Ένα βίντεο του Facebook με εκατομμύρια αναπαραγωγές παρουσιάζει μια εκδοχή ενός παιδικού παιχνιδιού, με χειρονομίες: Χαλασμένο τηλέφωνο.
Το βίντεο έχει να κάνει με το παλιό παιχνίδι, που πιθανόν να έχετε προσέξει ότι παίζουν κάποτε οι πιτσιρικάδες στις παιδικές χαρές.
Μια ομάδα ανθρώπων αναλαμβάνει να επαναλάβει, σε μία «ανθρώπινη αλυσίδα» ο ένας μετά τον άλλο, ψιθυριστά στο αυτί, ένα μικρό κείμενο.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το κείμενο αυτό φτάνει στον τελευταίο συμμετέχοντα αρκετά παραμορφωμένο. Ένα βίντεο που δημοσιεύεται στο Facebook και συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέψεις δείχνει πώς τα πράγματα δεν αλλάζουν, όταν μεγαλύτεριο άνθρωποι επιχειρούν να παίξουν το ίδιο παιχνίδι με χειρονομίες – όχι ψιθυρίζοντας λόγια.
Στο τέλος επικρατεί χάος!
Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς ξεκινά το παιχνίδι κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής δραστηριότητας. Το μήνυμα που δημιουργήθηκε με χειρονομίες προσπαθεί να «επιβιώσει» από την παρέμβαση περισσότερων από 20 ανθρώπων.
Αυτό που στην αρχή είναι μια απλή προσομοίωση, κάποιος που οδηγεί μια μοτοσικλέτα με τα χέρια του πάνω στο τιμόνι, καταλήγει σε μια κίνηση παρόμοια με αυτή που κάνουμε όταν καθαρίζουμε τα τζάμια!
Στο μεσοδιάστημα, ορισμένοι συμμετέχοντες μοιάζουν περισσότερο να μιμούνται κινήσεις χορού σε ένα beach bar.
Η πρόθεση αυτού του παιχνιδιού, εκτός από το γέλιο, είναι να υπογραμμίσει την ευκολία με την οποία οι πληροφορίες διαστρεβλώνονται, όταν μεταδίδονται έμμεσα. Στην Ισπανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ονομάζεται χαλασμένο τηλέφωνο, ή περίπου έτσι.
Στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται «κινέζικα ψιθυριστά» ή τηλεφωνικό παιχνίδι. Στα ιταλικά, «ασύρματο τηλέφωνο» και στις χώρες Magreb (της βόρειας Αφρικής) το έχουν βαφτίσει «αραβικό τηλέφωνο».
Το περιοδικό Journal of Neuroscience δημοσίευσε το 2012 μια μελέτη που επιβεβαιώνει ότι η μνήμη μας λειτουργεί όπως το χαλασμένο τηλέφωνο. Κάθε φορά που θυμόμαστε κάτι, ξεχνάμε ή προσθέτουμε λεπτομέρειες. Την επόμενη φορά που καταφεύγουμε στην ίδια μνήμη, την αλλάζουμε ξανά. Δηλαδή, αντί να διαστρεβλωθεί το μήνυμα περνώντας από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυτό συμβαίνει με το χρόνο που μεσολαβεί, από μέρα σε μέρα.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern εξέτασε το φαινόμενο αυτό, με αρκετούς εθελοντές, τους οποίους υπέβαλαν σε μια δοκιμή μνήμης για τρεις συνεχόμενες ημέρες: έπρεπε να τοποθετήσουν 180 αντικείμενα πάνω σε ένα πλέγμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι την τρίτη μέρα οι συμμετέχοντες τοποθετούσαν τα αντικείμενα κοντά στα σημεία που τα είχαν τοποθετήσει την προηγούμενη μέρα, και που δεν ήταν απαραίτητα το σωστό σημείο!
Απολαύστε τώρα το βιντεοσκοπημένο παιχνίδι-πείραμα. Επιβεβαιώνει πανηγυρικά όσα διαβάσατε παραπάνω.
The post Χαλασμένο τηλέφωνο, ή πως οι άνθρωποι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα (vid) first appeared on Kliktv.gr.