Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς επανέρχεται με μία αιχμηρή καλημέρα, αυτή τη φορά επισημαίνοντας το ζήτημα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουμε όταν πρέπει να αποδεχτούμε τις σκληρές αλήθειες. Το σκίτσο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024, και χρησιμοποιεί τον χαρακτηριστικό προφήτη του Αρκά για να αποτυπώσει ένα κοινωνικό σχόλιο με χιουμοριστική αλλά και κριτική διάθεση.
Η προσέγγιση της αλήθειας
Στην πρώτη εικόνα, ο χαρακτήρας λέει: «Όσοι ήρθαν για να ακούσουν ωραία ψέματα καλύτερα να φύγουν! Να μείνουν αυτοί που αντέχουν τις σκληρές αλήθειες!». Στην δεύτερη εικόνα, αποκαλύπτει ότι αυτό το λέει όταν θέλει να μείνει μόνος, με ένα σαρκαστικό σχόλιο πάνω στο πώς χρησιμοποιούμε την αλήθεια για προσωπικούς σκοπούς.
Με αυτό το σκίτσο, ο Αρκάς καυτηριάζει τη συνήθεια μας να αποφεύγουμε τις δύσκολες αλήθειες, γεγονός που συχνά οδηγεί στην εκμετάλλευση της αλήθειας για αλλότριους σκοπούς. Η αναφορά αυτή αντικατοπτρίζει το πώς πολλές φορές η αλήθεια μπορεί να είναι ένα όπλο στα χέρια εκείνων που επιδιώκουν να πετύχουν στόχους εις βάρος των άλλων.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
The post Αρκάς: Η χιουμοριστική «καλημέρα» που κρύβει σκληρές αλήθειες first appeared on Kliktv.gr.