Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έσπασε το φράγμα των 40.000 μονάδων – Διχασμός για τη βιωσιμότητα του ράλι.
Ο χρηματιστηριακός ιαπωνικός δείκτης Nikkei βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά λόγω των ισχυρών κερδών των εταιρειών και των μέτρων που είναι φιλικά προς τους επενδυτές. Αλλά η προβληματική οικονομία της χώρας κάνει τους ειδικούς να είναι διχασμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτού του ράλι. Ο Nikkei 225 εκτοξεύθηκε στο οριο των 40.000 τη Δευτέρα, με ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι έχει ακόμα περιθώριο να ανέβει, έχοντας ξεπεράσει το υψηλό ρεκόρ του 1989 των 38.915,87 τον περασμένο μήνα. «Δεν θα εκπλαγώ αν ο Nikkei έφτανε τις 50.000 μέσα σε λίγα χρόνια. Σε επίπεδο κλάδου, εταιρείες που σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία θα συνεχίσουν να είναι πολλά υποσχόμενες», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Kazuo Momma, εκτελεστικός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών Mizuho.
Οι μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνης της Ιαπωνίας υπήρξαν βασικός μοχλός για τα χρηματιστήρια της χώρας, επισήμανε ο Momma, ενώ τόνισε ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα ολόκληρη την οικονομία που περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν κρίσιμο μοχλό στην ιαπωνική οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύουν το 70% της εθνικής απασχόλησης και το 50% της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Το ράλι των ιαπωνικών μετοχών έχει μια αποσύνδεση από την οικονομία της χώρας, η οποία πρόσφατα βυθίστηκε σε τεχνική ύφεση και έχασε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τη Γερμανία. Λίγο μετά την είσοδο της Ιαπωνίας σε ύφεση, ο Nikkei έφτασε σε υψηλά 34 ετών και το ράλι δυναμώνει κάθε μέρα, παρά τα άσχημα νέα για την οικονομία που συσσωρεύονται.
Οι μετοχές της Ιαπωνίας επιβαρύνθηκαν από την οικονομία των ΗΠΑ και μια άνοδος στις εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τσιπ, αφού η αμερικανική σχεδιάστρια τσιπ Nvidia σημείωσε αύξηση 265% σε ετήσια βάση στα έσοδά της και έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από το ανώτατο όριο αγοράς των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η διάχυση από την παγκόσμια έκρηξη των μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη σίγουρα βοήθησε το Nikkei», είπε ο Kazuo Momma, εκτελεστικός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών Mizuho. Σημειώνεται πως ο τομέας της Πληροφορικής αντιπροσωπεύει το 24,23% του δείκτη, καθιστώντας τον το πολυτιμότερο στοιχείο του Nikkei. Το αδύναμο γιεν, καθώς και οι επενδυτές που θέλουν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Κίνα έχουν επίσης τροφοδοτήσει το ράλι στις μετοχές της Ιαπωνίας.
«Η ύφεση της κινεζικής οικονομίας και η μετατόπιση του κλίματος των επενδυτών [μακριά] από την Κίνα συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τις ιαπωνικές μετοχές», δήλωσε ο Sayuri Shirai, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Keio και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Πηγή
The post «Σπάει» όλα τα ρεκόρ ο Nikkei – Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν ιαπωνικές μετοχές first appeared on Kliktv.gr.