Στην Ελλάδα 40% των θανάτων συνδέονται με κάποια καρδιαγγειακή νόσο
Από το σύνολο των υπερτασικών στην Ελλάδα περίπου το 1/3 είναι αδιάγνωστοι και λιγότεροι από το 1/3 έχουν καλή ρύθμιση υπό θεραπεία
Η έκθεση σε καρδιαγγειακό κίνδυνο μπορεί να προληφθεί.
Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις παρουσιάστηκαν στο 50ο ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Απριλίου 2024. Στο δορυφορικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία WinMedica, με θέμα την Ολιστική Αντιμετώπιση Παραγόντων Καρδιαγγειακού Κινδύνου (Π.Κ.Κ.), εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας ανέδειξαν τη σημασία της αξιολόγησης του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στην εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία διακοπής καπνίσματος, ανέλυσαν πότε και ποιος ασθενής υπέρβαρος ή με παχυσαρκία ωφελείται από τον συνδυασμό βουποπριόνης/ναλτρεξόνης και παρουσιάστηκαν ευρήματα από νέες κλινικές μελέτες.
Ο κ. Γεώργιος Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Εκλεγμένος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης 2024-2026, επεσήμανε ότι «τα καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, κ.α.) αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως (περίπου 50%). Σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο και γενετικούς παράγοντες, αλλά και με σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, κλπ.»
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αναστραφούν και εκείνους που δεν μπορούν. Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες για τους οποίους υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης προς όφελος του ασθενή, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.
Ο κ. Στεργίου επισήμανε ότι «Δυστυχώς η πλειονότητα των ατόμων με τροποποιήσιμους παράγοντες παραμένουν αρρύθμιστοι και εκτίθενται σε καρδιαγγειακό κίνδυνο που μπορεί να προληφθεί. Υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης νέων θεραπειών και καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ώστε να αναχαιτιστεί η επιδεινούμενη επιδημία των καρδιαγγειακών νοσημάτων».
Κάπνισμα και Καρδιαγγειακός Κίνδυνος
Το κάπνισμα συγκαταλέγεται σε έναν από τους σημαντικότερους και πλέον τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνους για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο κ. Ιγνάτιος Οικονομίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Υπεύθυνος Εργαστηρίου Υπερηχοκαρδιογραφίας και Προληπτικής Καρδιολογίας σημείωσε ότι «Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ στη χώρα μας σημειώνονται πολύ υψηλά ποσοστά καπνιστών. Η διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα στους καρδιαγγειακούς ασθενείς καθώς επιβραδύνει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και αιφνίδιου θανάτου κατά 50% μόλις ένα έτος μετά τη διακοπή του».
Σχετικά με την αύξηση της χρήσης προϊόντων θέρμανσης καπνού ή άλλων συστημάτων παροχής νικοτίνης, ο. κ. Ιγνάτιος Οικονομίδης διευκρίνισε ότι σύμφωνα με μελέτες είναι λιγότερο βλαβερά για την αγγειακή υγεία σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο καπνού. «Ωστόσο, οποιαδήποτε καπνιστική συνήθεια δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί μία υγιεινή επιλογή. Το κάπνισμα σε οποιαδήποτε του μορφή επιφέρει βλάβη στην ανθρώπινη υγεία. Τέλος, εκτός από τα υποκατάστατά νικοτίνης, θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουνίου 2024 και η cytisinicline ( κυτισινικλίνη) ως θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την βαρενικλίνη, μειώνοντας την παρόρμηση για κάπνισμα, καθώς προσκολλάται στους νικοτινικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο.»
Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές και θάνατο
Στην παχυσαρκία, μια χρόνια νόσο που αφορά μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές και θάνατο, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Κόκκινος, Καθηγητής Παθολογίας, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΑ “Λαϊκό”.
«Οι επαγγελματίες υγείας και οι πάσχοντες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή της: υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση, φαρμακευτική αγωγή και υπό προϋποθέσεις βαριατρική χειρουργική. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα με ένδειξη την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, των οποίων η χρήση αποτελεί σημαντικότατη βοήθεια στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Το μέλλον στη φαρμακευτική αγωγή κατά της παχυσαρκίας προμηνύεται λαμπρό».
Υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών με περισσοτέρους από 1 παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και υψηλή πιθανότητα για καρδιαγγειακά επεισόδια
Ο κ . Αναστάσιος Κόλλιας, Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. (Κέντρο Υπέρτασης, Γ` Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία») υπογράμμισε ότι «ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος περιγράφει την πιθανότητα ενός μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου όπως έμφραγμα μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθορίζεται από παράγοντες που διακρίνονται σε μη τροποποιήσιμους όπως η ηλικία, το ανδρικό φύλο, το γενετικό υπόστρωμα και σε τροποποιήσιμους όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία. Η σύγχρονη θεραπευτική στρατηγική αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου καθορίζεται από το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πρώιμη, ολιστική, και καλή ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακών επεισοδίων».
Στην Ελλάδα το 40% των θανάτων συνδέονται με κάποια καρδιαγγειακή νόσο ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών με περισσοτέρους από 1 παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και υψηλή πιθανότητα για καρδιαγγειακά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας είναι ανησυχητικά, η ελληνική εταιρεία Winmedica, επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη, προσφέρει θεραπευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας, της παχυσαρκίας και της διακοπής του καπνίσματος.Πηγή
The post Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων από τη WinMedica first appeared on Kliktv.gr.