Το σύστημα αναχαίτισης λέιζερ υψηλής ισχύος που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ, γνωστό ως Iron Beam , αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου ένα χρόνο, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει διαθέσει 530 εκατομμύρια δολάρια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του συστήματος αεράμυνας με λέιζερ, γνωστού ως «Iron Beam».
«Το Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων σέκελ για τη σημαντική επέκταση της προμήθειας των συστημάτων αναχαίτισης με λέιζερ, ‘Iron Beam’», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Το σύστημα αποσκοπεί στη βελτίωση της αναχαίτισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων βλημάτων, τα οποία η Χεζμπολάχ στο Λίβανο εκτοξεύει στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα προς υποστήριξη της παλαιστινιακής συμμάχου της Χαμάς.
Το Iron Beam θα συμπληρώσει άλλες δυνατότητες εναέριας άμυνας, όπως το πιο γνωστό Iron Dome.
Το Iron Dome δεν μπόρσε να αναχαιτίσει κάθε βλήμα που εκτόξευε η Χεζμπολάχ.
Το υπουργείο Άμυνας θα συνεργαστεί με τις αμυντικές εταιρείες Rafael και Elbit, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Eyal Zamir δήλωσε ότι ελπίζει ότι το νέο σύστημα «θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία εντός ενός έτους».
Η Rafael Advanced Defense Systems είναι ο εθνικός αμυντικός βραχίονας έρευνας και ανάπτυξης του Ισραήλ.
Η αμυντική εταιρεία Elbit ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι το υπουργείο της χορήγησε σύμβαση αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων ειδικά για την ανάπτυξη της Iron Beam.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι έλαβε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που βρίσκεται σε πόλεμο τόσο με τη Χαμάς στη Γάζα όσο και με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Το υπουργείο ανέφερε ότι 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά προορίζονταν για συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένης της «υποστήριξης της συνεχούς ανάπτυξης ενός προηγμένου αμυντικού συστήματος λέιζερ υψηλής ισχύος που βρίσκεται σήμερα στα τελευταία στάδια της ανάπτυξής του».
Μετά από μια δοκιμή το 2021, το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα σύστημα λέιζερ σε ένα μικρό αεροσκάφος να εκτοξεύει μια ενεργειακή ακτίνα σε ένα drone, προφανώς ανοίγοντας μια τρύπα και βάζοντάς το στις φλόγες.
Η τρέχουσα αεράμυνα του Ισραήλ διαθέτει μια ασπίδα πολλαπλών επιπέδων που βοήθησε στην αναχαίτιση ενός μεγάλου αριθμού περίπου 200 πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.
Το Iron Dome προσφέρει προστασία μικρής εμβέλειας από πυραύλους και ρουκέτες, όπως βλήματα που εκτοξεύονται από τη Γάζα και τον Λίβανο.
Το David’s Sling και οι διαδοχικές γενιές των πυραύλων Arrow είναι ισραηλινοαμερικανική τεχνολογία που πληρώθηκε με αμερικανική βοήθεια και κατασκευάστηκε για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων.
Πηγή
The post Το Ισραήλ μετά το Iron Dome, κατασκευάζει το Iron Beam -Αναχαίτιση με λέιζερ υψηλής ισχύος first appeared on Kliktv.gr.