Ένα ακόμα, σημαντικό, βήμα στη νέα πορεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας του αρχαιότερου ασφαλιστικού οργανισμού της Ευρώπης με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης (ΕΕΚΔ) του ΠΑΔΑ, που υπογράφηκε σήμερα στο Μέγαρο του ΝΑΤ, στον Πειραιά, σηματοδοτώντας την απαρχή της συνεργασίας του Οργανισμού με ακαδημαϊκούς φορείς.
Με την Τελετή Υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας από τον Διοικητή του ΝΑΤ Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, τον Πρύτανη του ΠΑΔΑ Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή και τον Διευθυντή του ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ Καθηγητή Γαβριήλ Αμίτση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του
Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, των αντιπρυτάνεων του ΠΑΔΑ και θεσμικών φορέων της ναυτιλίας, γίνεται πράξη ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης του ΝΑΤ να ενισχύσει την επιστημονική τεκμηρίωση των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Δράσεις όπως η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης στην ναυτιλία, αλλά και η παροχή κινήτρων για την επαγγελματική και επιστημονική εξέλιξη του προσωπικού του ΝΑΤ, με τη συμμετοχή του σε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα μεταπτυχιακού και
διδακτορικού κύκλου σπουδών, αποτελούν προτεραιότητες στο επιχειρησιακό σχέδιο και στο καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης προσωπικού που εφαρμόζει η Διοίκηση του ΝΑΤ και η συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα εξασφαλίζει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά «εργαλεία» για να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες με άρτιο, στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής του ΝΑΤ κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος στην εισήγησή του, «τα σχέδια μας γίνονται πράξεις, ώστε ο αρχαιότερος Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας να αναπτύξει νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες για την πολύπλευρη στήριξη του Έλληνα ναυτικού και της Ελληνικής Ναυτιλίας. Η ναυτιλία μας ήταν και παραμένει παγκόσμιος πρωταθλητής χάρη στη διαχρονική σταθερότητα και σοβαρότητα που έχει επιδείξει. Προκειμένου, λοιπόν, να την υποστηρίξουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, οφείλουμε να επιδεικνύουμε κι εμείς ανάλογη σταθερότητα και σοβαρότητα. Οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις μας για την υποστήριξη
του ναυτικού επαγγέλματος θα έχουν την επιθυμητή έκβαση, μόνο εφόσον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και προσηλωμένες σε απτά και σοβαρά αποτελέσματα. Αυτήν την τεκμηρίωση εξασφαλίζουμε με τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία αποτελεί απαρχή μιας σειράς συνεργιών με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και είμαστε υπερήφανοι που ένας φορέας με την μακρά ιστορία του ΝΑΤ παραμένει πρωτοπόρος και προδραστικός μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής. Το ΝΑΤ έχει γίνει πλέον ένας σύγχρονος φορέας της δημόσιας διοίκησης και μέσα από την ιστορικότητα του και τη διαχρονική του στήριξη στους ναυτικούς διεκδικεί ένα πρωταγωνιστικό ρόλο με νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, που έχουμε σχεδιάσει με την καθοδήγηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου, σε κρίσιμα πεδία κοινωνικής πολιτικής, τα
οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν αναδειχθεί από την Πολιτεία».
Σκοπός του Μνημονίου είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε ερευνητικό, μελετητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, σε θεματικά πεδία όπως η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, η έρευνα της ναυτικής απασχόλησης, η προσέλκυση γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα, η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική φροντίδα των ναυτικών και των οικογενειών τους, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στον τομέα της Ναυτιλίας και γενικά οι πολιτικές υποστήριξης των οικογενειών των ναυτικών.
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Η διαμόρφωση του Μνημονίου Συνεργασίας αντανακλά την κοινή πεποίθηση της Ελληνικής κοινωνικής διοίκησης –όπως εκπροσωπείται σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΝΑΤ – και της ακαδημαϊκής κοινότητας –όπως εκπροσωπείται σήμερα από το ΠΑΔΑ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης– για την ανάγκη τεχνοκρατικής υποστήριξης των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής ναυτιλίας, απαντώντας σε παραδοσιακές και νέες σύνθετες προκλήσεις».
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας αναμένεται να αναληφθούν και δράσεις επιμόρφωσης των υπαλλήλων του ΝΑΤ με σκοπό την ενίσχυση των ακαδημαϊκών τους προσόντων μέσα από τη συμμετοχή τους σε ειδικά, εξατομικευμένα ερευνητικά προγράμματα μεταπτυχιακών και
διδακτορικών σπουδών.
Ο Διευθυντής του ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ Καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης, σημείωσε: «Η επιλογή των θεματικών πεδίων του Μνημονίου Συνεργασίας δεν ήταν τυχαία: η προσέλκυση νέων και γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και η απασχόληση και η κοινωνική προστασία των ναυτικών και των οικογενειών τους αποτελούν τομείς υψηλού κοινωνικοπολιτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Η συστηματική τους προσέγγιση θα εξυπηρετήσει άμεσα την αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων της Ελληνικής Ναυτιλίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση δύο
βασικών υποδειγμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας: την ανάπτυξη Νέων Δεξιοτήτων και την αύξηση της απασχόλησης μέσω Ενεργητικών Πολιτικών».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, συνεχάρη τη Διοίκηση του ΝΑΤ για το έργο που έχει κάνει στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του φορέα, σημειώνοντας ότι δείχνει «τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό, συμβατικό τους ρόλο και να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤ είναι ένας οργανισμός που έχει αλλάξει τον ρόλο του. Δεν είναι πλέον ένας ασφαλιστικός οργανισμός, αλλά έχει να δημιουργήσει νέα γνώση και στο σύγχρονο περιβάλλον είναι απαραίτητα τα δεδομένα και η τεκμηρίωση για να υπάρξει γνώση. Ειδικά για το ΝΑΤ, η επένδυση στην αναβάθμιση της γνώσης ήρθε να επιβεβαιωθεί και από την 1 η Έκθεση για τη Ναυτική Απασχόληση και είναι φανερό ότι η Διοίκηση του ΝΑΤ πιστεύει στην αξία της γνώσης ως κριτήριο για χάραξη σωστών πολιτικών».
Την Τελετή Υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας τίμησε με την παρουσία του και ο Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μετέφερε τα συγχαρητήρια εκ μέρους του Προέδρου κ. Διονύση Θεοδωράτου και των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΕΝ και τόνισε ότι η υπογραφή του Μνημονίου «αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία συνεργασίας σε νέες πρωτοπόρες δράσεις, πολλές από τις οποίες δεν είχαν καν προσεγγιστεί έως σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο «συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του ΝΑΤ και στη συνέχιση της ανθρωποκεντρικής του πολιτικής, της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού του φορέα».
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:
Πηγή: kliktv.gr
The post Μνημόνιο Συνεργασίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής first appeared on Kliktv.gr.