah για τα κόκκινα κρασιά και Viognier, Marsanne και Roussanne για τα λευκά, ενώ ο μεγαλύτερος και πιο παραγωγικός νότος απασχολεί πολύ μακρύτερο κατάλογο ποικιλιών. Τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά είναι οι κόκκινες ποικιλίες Grenache και Mourvedre, οι οποίες συνδυάζονται με το Syrah για να παράγουν το μείγμα «GSM» τόσο χαρακτηριστικό του Νότιου Ροδανού. Ενώ οι όμορφες πλαγιές του βορρά συνδυάζονται με ηπειρωτικό κλίμα, τα βραχώδη, αμμώδη εδάφη του πιο επίπεδου νότου απολαμβάνουν τους θερμότερους χειμώνες ενός μεσογειακού κλίματος.

Το Prestige αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των βόρειων και νότιων περιοχών του Ροδανού. Ο βορράς διαθέτει παλιά ονόματα, όπως Hermitage και Cote Rotie, αλλά αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της συνολικής παραγωγής κρασιού της κοιλάδας. Το υπόλοιπο 95 τοις εκατό γίνεται στο νότο κάτω από λιγότερο ονομαστά, λιγότερο συγκεκριμένα ονόματα. Το γόητρο όμως δεν λείπει εντελώς από το νότο, ωστόσο, καθώς εδώ βρίσκεται η επωνυμία Chateauneuf-du-Pape.

Το Ερμιτάζ (Hermitage) είναι μια μικρή ονομασία ονομασίας με 140 εκτάρια αμπελώνων, υπεύθυνη για τα πιο διαχρονικά φημισμένα κρασιά της Γαλλίας. Αυτά είναι ίσα με εκείνα από την ονομασία προέλευσης Côte Rôtie (30 μίλια / 45 χλμ. στα βόρεια) και Châteauneuf-du-Pape (70 μίλια / 110 χλμ. Νότια). Τα κόκκινα και λευκά κρασιά Ερμιτάζ είναι μακρόβια και γεμάτα κρασιά.

Τα κόκκινα κρασιά, τα οποία μπορεί να ωριμάσουν 30 και παραπάνω χρόνια, παράγονται συχνά αποκλειστικά από Syrah, οι σκληροί κανονισμοί επιτρέπουν όμως μέχρι και το 15 τοις εκατό την χρήση των λευκών ποικιλιών αμπέλου Marsanne και Roussanne. Είναι γνωστά για την δύναμή τους και τα πλούσια αρώματα του δέρματος, του καφέ και των κόκκινων μούρων.

Ας γνωρίσουμε το Condrieu
Η ονομασία προέλευσης Côte Rôtie είναι μια αναγνωρισμένη ονομασία κόκκινου κρασιού στο βόρειο άκρο της περιοχής κρασιού της Κοιλάδας του Ροδανού. Τα αμπέλια Syrah στις απόκρημνες πλαγιές που βλέπουν στη νοτιοανατολική περιοχή παράγουν κρασιά που είναι τόσο ισχυρά όσο και κομψά. Οι βελτιώσεις στην ποιότητα έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα κρασιά – έναν κύκλο που έγινε τόσο σταθερά ώστε τα κρασιά της Côte Rôtie είναι πλέον από τα πιο περιζήτητα και πιο ακριβά της Γαλλίας.
Βρίσκεται νότια της Vienne, είναι η βορειότερη ονομασία προέλευσης της κοιλάδας του Ροδανού και μία από τις μικρότερες. Οι ενορίες των Ampuis, Saint-Cyr-sur-le-Rhone και Tupin-et-Semons είναι οι μόνες τρεις που μπορούν να παράγουν κρασιά Côte Rôtie και ακόμη και εντός των ενοριών, μόνο ορισμένα οικόπεδα πληρούν τις προϋποθέσεις για την ονομασία.

Northern Rhône AOC’s

Côte Rôtie
Condrieu
Chateau Grillet
Saint-Joseph
Crozes-Hermitage
Hermitage Ermitage
Cornas
Saint-Péray

Το Châteauneuf-du-Pape είναι ένα ιστορικό χωριό ανάμεσα στις πόλεις Orange και Avignon, στη νότια κοιλάδα του Ροδανού και έγινε η πρώτη περιοχή ονομασίας προέλευσης το 1936. Είναι διάσημο για τα ισχυρά, γεμάτα κόκκινα κρασιά που προέρχονται κυρίως από το κλασικό τρίο σταφυλιών του Νότιου Ροδανού: Grenache, Syrah και Mourvèdre. Αυτές οι τρεις ποικιλίες βρίσκονται πίσω από τη συντριπτική πλειοψηφία των κόκκινων κρασιών της ονομασίας προέλευσης, αν και έχουν εγκριθεί συνολικά δεκαοκτώ για χρήση – ένα μείγμα κόκκινων και λευκών ποικιλιών σταφυλιών με κυριότερα τα Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Clairette, vaccarèse, Bourboulenc, Roussanne, Counoise, Muscardin, Picpoul, Picardan και Terret noir.

Μια σημαντική, ενοποιητική σταθερά μεταξύ των δύο περιοχών είναι η περιφερειακή ονομασία προέλευσης Cotes du Rhone, η οποία μπορεί να διεκδικηθεί από κόκκινα, ροζέ και λευκά κρασιά από όλη την κοιλάδα. Ο τίτλος αυτός καλύπτει 171 κοινότητες στα 125 μίλια (200 χλμ.) Μεταξύ Vienne στα βόρεια και της Αβινιόν στο νότο – οι πόλεις που σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της κύριας κοιλάδας.

Αυτοί οι οίνοι εξακολουθούν να υπόκεινται στους κανόνες και τους κανονισμούς των νόμων περί ονομασίας, αλλά δεν ταιριάζουν με την ποιότητα που απαιτείται από περισσότερους συγκεκριμένους τίτλους, όπως το Saint-Joseph ή Gigondas.

The 17 (+1) Crus

Cornas AOP
Condrieu AOP
Château-Grillet AOP
Côte-Rôtie AOP
Crozes-Hermitage AOP
Hermitage AOP
Saint-Joseph AOP
Saint Péray AOP
Diois AOP

Beaumes des Venise AOP
Cairanne AOP (ανέβηκε το 2016)
Châteauneuf-du-Pape AOP
Gigondas AOP
Lirac AOP
Tavel AOP
Rasteau AOP (άλλαξε το 2009)
Vacqueyras AOP
Vinsorbes AOP (ανέβηκε το 2006)

Côtes du Rhône 21 Villages AOC

Visan
Puyméras
Séguret
Saint-Gervais
Suze-la-Rousse
Sainte-Cécile
Valréas
Vinsobres
Roaix
Sablet
Sinargues
Rochegude
Chusclan
Rousset-les-Vignes
St-Pantaléon-les-Vignes
St-Maurice-sur-Eygues
Gadagne
Laudun
Massif d’Uchaux
Plan de Dieu
Vaison la Romaine

Να σας συστήσουμε το Viognier
Η ονομασία Cotes du Rhone Villages περιορίζεται σε συγκεκριμένα χωριά των οποίων το terroir παράγει οίνους ελαφρώς υψηλότερης ποιότητας. Κατά τύχη, συγκεντρώνονται στο νότιο τμήμα της κοιλάδας του Ροδανού, γύρω από την πόλη της Orange. Ένα εκλεγμένο υποσύνολο περίπου 20 (η λίστα αυτή αλλάζει με την πάροδο του χρόνου) επιτρέπεται να προσθέσει τα ονόματα των χωριών τους στον τίτλο Cotes du Rhone Villages, δημιουργώντας μερικά ενδιαφέροντα ονόματα όπως τα χωριά Cotes du Rhone Saint-Maurice-sur- Eygues.

Ένας μικρός αλλά σημαντικός χώρος που δεν καλύπτεται από την προφανή διαίρεση Βορρά / Νότου είναι η περιοχή Die στα ανατολικά της Ροδανού. Βρίσκεται 30 μίλια (50χλμ.) Ανατολικά της Valence και του Montelimar, η αρχαία πόλη Die βρίσκεται στους πρόποδες των Γαλλικών Άλπεων. Παράγει αφρώδη κρασιά με τις ονομασίες Clairette de Die και Cremant de Die, καθώς και μερικά λευκά κρασιά κάτω από τον τίτλο Coteaux de Die.

Η ονομασία προέλευσης Die δεν είναι η μόνη πηγή ενός ιδιότυπου λευκού κρασιού του Ροδανού. Οι οίνοι Condrieu από το βορρά είναι πλούσιοι, κυρίως ξηροί λευκοί με μελένια, φυτικά αρώματα, ενώ τα γλυκά λευκά κρασιά του Muscat de Beaumes-de-Venise ολοκληρώνουν το ευρύ ρεπερτόριο των στιλ των κρασιών του Ροδανού.

ΠΗΓΗ

The post Λίγα λόγια για τα κρασιά του Ροδανού first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Άνοδος 12,8% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024

Γιατί η ξηρή προπόνηση είναι σημαντική στους κολυμβητές;

Το Ιράν έχει νέο πρόεδρο, τον μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More