Ο Αρκάς πάντα έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να προβάλλει τις κοινωνικές μας συμπεριφορές και να τις σχολιάζει με χιουμοριστικό και εύστοχο τρόπο. Με αυτό το σκίτσο, αναδεικνύει τον παράλογο της εχεμύθειας σε ένα περιβάλλον που, προφανώς, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να αποκαλυφθεί κάτι.
Μεταξύ άλλων η μαυροφορεμένη γυναίκα μονολογεί ενώ κάθεται πάνω στον τάφο:
– … και η Σταυρούλα αρραβωνιάστηκε με τον Διονύση της Γιώτας, αλλά το κρατάνε ακόμα μυστικό.
Και αμέσως μετά ακούγεται η φωνή του αγαπημένου της προσώπου από το μνήμα να λέει
– Μη σε νοιάζει, είμαι τάφος!
Η ατάκα του τάφου προσθέτει μια δόση μαύρου χιούμορ, υπογραμμίζοντας πόσο ασήμαντο και άνευ σημασίας είναι πλέον το να κρατάμε μυστικά από αυτούς που έχουν αφήσει αυτόν τον κόσμο.
Ο Αρκάς με έναν αστείο και ομολογουμένως ευρηματικό τρόπο υπενθυμίζει τη σημασία της αληθινής εχεμύθειας και της απόλυτης ειλικρίνειας στις σχέσεις μας.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.
The post Αρκάς: Η σημερινή «καλημέρα» από το νεκροταφείο με κέντρο την εχεμύθεια first appeared on Kliktv.gr.