Σήμερα, Παρασκευή (8/11) στις 10:30 π.μ., ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχεται στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, σε μια πολυαναμενόμενη συνάντηση με χαμηλές προσδοκίες. Κύριος στόχος είναι η συμφωνία επί του αντικειμένου του διαλόγου, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί σε 64 γύρους διερευνητικών επαφών εδώ και δεκαετίες.
Οι όροι του διαλόγου της Αθήνας
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει έναν δομημένο διάλογο με δύο βασικές προϋποθέσεις:
Εύρος συζήτησης: Η Αθήνα δηλώνει ότι θα συζητήσει αποκλειστικά τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας, χωρίς να εξετάσει άλλα θέματα, τηρώντας τη διαχρονική εθνική θέση.
Αρχές συζήτησης: Η συζήτηση πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο και οι δύο πλευρές οφείλουν να αποδεχθούν ως πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Μόνο εάν υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα δύο σημεία, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε τεχνικά ζητήματα. Σε αυτό το σενάριο, η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να αποτελέσει το τελικό στάδιο, εφόσον επιτευχθεί συνυποσχετικό που θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς προς επίλυση.
Η στάση της Τουρκίας
Η Άγκυρα επιμένει σε μια «λύση πακέτο», επιδιώκοντας να θέσει στο τραπέζι ένα σύνολο αξιώσεων, προσθέτοντας νέες διεκδικήσεις με την πάροδο του χρόνου. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συνομιλίες, ο κ. Φιντάν σκοπεύει να επισκεφθεί την τουρκική πρεσβεία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με «ψευδομουφτήδες» και εκπροσώπους της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης».
Η εναλλακτική στρατηγική της Αθήνας
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, και στις 12:30 μ.μ. προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Εάν επιτευχθεί κοινός τόπος, αυτός θα αποτυπωθεί σε κοινή δήλωση. Σε περίπτωση διαφωνίας, οι δύο Υπουργοί αναμένεται να εκφράσουν την πρόθεσή τους για μελλοντική συνάντηση, με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
Προοπτικές και χρονοδιάγραμμα
Ο χρόνος πιέζει, καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε είναι προγραμματισμένο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, για να σημειώσουν πρόοδο στο ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουδαπέστη, εξέφρασε την ευχή η σημερινή συνάντηση να είναι παραγωγική. Σε άτυπη συνομιλία με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Χακάν Φιντάν, Έντι Ράμα και Νίκο Χριστοδουλίδη, συζήτησαν για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και τις περιφερειακές εξελίξεις.
The post Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν: Οι όροι του διαλόγου, οι προσδοκίες και το plan B first appeared on Kliktv.gr.