Όσοι αγαπάτε το μινιμαλισμό, σίγουρα έχετε ακούσει το Lagom, μια νέα τάση και τρόπος ζωής, που έρχεται από τη Σουηδία. Στηρίζεται στην ιδέα της απομάκρυνσης των περιττών πραγμάτων από την καθημερινότητα και τη ζωή μας, που προσφέρει ως αντάλλαγμα την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας.
Η έννοια του lagom μπορεί να αποδοθεί ελεύθερα ως κάτι «όχι πάρα πολύ, όχι πολύ λίγο, αλλά τόσο όσο». Αφορά τον τρόπο ζωής που βασίζεται στη μετριοπάθεια, την ισορροπία και τη βιωσιμότητα. Είναι ένα πρόσφατο κίνημα που έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως. Οι άνθρωποι απομακρύνουν την υπερβολή, τη σύγχυση και το χάος και τάσσονται υπέρ ενός πιο λιτού στυλ.
Συγκρίνοντας το lagom με το μινιμαλισμό, ο τελευταίος δεν πρέπει να θεωρείται απλώς μια απογραφή των πραγμάτων που έχουμε στην κατοχή μας, αλλά μπορεί να γίνει μια φιλοσοφία, ώστε να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα. Η εφαρμογή αυτού του τρόπου ζωής μπορεί να φέρει την αλλαγή και σε πολλούς άλλους τομείς. Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο τι έχουμε και στο τι καταναλώνουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε και τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτές είναι φιλικές, ερωτικές ή επαγγελματικές.
Το lagom και ο μινιμαλισμός έχουν πολλές ομοιότητες. Και τα δύο υποστηρίζουν τη σημασία της ολιγάρκειας, όταν επιλέγουμε τα υλικά αγαθά που εισάγουμε στη ζωή μας. Και τα δύο υποστηρίζουν την πεποίθηση ότι αξία στη ζωή δεν έχουν μόνο τα αντικείμενα που κατέχουμε και ότι αν δεν είμαστε προσεκτικοί, τα υλικά αγαθά θα είναι αυτά που θα κατέχουν εμάς.
Έτσι, στην πραγματικότητα, δεν τίθεται ερώτημα για το αν πρέπει να επιλέξουμε το lagom ή το μινιμαλισμό ως οδηγό προς την αναζήτηση της απλότητας, της ελευθερίας και εν τέλει της ευτυχίας. Μπορούμε να πάρουμε μαθήματα και από τις δύο τάσεις, καθώς επιλέγουμε να βαδίσουμε προς τη θετική αλλαγή και στάση ζωής. Το σημαντικό είναι το πώς οι αξίες που πρεσβεύουν έχουν αντίκτυπο στη δική μας προσωπικότητα και ευτυχία.
Πώς όμως μπορούμε να συμπεριλάβουμε το Lagom και το μινιμαλισμό στη ζωή μας;
Αρχικά, διερωτώμενοι τι είναι αρκετό για μας. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εννοείται πως είναι διαφορετική για όλους. Αν εστιάσουμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από τα οικονομικά μέχρι τις σχέσεις μας, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους.
Δεύτερον, αν αναρωτηθούμε σε τι μας εξυπηρετεί κάθε φορά η αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Ο σκοπός είναι μια υποκειμενική έννοια, γι’ αυτό και πάλι οι απαντήσεις θα είναι διαφορετικές για όλους. Μπορούν να διαφέρουν ακόμη και για ένα άτομο, ανάλογα με τις συνθήκες της στιγμής.
Τρίτον, κοιτώντας γύρω μας, σκεπτόμενοι από τι θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε και γιατί αυτό θα έκανε τη ζωή μας καλύτερη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει καθημερινή συνήθεια, δηλαδή το να αποφασίζουμε και να επιλέγουμε συνειδητά το τι πραγματικά μας είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα το να δώσουμε πράγματα που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό στη ζωή μας και που θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία σε κάποιον άλλο ή το να μεταποιήσουμε παλιά πράγματα που έχουν τη δυνατότητα για νέες χρήσεις.
Ωστόσο, καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν μας προτρέπει να ξεφορτωθούμε όλα τα πράγματά μας, αλλά να επανεξετάσουμε το τι χρειαζόμαστε και τι όχι. Με την εξάλειψη των περιττών, ανοίγουμε την πόρτα σε μεγαλύτερη ελευθερία. Χωρίς τα δεσμά της υπερβολής, μπορούμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στα πάθη μας και στην προσωπική μας ανάπτυξη.
Το lagom και ο μινιμαλισμός δε χρειάζεται να μας τρομάζουν ή να φαντάζουν ακραίοι τρόποι ζωής. Στον πυρήνα τους, είναι απλώς φιλοσοφίες, νοοτροπίες που έχουν σχεδιαστεί για να μας απαλλάξουν από τα βάρη της υπερβολής. Είναι τροφή για σκέψη, κυρίως όταν αποφασίζουμε να εντάξουμε κάτι καινούργιο στη ζωή μας. Είναι στην ουσία ένα εργαλείο αυτοανάλυσης, που ενδεχομένως όλοι χρειαζόμαστε για την προσωπική μας ευτυχία.
ΠΗΓΗ
The post Lagom: Ένας εναλλακτικός τρόπος μινιμαλισμού; first appeared on Kliktv.gr.