Πρόκειται για μια κάρτα που παρέχει πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Καλοκαίρι και κάποιοι σχεδιάζουν τις διακοπές τους και στο εξωτερικό. Πέρα απ΄όσους διαθέτουν κάρτες με ασφαλιστικές παροχές για την υγεία, καλό είναι να έχουν κατά νου να εκδώσουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, για έκτακτες περιπτώσεις.
Πρόκειται για μια κάρτα που παρέχει πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στη συγκεκριμένη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας χορηγείται σε ταξιδιώτες, που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα τους, προκειμένου ν΄ αποφευχθεί η αναγκαστική επιστροφή ενός ασφαλισμένου στο σπίτι πριν ολοκληρώσει το ταξίδι του. Ο σκοπός λοιπόν της απαραίτητης φροντίδας είναι να επιτρέπουν σε ένα άτομο να συνεχίσει τη διαμονή του/της υπό ασφαλείς ιατρικές συνθήκες.
Στην εν λόγω κάρτα περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι παροχές που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες καθώς και με εγκυμοσύνη και τοκετό αλλά και μία πρωτογενής φροντίδα, σε περίπτωση που συμβεί σε κάτι (επείγουσα περίθαλψη).
Οι ταξιδιώτες καλό θα είναι, να ενημερώνονται πιο πριν για το τι ισχύει για τη χώρα που μεταβαίνουν, γιατί δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ την ίδια νομοθεσία για την περίθαλψη. Η ευρωπαϊκή κάρτα στην προκειμένη περίπτωση και στη χώρα μας εκδίδεται από τον εθνικό ασφαλιστικό φορέα.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:
- Δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
- Δεν καλύπτει τα έξοδα αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα
- Δεν εγγυάται δωρεάν υπηρεσίες. Δεδομένου ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας είναι διαφορετικό, υπηρεσίες που δεν κοστίζουν τίποτε στην Ελλάδα ενδέχεται να μην είναι δωρεάν σε μια άλλη χώρα.
Όταν μεταφέρετε τη συνήθη διαμονή σας σε άλλη χώρα, θα πρέπει να εγγραφείτε συμπληρώνοντας το έντυπο S1 αντί να χρησιμοποιήσετε την ΕΚΑΑ για να λάβετε ιατρική περίθαλψη στη νέα σας χώρα συνήθους διαμονής.
Αν η κάρτα σας δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές κράτους μέλους της ΕΕ – ή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας – μπορείτε να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να επικοινωνήσει με τον γιατρό ή το νοσοκομείο του εξωτερικού. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, ζητήστε βοήθεια από SOLVIT.
Πηγή
The post Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας – Πώς ωφελεί τους ταξιδιώτες first appeared on Kliktv.gr.