Η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ προσεγγίζει το άλυτο μυστήριο ετών και προσπαθεί να δώσει μία λογική εξήγηση στις ανθρώπινες σχέσεις
Τις σχέσεις που έχουν μέσα τους μπόλικη έξαψη και αχαλίνωτα, ανομολόγητα πάθη.
Μπορεί η απιστία και το ξελόγιασμα του μυαλού και της ψυχής να χωρέσουν σε «κουτάκια» και επιστημονικές αναλύσεις;
Ίσως ναι αλλά -συγγνώμη που θα το γράψω- ΟΧΙ!
«Το πρόσωπο που ερωτευόμαστε γίνεται το κέντρο του κόσμου μας. Έχουμε μία έντονη λαχτάρα να είμαστε μαζί του- σεξουαλικά και συναισθηματικά. Ενώ μπορούμε να απαριθμήσουμε όλα όσα μας ενοχλούν σε αυτόν, τα παραμερίζουμε και κρατάμε μόνο αυτά που μας αρέσουν, τα καλά και όλα όσα δεν θα μας χαλάσουν, αν τα παραδεχτούμε», αυτά υποστηρίζει η Φίσερ η οποία στην προσπάθειά της να εξηγήσει για ποιο λόγο απιστούμε τονίζει πως ο ρομαντισμός, η αγάπη και τα λουλούδια δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας της ντοπαμίνης, της «ευχάριστης» ορμόνης του εγκεφάλου.
Μία ομάδα επιστημόνων βοήθησε τη Φίσερ να «εξετάσει» προσεκτικά τον εγκέφαλο ανθρώπων που ήταν πολύ ερωτευμένοι.
Πρωτίστως έδειξαν στους συμμετέχοντες μία ουδέτερη φωτογραφία και στη συνέχεια μία φωτογραφία του αγαπημένου τους.
Την ίδια στιγμή κατέγραφαν τις περιοχές του εγκεφάλου που ήταν ενεργές, όταν ο ερωτευμένος κοιτούσε επίμονα την εικόνα του αγαπημένου του (το σκοτεινό και φανερό αντικείμενο του πόθου του).
Μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που είχε «έντονη δραστηριότητα» ήταν το σύστημα ανταμοιβής, η περιοχή δηλαδή που χτυπάει κόκκινο όταν ένας άνθρωπος κάνει χρήση σκληρών ναρκωτικών ή έχει οργασμό.
«Η ρομαντική αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι χημική αντίδραση.Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι είναι πιο ισχυρή από τη σεξουαλική ορμή» εξηγεί η Φίσερ.
Και φτάνουμε στο ζητούμενο της απιστίας. Αφού όλα είναι καλά και «στο κόκκινο» γιατί απιστούμε;
«Η ρομαντική αγάπη δεν είναι το μόνο σύστημα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν ερωτευόμαστε κάποιον. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία συστήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αγάπη. Υπάρχει η σεξουαλική ορμή που μας ωθεί να πάρουμε τους δρόμους για να βρούμε κόσμο και ντουνιά προκειμένου να «περάσουμε» τα γονίδιά μας. Υπάρχει η ρομαντική αγάπη, η οποία μας βοηθά να εστιάσουμε την ενέργειά μας στο ζευγάρωμα σε ένα άτομο. Και έπειτα υπάρχει ο δεσμός, η ηρεμία και η ασφάλεια που αισθανόμαστε με μια μακροπρόθεσμη σχέση ώστε να μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας μαζί», λέει η ειδικός και συνεχίζει «Ωστόσο, τα τρία συστήματα του εγκεφάλου, η σεξουαλική ορμή, η ρομαντική αγάπη και ο δεσμός, δεν είναι πάντα συνδεδεμένα μεταξύ τους.Έτσι, είναι δυνατόν να αισθανόμαστε βαθιά προσήλωση σε μια μεγάλη σχέση και ταυτόχρονα να νιώθουμε μία έντονη ρομαντική αγάπη προς κάποιον άλλο, ή ακόμη και σεξουαλική έλξη προς έναν τρίτο.Με λίγα λόγια, είμαστε σε θέση να αγαπάμε περισσότερο από ένα άτομα την ίδια στιγμή».
Και για το τέλος η Έλεν Φίσερ δίνει την χαριστική βολή.
«Είναι σαν να συνεδριάζει στο κεφάλι μας μία επιτροπή καθώς προσπαθούμε να αποφασίσουμε τι να κάνουμε. Δεν πιστεύω ειλικρινά ότι είμαστε ένα ζώο που φτιάχτηκε για να είναι ευτυχισμένο. Είμαστε ένα ζώο που δημιουργήθηκε για την αναπαραγωγή και νομίζω ότι την ευτυχία δεν τη βρίσκουμε έτοιμη αλλά πρέπει να τη φτιάξουμε».
The post Είσαι άπιστη; Κι όμως, εξηγείται επιστημονικά γιατί… first appeared on Kliktv.gr.