Ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, στέκεται στα «ανοιχτά μέτωπα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Τι ανέφερε για την πρόκληση της νεοεκλεγείσας Προέδρου των Σκοπίων, την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα και την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα.
Σε ακόμη μία κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς ισορροπίες, κατά την οποία οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, η ελληνική ηγεσία καλείται να θέσει ανεξίτηλη σφραγίδα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Το απόγευμα της 12ης Μαΐου κι ενώ ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, βρισκόταν στην Αθήνα, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη γείτονα χώρα με τον όρο «Μακεδονία», προκαλώντας αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Όλα αυτά, πριν από την –προγραμματισμένη για σήμερα (13/05)– συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.
Ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, προχωρά σε σημαντικά συμπεράσματα επί των τριών καίριων θεμάτων για την ελληνική διπλωματία, μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Το κρίσιμο «σταυροδρόμι» για τα Σκόπια
Αρχικά, μιλώντας για την Πρόεδρο των Σκοπίων, ο κ. Παπαφλωράτος επισημαίνει πως «η εν λόγω κυρία, ήδη από την προεκλογική περίοδο, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σεβαστεί τη Συνθήκη των Πρεσπών. Αυτό που κατάφερε, ήταν να ορκισθεί στο όνομα ενός κράτους, που δεν υπάρχει στο διεθνές στερέωμα.
Ήδη δημιούργησε σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα στη χώρα της και πλέον, μένει να αποφασίσει εκείνη –και το κόμμα που τη στήριξε– ποια πολιτική θα ακολουθήσουν: Φιλοευρωπαϊκή και σεβασμού της Συμφωνίας ή “εμπρηστικής” ρητορείας και αποστασιοποίησης; Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της χώρας και την ευρωπαϊκή της προοπτική».
Αναφορικά με την πιθανότητα αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ηγεσία των Σκοπίων, τονίζει ότι «αυτήν τη στιγμή, διαφαίνεται πως υπάρχει, διότι το συγκεκριμένο κόμμα ήταν εναντίον της Συμφωνίας από την εποχή της συνάψεως αυτής· εντούτοις, είναι εντελώς διαφορετική συνθήκη όταν είσαι στην αντιπολίτευση και άλλη όταν βρίσκεσαι στην κυβέρνηση και έχεις την ευθύνη να ρυθμίσεις τις τύχες ενός κράτους».
«Ήδη, η Ελλάδα απάντησε σε υψηλούς τόνους και πολύ σωστά απευθύνθηκε στα διεθνή φόρα. Στη συνέχεια και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε το χθεσινό θλιβερό γεγονός.
Συν τοις άλλοις, αποχώρησε η Πρέσβης της Ελλάδας, Σοφία Φιλιππίδου, από την τελετή. Αποτελεί ενέργεια που δεν συνηθίζεται διπλωματικά. Η Αθήνα φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά και όπως επισημάνθηκε στην επίσημη ανακοίνωση, το νυν κυβερνών κόμμα δεν συμφωνούσε με τη Συνθήκη πριν αυτή συναφθεί.
Όμως, τα κράτη έχουν συνέχεια. Δεν απεκδύονται των διεθνών τους υποχρεώσεων ανάλογα με την εξουσία. Άρα, η Ελλάδα θα τιμήσει την υπογραφή της, όπως οφείλει να κάνει και η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους. Η κίνηση της Πρέσβη ήταν ουσιαστική και καταδείκνυε την ελληνική αντίδραση στην παραβίαση των συμπεφωνημένων. Με αυτήν τη συμφωνία, η γειτονική χώρα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ», προσέθεσε.
«Κανείς δεν θυμάται σήμερα την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα»
Μιλώντας για την παρουσία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Ελλάδα και την προεκλογική του ομιλία στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, ο διεθνολόγος και καθηγητής υπογραμμίζει πως «πρόδηλα πραγματοποιήθηκε ως απάντηση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.
Προφανώς, θα ήθελε να τού απαγορεύσουμε την επίσκεψη, όμως διεξήχθη κανονικά. Ήταν ιδιωτική, σήμερα δεν τη θυμάται κανείς και σε μερικές ημέρες, δεν θα μας απασχολεί καθόλου. Παρευρέθηκαν κάποιες χιλιάδες Αλβανών πολιτών οι οποίοι ζουν στη χώρα μας –διαμένουν πολλοί περισσότεροι– ο κ. Ράμα τούς μίλησε και από εκεί και πέρα, νομίζω πως όλα συνεχίζονται.
Η υποψηφιότητα παραμένει, δεν φαίνεται πιθανό πως οι διμερείς σχέσεις θα εξομαλυνθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, εκτός αν η Αλβανία αποφασίσει να σεβαστεί το Διεθνές και το Κοινοτικό Δίκαιο. Διότι, αυτά που πράττει, αντιβαίνουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας φιλοδοξεί να γίνει».
«Η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί διαπραγμάτευση στα θέματα κυριαρχίας» – «Παράθυρο» για συμφωνίες με την Τουρκία
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαφλωράτος υποστηρίζει ότι «ο πήχυς της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα έχει “κατέβει” πολύ ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς. Όμως, όπως κατέδειξαν οι συνεντεύξεις των ηγετών των δύο κρατών το Σαββατοκύριακο (11 – 12 Μαΐου), υπάρχει βούληση να διατηρηθεί το καλό κλίμα και ίσως να υπογραφούν κάποιες συμφωνίες σε θέματα “χαμηλής” πολιτικής.
Όσον αφορά τα λεγόμενα “δύσκολα” ζητήματα, ακόμη κι αν απασχολήσουν τους δύο άνδρες, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόοδος από τις δύο πλευρές, πόσω μάλλον να υπάρξει κάποια συμφωνία. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί οιαδήποτε διαπραγμάτευση σε θέματα κυριαρχίας. Πάντοτε έχει σημασία ο τόπος διεξαγωγής μίας επίσκεψης, ενός συνεδρίου ή ενός φόρουμ. Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας.
Αυτό είναι πάγιο στο διεθνές περιβάλλον, εκτός αν μιλάμε για ένα υποτελές κράτος. Μπορούμε να περιμένουμε τη διατήρηση του καλού κλίματος, ίσως τη σύναψη κάποιων συμφωνιών οικονομικής και εμπορικής φύσεως ή –ακόμη περισσότερο– πάνω στο μεταναστευτικό, το οποίο μάς ενδιαφέρει πρόδηλα. Από εκεί και πέρα, σε μερικές ώρες θα γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποιο άλλο πεδίο συζήτησης ή συμφωνίας».
«Δεν μπορούμε να μην αντιδρούμε σε τέτοιες κατάφωρες προκλήσεις»
Τέλος, ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, σημειώνει πως «η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένη να θέσει το θέμα μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος, όπως και αυτό της Αγίας Σοφίας, διότι αφορά όλους τους Έλληνες ορθοδόξους.
Αποτελεί πασιφανές γεγονός πως αυτή η μονομερής απόφαση της Τουρκίας να αγνοήσει την UNESCO, όπως ακριβώς είχε πράξει και στην περίπτωση του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας πριν από μερικά χρόνια, ενόχλησε σφόδρα την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να μην αντιδρούμε σε τέτοιες κατάφωρες προκλήσεις», μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Πηγή
The post Παπαφλωράτος: Διπλωματικός αγώνας σε τρία μέτωπα με Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία first appeared on Kliktv.gr.