Προσθέτοντας το μυστήριο, ο σκελετός -με το ψευδώνυμο Pangpond-βρέθηκε κοντά σε κάρβουνα και στάχτες
Οι αρχαιολόγοι στην Ταϊλάνδη έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη – τον αρχαιότερο παιδικό σκελετό που έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα, που χρονολογείται 29.000 χρόνια πριν. Ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στον αρχαιολογικό χώρο Tham Din εντός του Εθνικού Πάρκου Khao Sam Roi Yot, τα λείψανα θάφτηκαν μαζί με κάρβουνο, στάχτες και εντυπωσιακές ζωγραφιές κόκκινης ώχρας που κάλυπταν τους τοίχους.
Μια σπηλιά που αποκαλύπτει προϊστορικά μυστικά
Η τοποθεσία Tham Din ενδιαφέρει τους αρχαιολόγους από το 2020, όταν οι ερευνητές άρχισαν για πρώτη φορά να μελετούν τις προϊστορικές ζωγραφιές με κόκκινη ώχρα στους τοίχους του σπηλαίου. Τα έργα αυτά απεικονίζουν ανθρώπους να κυνηγούν ζώα, συμπεριλαμβανομένων πιθήκων και ελαφιών, χρησιμοποιώντας τόξα και βέλη.
Σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγο Kannika Premjai, η χρήση της κόκκινης ώχρας είναι συμβολική, αντιπροσωπεύει τη δύναμη και το αίμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ζωγραφιές μπορεί να είχαν τελετουργικό ή πνευματικό σκοπό.
Το 2022, περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν οστά ζώων, σπόρους και όστρακα, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στο σπήλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό που αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη συνέχεια ήταν πολύ πιο σημαντικό.
Ένας προσεκτικά τοποθετημένος σκελετός υπαινίσσεται ταφικές πρακτικές
Η πιο εκπληκτική ανακάλυψη ήταν ο σκελετός ενός παιδιού Homo sapiens ηλικίας 6 έως 8 ετών, που βρέθηκε θαμμένο σε μια σκόπιμη και ασυνήθιστη θέση – με τα πόδια συμπιεσμένα μεταξύ τους και τα χέρια τοποθετημένα δίπλα στο σώμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η τοποθέτηση υποδηλώνει ότι το παιδί ήταν τυλιγμένο σε σάβανο πριν ταφεί, μια πρώιμη μορφή ταφικής τελετουργίας.
Προσθέτοντας το μυστήριο, ο σκελετός -με το ψευδώνυμο Pangpond-βρέθηκε κοντά σε κάρβουνα και στάχτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε ανάψει φωτιά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ταφής. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι η φωτιά μπορεί να εξυπηρετούσε πολλαπλούς σκοπούς:
- Να αποτρέψει τα άγρια ζώα από το να ενοχλήσουν το πτώμα.
- Εξάλειψη της μυρωδιάς της αποσύνθεσης.
- Να παίζει ρόλο στην τελετή ταφής.
Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία
Ο Phnombootra Chandrajoti, γενικός διευθυντής του Τμήματος Καλών Τεχνών της Ταϊλάνδης, χαρακτήρισε την ανακάλυψη “επαναστατική », τονίζοντας ότι θα αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για την αρχαία ανθρώπινη παρουσία στη Νοτιοανατολική Ασία.
Ο χώρος ταφής, μαζί με τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά, παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τις τελετουργίες, τις στρατηγικές επιβίωσης και τις κοινωνικές δομές των πρώτων ανθρώπων. Η ανακάλυψη εγείρει επίσης σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τημετανάστευση των πρώτων ανθρώπων .
Η μακροχρόνια κατοίκηση της σπηλιάς Tham Din υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι μπορεί να ζούσαν στην περιοχή αυτή για χιλιάδες χρόνια, καθιστώντας την ως μια τοποθεσία-κλειδί για τη μελέτη των προϊστορικών ανθρώπινων μετακινήσεων σε ολόκληρη την περιοχή.
Το νόημα πίσω από τις ζωγραφιές του σπηλαίου
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια γύρω από αυτή την ανακάλυψη είναι οι ζωγραφιές σπηλαίου με κόκκινη ώχρα. Οι ερευνητές προσπαθούν επί του παρόντος να προσδιορίσουν αν αυτές οι σκηνές κυνηγιού και οι ανθρώπινες μορφές συνδέονταν άμεσα με το τελετουργικό της ταφής ή αν εξυπηρετούσαν άλλη λειτουργία.
Ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι οι ζωγραφιές θα μπορούσαν να ήταν:
- Μέρος των τελετών θανάτου ή τελετών, προς τιμήν των νεκρών
- Καταγραφή της καθημερινής ζωής, δείχνοντας πώς αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι κυνηγούσαν για να επιβιώσουν.
- Συμβολικές αναπαραστάσεις μύθων ή πεποιθήσεων, προσφέροντας εικόνα της προϊστορικής πνευματικότητας.
Με μια τόσο σημαντική ανακάλυψη, οι αρχές της Ταϊλάνδης σχεδιάζουν να διατηρήσουν και ενδεχομένως να ανοίξουν το σπήλαιο Tham Din για το κοινό. Ο στόχος είναι να καταστεί αυτός ο αξιοσημείωτος τόπος προσβάσιμος, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η περαιτέρω έρευνα μπορεί να συνεχιστεί.
Οι επιστήμονες θα διεξάγουν επίσης αναλύσεις DNA, μελέτες τεχνουργημάτων και γεωλογικές δοκιμές για να μάθουν περισσότερα για την προέλευση και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτή την περιοχή πριν από 29.000 χρόνια.
Πηγή
The post Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν παιδικό σκελετό ηλικίας 29.000 ετών σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη first appeared on Kliktv.gr.