Σε πιάνουν κι εσένα τα κλάματα, όταν βλέπεις μια ταινία; Νομίζεις μήπως ότι αυτό σε κάνει να δείχνεις πιο αδύναμος και ευάλωτος;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι αν κλαίνε, ενώ βλέπουν συγκινητικές ταινίες, είναι πιο αδύναμοι και γι’ αυτό προσπαθούν να το αποφύγουν ή να το ελαττώσουν. Με βάση, όμως, μία έρευνα, η σκέψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη.
Ο Paul J. Zak, νευρο-οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Claremont, πραγματοποίησε μια μελέτη, στην οποία βεβαιώνει ότι όσοι κλαίνε όταν παρακολουθούν ταινίες είναι πιο ενσυναίσθητοι με το περιβάλλον τους, ξέρουν καλύτερα πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και είναι πιο δυνατοί όταν είναι να αντιμετωπίσουν την καθημερινή ζωή.
Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό μόνο και μόνο επειδή βλέπουμε συγκινητικές ταινίες;
Γνωρίζουν ότι οι ιστορίες είναι φανταστικές, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν την έκφραση των συναισθημάτων τους
Ο νευρο-οικονομολόγος λέει ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ιστορία που βλέπουν στην οθόνη είναι φανταστική και ότι είναι αμειβόμενοι ηθοποιοί για το έργο τους, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τα δάκρυα που ρέουν όταν βλέπουν μια πολύ συγκινητική σκηνή.
Η ωκυτοκίνη είναι η αιτία
Αυτή η ορμόνη δρα ως νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για την καρδιά, όταν παρακολουθούμε μια συγκινητική σκηνή. Στη συνέχεια, συνδέουμε μια ιστορία με ένα συναίσθημα και μετά με μια θετική ενέργεια. Με άλλα λόγια, αυτή η ορμόνη μας κάνει να ενεργούμε για λογαριασμό άλλων, μας κάνει να έχουμε μια πολύ πιο δεκτική στάση απέναντι στον κόσμο και μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.
Δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
Οι άνθρωποι που κλαίνε, ενώ παρακολουθούν μια ταινία είναι στην πραγματικότητα ισχυρότεροι από εκείνους που δεν κλαίνε. Δεν φοβούνται να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται, αναλαμβάνουν τα συναισθήματά τους χωρίς φόβο να κριθούν και τολμούν να κάνουν περισσότερα πράγματα. Είναι, επίσης, ένα αποτέλεσμα της ωκυτοκίνης, επειδή δημιουργώντας ενσυναίσθηση με τους γύρω τους, αυτά τα άτομα δεν φοβούνται να υπερασπιστούν τις σκέψεις τους.
Τα δάκρυα είναι ισχυρά εργαλεία
Η μελέτη απέδειξε, ακόμα, ότι εκείνοι που κλαίνε σε ταινίες γνωρίζουν τη θεραπευτική δύναμη των δακρύων. Το κλάμα μας κάνει να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μας διδάσκει ότι υπάρχουν περιστάσεις, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά και αρνητικά το περιβάλλον μας και ότι είμαστε ευαίσθητοι με αυτό.
Δεν ενδιαφέρονται για τους ρόλους ή τις προσδοκίες των ανδρών και των γυναικών
Ποιος δεν έχει ακούσει την έκφραση «οι άνδρες δεν κλαίνε»; Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένας χωρίς νόημα περιορισμός. Τα αγόρια και τα κορίτσια θα πρέπει να είναι σε θέση να κλαίνε εξίσου, καθώς είναι μια ανθρώπινη αντίδραση που δεν εξαρτάται από το φύλο. Οι άνθρωποι που κλαίνε δεν φοβούνται να κριθούν από εκείνους που πιστεύουν ότι τα δάκρυα ανήκουν αποκλειστικά στις γυναίκες.
Βιώνουν πλήρως τη ζωή
Η ωκυτοκίνη συνδέεται και με την εμπιστοσύνη μεταξύ των ατόμων. Εκείνοι που εμπιστεύονται τους άλλους συχνά έχουν υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης στο σώμα τους και τείνουν να δημιουργούν ισχυρότερες σχέσεις. Αναγνωρίζουν την αξία των γύρω τους και ζουν πιο έντονα από εκείνους που είναι επιφυλακτικοί από όλους και ανησυχούν για τις σχέσεις τους με τους άλλους.
Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να κρατάς τα δάκρυά σου, όταν βλέπεις συγκινητικές ταινίες. Άλλωστε, αν το κάνεις και μάλιστα τακτικά, είσαι συναισθηματικά πιο ώριμος και ξέρεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου!
ΠΗΓΗ
The post Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κλαις όταν βλέπεις συγκινητικές ταινίες first appeared on Kliktv.gr.