Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά των σχέσεων, είναι τα πολλά φιλιά που δίνουμε- γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς
Πολλές φορές, όπως ενδεχομένως έχετε παρατηρήσει, όταν φιλιόμαστε γέρνουμε προς τα δεξιά, μια κίνηση που δεν είναι τυχαία, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη φαίνεται ότι τα 2/3 των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα το 72.92% αυτών που πήραν πρωτοβουλία να φιλήσουν και το 75% αυτών που έλαβαν το φιλί, γέρνουν προς τα δεξιά καθώς πλησιάζουν για το φιλί.
Ένας από τους πιθανούς λόγους που δικαιολογούν αυτή μας την κίνηση, είναι ότι υπάρχουν πολλοί δεξιόχειρες στον κόσμο, οι οποίοι συνήθως προτιμούν να φιλούν από τα δεξιά, οπότε και ο άνθρωπος που δέχεται το φιλί ακολουθεί αυτή τη στάση του σώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.
Ακόμη ένα λόγος που παίζει ρόλο είναι τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου. «Η πράξη του φιλιού πιθανόν να καθορίζεται από τον εγκέφαλο που ταξινομεί τα “καθήκοντα” σε διαφορετικά ημισφαίρια, είτε δεξιά ή αριστερά», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. «Το αριστερό ημισφαίριο είναι αυτό που πιθανόν να ευθύνεται για την κίνηση, καθώς είναι αυτό που καθορίζει τα συναισθήματα και τις αποφάσεις του εγκεφάλου».
Τέλος, σύμφωνα και με παλαιότερες έρευνες, οι περισσότεροι ασυνείδητα «αντιγράφουμε» τα φιλιά που βλέπουμε στο σινεμά ή στην τηλεόραση. Ωστόσο, οι ειδικοί, που αναλύουν τη γλώσσα του σώματος, συνεχίζουν τις έρευνες για να κατανοήσουν και να εξηγήσουν σαφέστερα το φαινόμενο αυτό.
Γιατί φιλιόμαστε στο στόμα όμως;
Στην εποχή μας, το φιλί υποδηλώνει αγάπη, σεβασμό, πάθος, οικειότητα, εμπιστοσύνη. Και ένας μέσος άνθρωπος (λένε οι έρευνες) θα περάσει 20160 λεπτά της ζωής του, φιλώντας κάποιον/ους άλλους (μόνο;;;).
Γιατί, όμως, φτάσαμε να φιλιόμαστε; Είναι γιατί ξέρουμε πια πως ένα παθιασμένο φιλί, μας κάνει να «καίμε» 2-3 θερμίδες; Επειδή όταν φιλιόμαστε πέφτει η κακή χοληστερίνη και μειώνεται το άγχος; Πώς ξεκίνησε ο άνθρωπος να εκφράζει την αγάπη του, το ενδιαφέρον του ή την τρυφερότητά του με αυτό τον τρόπο;
Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, οι εξελικτικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η διαδικασία του φιλιού, ξεκίνησε από πιο πρακτικές και φυσικές διαδικασίες. Όπως τα πουλιά θρέφουν τα μικρά τους μασώντας πρώτα την τροφή τα ίδια και τους τη δίνουν στο στόμα, κάπως έτσι και πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως και οι «μαμάδες» του είδους μας, μασούν την τροφή πρώτα και την μεταφέρουν στα μικρά τους με το στόμα, για να τα θρέψουν.
Μετά… βγήκαν τα blender και οι έτοιμες παιδικές τροφές… Δείτε το βίντεο:
The post Γιατί γέρνουμε προς τα δεξιά όταν φιλιόμαστε; first appeared on Kliktv.gr.