Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης σε έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα της ομάδας 2 (ή ILC2s) δείχνει ότι ο λειτουργικός επαναπρογραμματισμός αυτών των κυττάρων μετά την έκθεσή τους σε ιούς επιτρέπει στο σώμα μας να αντιδρά διαφορετικά στην έκθεση σε ορισμένα αναπνευστικά αλλεργιογόνα
Αυτή η μελέτη δημοσιεύεται στο Science Immunology. Η υπόθεση της υγιεινής δηλώνει ότι η έκθεση κατά την παιδική ηλικία σε ορισμένους μικροοργανισμούς προστατεύει από την ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών όπως το άσθμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές από το εργαστήριο ανοσολογίας-εμβολιασμού (ερευνητική μονάδα FARAH/Faculty of Veterinary Medicine) στο ULiège απέδειξαν στο Nature Immunology το 2017 ότι η μόλυνση εργαστηριακών ποντικών από έναν ιό γάμμαερπη τα προστάτευσε από την ανάπτυξη άσθματος.
Προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω στη λειτουργική κατανόηση αυτού του μηχανισμού, οι ερευνητές της ULiège διεξήγαγαν μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Immunology, η οποία καταδεικνύει τώρα ότι ο λειτουργικός επαναπρογραμματισμός των λεμφικών κυττάρων που προκαλούνται από τον ιό είναι ένα από τα μηχανιστικά κλειδιά.
«Ομάδα 2 έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα (ILC2s) περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 2010», εξηγεί ο Laurent Gillet, καθηγητής στη Σχολή Κτηνιατρικής. “Τα ILC2 εμπλέκονται σε αποκρίσεις σε αλλεργιογόνα και ορισμένους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης. Ακόμα κι αν αυτός ο πληθυσμός είναι μειοψηφία στον πνεύμονα, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους και αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο τους στη διαμόρφωση της κυψελιδικής θέσης. “
“Η έννοια της θέσης μπορεί να συγκριθεί με ένα σπίτι που δίνει δομή, υποστήριξη και ταυτότητα στον ιδιοκτήτη του. Αυτή η έννοια προτείνει ότι ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού χρειάζεται μια δομή και άλλα κύτταρα για να λειτουργήσουν σωστά. Στην περίπτωση της κυψελίδας, οι κάτοικοι αντιστοιχούν στα κυψελιδικά μακροφάγα”, λέει η Pauline Loos, Ερευνητής του Ταμείου Επιστημονικής Έρευνας-FNRS που διεξήγαγε αυτήν τη μελέτη στο εργαστήριο.
«Κατά τη διάρκεια της ζωής, αυτές οι θέσεις θα αναδιαμορφωθούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες», συνεχίζει ο Bénédicte Machiels, Ταμείο Επιστημονικής Έρευνας-FNRS Research Associate και συνδιευθυντής της μελέτης. «Τα μακροφάγα εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από στρατολογημένα κύτταρα, τα μονοκύτταρα, των οποίων το λειτουργικό προφίλ θα εξαρτηθεί από τις επισκευές που γίνονται σε αυτό το σπίτι με την πάροδο του χρόνου, και συγκεκριμένα από τα ILC2 που αποτελούν μέρος της δομής του».
Αυτή η έρευνα καθιστά δυνατή την περιγραφή για πρώτη φορά της ρυθμιστικής επίδρασης των ILC2 σε μακροφάγα που προέρχονται από μονοκύτταρα στην ενήλικη ζωή, στο πλαίσιο μιας ιογενούς λοίμωξης που εξασφαλίζει προστασία από την ανάπτυξη αλλεργικού άσθματος. Αυτή η ανακάλυψη είναι μεγάλης σημασίας δεδομένου ότι η κυψελιδική θέση αναδιαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με διαφορετικά γεγονότα που συναντώνται κατά τη διάρκεια της ζωής, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά και έκθεση στον καπνό του τσιγάρου ή τους ρύπους.
The post Αλλεργικό άσθμα: Τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα εκπαιδεύουν τα κυψελιδικά μακροφάγα first appeared on Kliktv.gr.