Γάζα: Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, πολλοί αμφισβήτησαν την υποτιθέμενη στόχευση και τη δολοφονία αμάχων από αμέλεια του Ισραηλινού Στρατού στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς. Μεταξύ εκείνων που ζητούν δικαιοσύνη είναι μια μητέρα της οποίας η μικρή κόρη σκοτώθηκε σε ένα περιστατικό που συγκλόνισε τον κόσμο, αναφέρει το Sky News.
Η πεντάχρονη Xιντ Ρατζάμπ σκοτώθηκε μαζί με έξι μέλη της οικογένειάς της σε ένα αυτοκίνητο, ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τις μάχες στην πόλη της Γάζας τον Ιανουάριο. Οι σπαραξικάρδιες κραυγές της για βοήθεια καταγράφηκαν σε πραγματικό χρόνο σε τηλεφωνικές κλήσεις με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν.
«Καλώ όλο τον κόσμο να σταθεί μαζί μας... έτσι όσοι διέπραξαν αυτό το άγριο έγκλημα να λογοδοτήσουν», μας είπε η μητέρα της, Ουσάμ Χαμάντα, από το προσωρινό της κατάλυμα στη Γάζα. «Χρειάζομαι δικαιοσύνη για την κόρη μου».
Το Sky News έχει ερευνήσει τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο της Χιντ καθώς και αυτές της ευρύτερης οικογένειάς της και των δύο εργαζομένων υγείας που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να τη σώσουν. Ανέλυσε δορυφορικές εικόνες, υλικό από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και μίλησε με ειδικούς σε όπλα και εγκληματολόγους.
Στις 29 Ιανουαρίου, απελπισμένη να γλιτώσει από τις μάχες στη γειτονιά της στην πόλη της Γάζας, η οικογένεια της 5χρονης αποφάσισε να φύγει. «Ο θείος μου αποφάσισε να βάλει όλα τα παιδιά στο αυτοκίνητο μαζί του και τη σύζυγό του και εμείς οι ενήλικες να περπατήσουμε», είπε η 27χρονη Ουίσαμ
Η Χιντ μπήκε στο αυτοκίνητο μαζί με άλλα έξι μέλη της οικογένειας. Ο μικρότερος αδερφός της Εγιάντ, δεν ήθελε να μπει στο αυτοκίνητο και έτσι την τελευταία στιγμή, του επέτρεψαν να μείνει με τους ενήλικες. Το αυτοκίνητο δέχτηκε επίθεση κοντά σε πρατήριο υγρών καυσίμων, μόλις 350 μέτρα από την αφετηρία του. Η Ουίσαμ λέει ότι το είδε να συμβαίνει και επιβεβαιώνει ότι το αυτοκίνητο δέχθηκε επίθεση ακριβώς στις 8.10 π.μ., μόλις 10 λεπτά αφότου αυτή και η οικογένεια άφησαν το σπίτι τους.
«Τους είδαμε όταν άνοιξαν πυρ προς το αυτοκίνητο, αλλά δεν πιστέψαμε ότι τους είχαν βάλει στο στόχαστρο ή δεν θέλαμε να το πιστέψουμε», είπε. Η οικογένεια επέστρεψε στο διαμέρισμά της. Όταν ένιωσαν ασφάλεια, επέστρεψαν έξω και άρχισαν να περπατούν, αβέβαιοι για το τι είχε συμβεί στη Χιντ και την υπόλοιπη οικογένεια. Η Γουίσαμ προσπαθούσε μανιωδώς να καλέσει όσους βρίσκονταν στο αυτοκίνητο.
Το μεσημέρι, η 15χρονη κόρη της Λάγιαν απάντησε στο τηλέφωνο. Είπε ότι όλοι στο αυτοκίνητο «κοιμόντουσαν» και ότι τόσο εκείνη όσο και η Χιντ τραυματίστηκαν. «Της είπαμε να βγάλει το μαντίλι της, να το δέσει στην πληγή και να σταματήσει την αιμορραγία», είπε η Γουίσαμ.
Στη συνέχεια έδωσε το τηλέφωνο τη Χιντ. Όταν ρώτησε την κόρη της αν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο, η μικρή απάντησε: «Μακάρι, μαμά, μακάρι. Είναι παντού γύρω μου μαμά» Ακολούθησαν κραυγές. «Έρχονται πιο κοντά, τόσο πιο κοντά», είπε μια πανικόβλητη Χιντ στη μητέρα της. Στη συνέχεια, η γραμμή κόπηκε.
Στη συνέχεια, η οικογένεια επικοινώνησε με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS) η οποία προσπάθησε να τηλεφωνήσει στα κορίτσια στο αυτοκίνητο. Μετά από μερικές προσπάθειες, η Λάγιαν απάντησε «Πυροβολούν εναντίον μας», είπε «Τα τανκς είναι δίπλα μας».
Ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ ο άνθρωπος απο την Ερυθρά Ημισέληνο περίμενε στη γραμμή «Δεν υπήρξε καμία απάντηση από το παιδί με το οποίο μιλούσα. Δεν ήξερα καν το όνομά της», είπε. Η συζήτηση τελείωσε με μια φρικτή κραυγή εν μέσω του ήχου σφοδρών πυροβολισμών. Με τη διακοπή της τηλεφωνικής γραμμής, η PRCS ξανακάλεσε. Αυτή τη φορά απάντησε η Χιντ. Ήταν μόνη στο αυτοκίνητο, όλοι οι άλλοι ήταν νεκροί.
«Σε παρακαλώ μείνε μαζί μου μέχρι να έρθει κάποιος, σε παρακαλώ μην το κλείσεις», είπε η Χιντ. Η μαμά της μιλούσε επίσης με την κόρη της στο τηλέφωνο. «Της είπα, χαμήλωσε τη φωνή σου αλλιώς θα σε πυροβολήσουν όπως πυροβόλησαν τους άλλους».
Στη συνέχεια, η Ερυθρά Ημισέληνος διοργάνωσε μια ομαδική κλήση και η Γουίσαμ διατήρησε επαφή με την κόρη της, η οποία συνέχισε να ζητά να έρθει κάποιος να την πάρει. Καθώς έπεφτε η νύχτα, η Χιντ που φοβόταν το σκοτάδι, γινόταν όλο και πιο ανήσυχη. «Θα έρθεις να με πάρεις;» παρακαλούσε εκείνη. «Φοβάμαι πολύ, έλα σε παρακαλώ».
Οι αρχές προσπαθούσαν μανιωδώς να συντονίσουν μια διάσωση, ζητώντας άδεια από τις ισραηλινές αρχές να στείλουν ασθενοφόρο. Στις 10 Φεβρουαρίου, όταν η περιοχή ήταν πιο ασφαλής για πρόσβαση, εντοπίστηκαν τόσο το ασθενοφόρο όσο και το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν η Χιντ και η οικογένειά της. Ένας από τους θείους της μικρής, έφτασε πρώτος στο σημείο.
«Βρήκα το αυτοκίνητό τους. Βρήκα τον αδερφό μου τον Μπασάρ. Η γυναίκα του ήταν δίπλα του και βρήκαμε τους Λάγιαν, Ραγκάντ, Σάρα, Μοχάμαντ και Χιντ πίσω. Όλοι μαρτύρησαν. [Τα σώματά τους είχαν] αποσυντεθεί», είπε Βρήκε και το καμένο ασθενοφόρο, στο οποίο υπήρχαν «μόνο κόκαλα». Μόνος, έβγαλε τα πτώματα από το αυτοκίνητο της οικογένειας και τα έθαψε σε ένα νεκροταφείο κοντά στο σπίτι τους στο βορρά. Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν τις ημέρες μετά την επίθεση δείχνουν πόσο βαριά παρέμεινε η στρατιωτική παρουσία, με τουλάχιστον 13 στρατιωτικά οχήματα.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν ήταν στην περιοχή την ημέρα του συμβάντος, αλλά η παρουσία του στην περιοχή δημοσιοποιήθηκε από μόνη της, ίσως κατά λάθος. Δώδεκα ημέρες μετά την επίθεση, την ίδια μέρα που βρέθηκε το αυτοκίνητο και το ασθενοφόρο, ο IDF δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου για τις δραστηριότητές του στη Γάζα. Είπε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες» είχε «διενεργήσει επιδρομές σε τρομοκρατικούς στόχους» με δυνάμεις που επιχειρούν στις συνοικίες Shati και Tel al Hawa στη Γάζα. Η τελευταία είναι η ίδια γειτονιά όπου σκοτώθηκε η Χιντ. Το δελτίο τύπου αργότερα διαγράφηκε από τον ιστότοπο του IDF.
The post «Φοβάμαι πολύ, μαμά έλα σε παρακαλώ» – To σπαραχτικό τέλος ενός 5χρονου κοριτσιού στη Γάζα first appeared on Kliktv.gr.