Στην αρχαία Αίγυπτο, οι άνδρες χρησιμοποιούσαν μαύρο κολ (kohl) για να τονίσουν τα μάτια τους, πιστεύοντας ότι προστάτευε από τα κακά πνεύματα και είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, άλειφαν το δέρμα τους με καστορέλαιο για λάμψη και υγεία.
Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη: Έμφαση στην περιποίηση
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι άνδρες έδιναν σημασία στην περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια και κρέμες, ενώ οι Ρωμαίοι έβαφαν τα μαλλιά τους και εφάρμοζαν λευκές πούδρες στο πρόσωπο.
Μεσαίωνας: Περιορισμός του μακιγιάζ λόγω θρησκευτικών αντιλήψεων
Κατά τον Μεσαίωνα, η χρήση καλλυντικών περιορίστηκε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων που θεωρούσαν την ενασχόληση με την εμφάνιση ως ματαιοδοξία.
Αναγέννηση και μπαρόκ: Η επιστροφή στην κομψότητα
Στην Αναγέννηση, οι άνδρες της αριστοκρατίας επανέφεραν τη χρήση μακιγιάζ, με λευκές πούδρες, ρουζ και κραγιόν. Στη Γαλλία, ο Ερρίκος Γ’ εμφανιζόταν με έντονο μακιγιάζ, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και δημιουργώντας τάση.
19ος και 20ός αιώνας: Η βιομηχανοποίηση και η αλλαγή αντιλήψεων
Με τη βιομηχανική επανάσταση, ξεκίνησε η μαζική παραγωγή καλλυντικών για άνδρες, όπως σαπούνια, κολόνιες και κρέμες ξυρίσματος. Ωστόσο, το μακιγιάζ θεωρούνταν κυρίως γυναικεία υπόθεση μέχρι τις δεκαετίες του ’50 και ’60, όταν εταιρείες όπως η Nivea και η Gillette άρχισαν να προσφέρουν προϊόντα περιποίησης για άνδρες.
Σύγχρονη εποχή: Αποδοχή και εξάπλωση του ανδρικού μακιγιάζ
Σήμερα, η ανδρική περιποίηση περιλαμβάνει προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες, concealers και μάσκαρα. Οίκοι μόδας και εταιρείες καλλυντικών, όπως η Chanel με τη σειρά Boy de Chanel, προσφέρουν προϊόντα μακιγιάζ ειδικά για άνδρες. Η αποδοχή του ανδρικού μακιγιάζ αυξάνεται, με τις νέες γενιές να πειραματίζονται περισσότερο με την εμφάνισή τους.
The post Η εξέλιξη του ανδρικού μακιγιάζ: Από την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή first appeared on Kliktv.gr.