Εγκαταλείπεται η κτηνοτροφία στη Θεσσαλία – Αποζημίωση 350 ευρώ για κάθε ζώο, ζητεί ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος
Αγωνία για την επόμενη μέρα επικρατεί στη Θεσσαλία, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, που έχει γίνει αιτία να θανατωθούν χιλιάδες αιγοπρόβατα.
Το νέο χτύπημα στους Θεσσαλούς παραγωγούς έχει δημιουργήσει απόγνωση, αφού ήδη μετά τον Daniel δεν ήταν λίγοι οι νέοι που εγκατέλειψαν το επάγγελμα, ενώ άλλοι κτηνοτρόφοι, που ήταν κοντά στη σύνταξη δεν μπόρεσαν να φτιάξουν ξανά κοπάδι.
Τι λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος μιλώντας στο newsbomb.gr ζητά να προχωρήσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και τονίζει ότι η δικαιοσύνη πρέπει να βρει πως κι από ποιους ήρθε η νόσος στη χώρα.
Όπως σημειώνει όλα αυτά είναι απόρροια και των δυσκολιών στις εισαγωγές ζώων από άλλες χώρες, πέρα από το λαθρεμπόριο, διότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αποψιλωμένες από προσωπικό και ζητά τη στελέχωσή τους.
Ο ίδιος τονίζει ότι στη Θεσσαλία υπήρχαν μεσαίες προς μεγάλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και σήμερα αν δεν ξεριζωθεί άμεσα η νόσος κινδυνεύει να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, σε όσες μονάδες απέμειναν. Ο ίδιος εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο θάψιμο ζώντων ζώων, που προκάλεσε και την άμεση αντίδραση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος έπαψε και τον αρμόδιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στα Τρίκαλα.
«Με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μόνο το 2022, δηλαδή πριν τον Daniel, εγκατέλειψαν πανελλαδικά το επάγγελμα του κτηνοτρόφου 10.000 άνθρωποι. Άλλοι που είχαν υποστεί ζημιές από τον Daniel έφυγαν για το εξωτερικό, κάποιοι επιχείρησαν να ξαναστήσουν τις μονάδες από την αρχή και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με την πανώλη. Χρειάζεται άμεσα να δοθούν χρήματα στους κτηνοτρόφους για να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους. Φοβάμαι ότι κάποιοι νέοι παραγωγοί, δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω στο επάγγελμα», αναφέρει.
Όπως εξηγεί το θέμα με τη Θεσσαλία έχει άμεσες παρενέργειες και στη φέτα, η οποία ήταν η βασική περιοχή – παραγωγός. Και τονίζει ότι πρέπει να δούμε ξανά το θέμα των ελληνικών φυλών (διότι απ΄αυτές εξαρτάται και το ΠΟΠ της φέτας), και στον πόσο καιρό ένα ζώο, ακόμη κι αν είναι εισαγόμενο, έχει εγκλιματιστεί στην Ελλάδα και μπορεί να θεωρηθεί ελληνικό.
Ειδικότερα, ο ΣΕΚ ζητά να επιδοτηθεί κάθε κτηνοτρόφος με 350 ευρώ ανά ζώο για το νέο κοπάδι, αντί για 150 και 100 ευρώ ώστε να υπάρξει κίνητρο αντικατάστασης και να μην εγκαταλείψει ο κόσμος της Θεσσαλίας την κτηνοτροφία ενώ ζητά να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την περιοχή, για να μην εξαπλωθεί και στις γειτονικές περιφέρειες.
Οι παραγωγοί, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις δυο ζώνες επιτήρησης αλλά και το υπουργείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την απολύμανση όχι μόνο της μονάδας αλλά και των μεταφορικών οχημάτων τους. Το ίδιο χρειάζεται να γίνει και στους ιδιοκτήτες μονάδων ζωοτροφών αλλά και στους εμπόρους ζώων και τους μεταφορείς.
Πηγή
The post Πανώλη Αιγοπροβάτων: Στα δικαστήρια για να διευκρινιστεί ποιος έφερε τα άρρωστα ζώα first appeared on Kliktv.gr.